Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση και «χτύπημα» -3% στο ΑΕΠ η Ευρώπη, αν ο Putin κλείσει την κάνουλα

Berenberg: Αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση και «χτύπημα» -3% στο ΑΕΠ η Ευρώπη, αν ο Putin κλείσει την κάνουλα
Ο ακριβής αντίκτυπος ενός εμπάργκο είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δήλωσαν οι αναλυτές της Berenberg
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση θα βρεθεί η Ευρώπη, αν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κλείσει τη στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Berenberg Bank.
Υπενθυμίζεται πως ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις ροές αερίου προς τις Πολωνία και Βουλγαρία, καθώς αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, αντί για δολάρια, κατά το αίτημα της ρωσικής ομοσπονδίας.
Οι προμήθειες θα ξαναρχίσουν μόλις πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Gazprom, προκαλώντας την οργή των Βούλγαρων αξιωματούχων, οι οποίοι έκαναν λόγο για «εκβιασμό».
Και καθώς λήγουν οι προθεσμίες για πληρωμές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που είναι απίθανο να συναινέσουν στις απαιτήσεις του Κρεμλίνου, η ανησυχία πως οι Ρώσοι θα κλείσουν την κάνουλα… εντείνεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε ενημερωτικό του σημείωμα, την Τετάρτη 27 Απριλίου ο οικονομολόγος της Berenberg Holger Schmieding ανέφερε ότι το «στοπ» στις ροές φυσικού αερίου είναι μια πραγματική απειλή.
Σημειώνεται πως το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λαμβάνει το 40% των σχετικών εισαγωγών από τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ αντιμετωπίζει οικονομικούς κραδασμούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ανατιμήσεις ρεκόρ, με το μαύρο σύννεφο του στασιμοπληθωρισμού να σκιάζει τις οικονομίες των κρατών μελών.
Σύμφωνα με την Berenberg, οι τρέχοντες αντίθετοι άνεμοι πιθανότατα θα διατηρήσουν τις στασιμοπληθωριστικές πιέσεις και το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
«Μια ξαφνική διακοπή των προμηθειών αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρώπη σε ύφεση.
Ωστόσο, ο ακριβής αντίκτυπος ενός άμεσου εμπάργκο αερίου είναι δύσκολο να προβλεφθεί» δήλωσαν οι Schmieding και Pickering. 

Εκτιμήσεις...

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, πιθανό φρένο στις ρωσικές ροές αερίου θα μείωνε το επίπεδο του ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2023 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες...
Και παρότι αυτή η εκτίμηση φαίνεται ιδιαίτερα απαισιόδοξη, ρεαλιστικά θα αποτελούσε ένα σημαντικό πλήγμα για την οικονομική δραστηριότητα μέχρι το τέλος της επόμενης ψυχρής περιόδου την άνοιξη του 2023».
Βέβαια, μια τέτοια κίνηση θα ήταν επίσης δαπανηρή για τη Ρωσία και δύσκολη στην εφαρμογή της.
Από την άλλη, παρόλο που η απόφαση για διακοπή των ροών προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία μπορεί να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, πολλά κράτη μέλη αντιτίθενται σε άμεσο εμπάργκο εισαγωγών.
Ειδιότερα, αν και η Πολωνία είχε ανακοινώσει σχέδια για σταδιακή κατάργηση όλων των ρωσικών εισαγωγών καυσίμων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει δραστικά τις αγορές φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022, ενώ παράλληλα εργάζεται για μια συνολική σταδιακή κατάργηση έως το 2030.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Berenberg, η ΕΕ θα μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό, χωρίς να διακινδυνεύσει φυσική έλλειψη, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε τερματισμό των εισαγωγών το 2024.
«Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τιμές της ενέργειας θα παρέμεναν υψηλές αλλά πιθανότατα δεν θα αυξάνονταν περαιτέρω. 
Η Ευρώπη θα μπορούσε σταδιακά να αφομοιώσει το σοκ στις τιμές της ενέργειας, πιθανότατα να επιστρέψει σε σημαντική ανάπτυξη το καλοκαίρι και οι προκύπτουσες ελλείψεις επιδεινωθούν πολύ μετά το δεύτερο τρίμηνο», πρόσθεσαν οι οικονομολόγοι.
Ωστόσο, σημείωσαν ότι η διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου παραμένει ένας κίνδυνος που πιθανώς θα ανάγκαζε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να μεριμνήσουν για την προμήθεια αερίου σε ορισμένους τομείς της βιομηχανίας στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης