Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο κόκκινο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Η Ελλάδα «παγώνει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης - Παρέμβαση Μητσοτάκη

Στο κόκκινο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Η Ελλάδα «παγώνει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης - Παρέμβαση Μητσοτάκη
Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών, η ελληνική πλευρά βάζει στον πάγο τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Στο κόκκινο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Τουρκία να κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση παραβιάζοντας την ελληνική κυριαρχία και επιμένοντας στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. To Το γεγονός προκάλεσε και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις.
Ως απάντηση στο μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, η ελληνική πλευρά βάζει στον πάγο τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ενεργοποιεί την

αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan
Είχαν προηγηθεί 168 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 41 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών μέσα σε μόνο μία ημέρα χθες Τετάρτη (27/4/2022). 

Άσκηση μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στα νησιά

Στο μεταξύ, εκπαιδευτική δραστηριότητα ήταν η ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στις θέσεις που προβλέπεται να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση επιχειρήσεων, λένε τώρα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σχεδόν τρεις ώρες μετά τις αρχικές διαρροές από στρατιωτικές πηγές ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια, οι ίδιοι αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι επρόκειτο για άσκηση ετοιμότητας.
Αφού διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας των αρμόδιων διευθύνσεων αεράμυνας και των χειριστών των συστημάτων, το ΓΕΕΘΑ διέταξε την πραγματοποίηση άσκησης η οποία ακολούθησε την κινητοποίηση.
Ενα γυμνάσιο που υλοποιήθηκε μία ημέρα μετά το κύμα 41 υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 πάνω από 22 νησιά κυρίως στα Δωδεκάνησα.
Σήμερα πάντως, μετά τις 168 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις 41 υπερπτήσεις, δεν έχουν καταγραφεί -μέχρι αυτή την ώρα- πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. 

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Stoltenberg και συνάντηση με Pyatt


Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Φινλανδή πρωθυπουργό, Sanna Marin, o Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, τον οποίο και ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.

«Ενημέρωσα την Sanna για τις εξελίξεις με την Τουρκία, μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκανα υπερπτήσεις. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει όσα συζήτησα πρόσφατα με τον Tayyip Erdogan και πρέπει αν σταματήσει άμεσα. Θα το προωθούμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις κυρώσεις».
Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη, Geoffrey Pyatt. Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει αναφορά στα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας»

«Δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες αποτελούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν είναι πλέον πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Νέο διάβημα διαμαρτυρίας

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.
Ο γ.γ. τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.
Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.
Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.
Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι τουρκικές παραβιάσεις


Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν χθες πάνω Ρόδο, Κω, Φαρμακονήσι, Νίσηρο, Λέρο, Αρκιούς, Λειψούς, Ρω, Μεγίστη, Αγαθονήσι, Σάμο, Φούρνους και Οινούσσες. Και η επιλογή αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς πρόκειται για νησιά τα οποία η Τουρκία επιμένει να ζητά την αποστρατιωτικοποίηση τους.
Πιο αναλυτικά, μέσα σε 24ωρο καταγράφηκαν:
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 9 (9x2 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 4 (2 UAV, 2 CN-235)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 22
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: 10
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 23
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 168 (118 από τα μαχητικά)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ: 2
ΠΕΡΙΟΧΗ: Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

  1. Οι 41 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις.
  2. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική

Συνολικά είχαμε 168 παραβιάσεις. Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 118 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ανάμεσα στις παραβιάσεις ήταν και οι 41 υπερπτήσεις που σημειώθηκαν από τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο κ.ο.κ.

Διάβημα διαμαρτυρίας από Αθήνα

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης που δημιουργεί η τουρκική πλευρά, ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον πρεσβευτή της Τουρκίας στον οποίο πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Ο κ. Δεμίρης τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Προβληματισμός στην Αθήνα

Η τακτική της Τουρκίας που έδωσε εντολή ακόμα και για υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Ελλάδα.
Για τον λόγο αυτό από το υπουργείο Άμυνας αποφασίσθηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση προς την Τουρκία για συμμετοχή στην άσκηση «NATO Tiger Meet», που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet» η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις».
Υπενθυμίζεται ότι η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται – δικαίως – μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης