Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Να σταματήσουν αμέσως οι τουρκικές προκλήσεις – Ενημέρωσα τον Stoltenberg

Μητσοτάκης: Να σταματήσουν αμέσως οι τουρκικές προκλήσεις – Ενημέρωσα τον Stoltenberg
Συνάντηση Μητσοτάκη και με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt
Σχετικά Άρθρα
Να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις στο Αιγαίο κάλεσε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Sabna Marin ότι έχει ήδη ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg για τις τελευταίες εξελίξεις μετά το χθεσινό μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.
«Μίλησα με τον Jens Stoltenberg, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος κα.
Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τον Stoltenbergότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη.
Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως επίσης και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας.
Η συμπεριφορά αυτή επίσης υπονομεύει και την πρόσφατη πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και βεβαίως πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε να το προβάλλουμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Θέλω να επισημάνω ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Επί τάπητος η ουκρανική κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που είχε με την Φινλανδή πρωθυπουργό.
«Τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε είναι πολλά ξεκινώντας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ήδη είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση που θα συνεχιστεί.
Η Ουκρανία όπως είπα ήταν το κορυφαίο θέμα της συζήτησης μας.
Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής.
Θέλω να επαναλάβω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Συνάντηση με τον Pyatt

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση αργότερα σήμερα Πέμπτη 28/4 με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt τόσο για το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ όσο και για τις τουρκικές προκλήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ με την Τουρκία ενώ έκανε άλλωστε λόγο για απαράδεκτη πρόκληση που δε θα μείνει αναπάντητη, ούτε στο επιχειρησιακο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης