Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Από 1η Μαΐου η Kherson περνά στο ρούβλι – Για τέσσερις μήνες ακόμα θα κυκλοφορεί το ουκρανικό hryvnia

Ουκρανία: Από 1η Μαΐου η Kherson περνά στο ρούβλι – Για τέσσερις μήνες ακόμα θα κυκλοφορεί το ουκρανικό hryvnia
Πλησιάζει το σενάριο ανεξαρτητοποίησης της Kherson κατά τα πρότυπα της Κριμαίας και του Donbass
Σχετικά Άρθρα

Στη ζώνη του ρουβλίου εισέρχεται η περιφέρεια της Kherson στην Ουκρανία, την οποία έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, κίνηση που έρχεται να επιβεβαιώσει τις προθέσεις της Μόσχας να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής κατά το παράδειγμα της Κριμαίας, του Donetsk και του Luhansk.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti, Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Kherson θα περάσει από την 1η Μαΐου στη ζώνη του ρουβλίου, αν και επισημαίνουν πως θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος τεσσάρων μηνών όπου θα κυκλοφορούν μαζί και το ρούβλι και το ουκρανικό hryvnia.
Όπως είπε ο Kirill Stremousov, αντιπρόεδρος της στρατιωτικής – πολιτικής διοίκησης της περιοχής, μετά από αυτήν την περίοδο, η περιοχή θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ρούβλι, σημειώντας πως η Kherson δεν πρόκειται να επιστρέψει στον έλεγχο της Ουκρανίας.
6_48.jpg
Υπό ρωσικό έλεγχο

Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του σχεδόν ολόκληρη την περιφέρεια της Kherson, αν και οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους εξακολουθούν να κρατούν γραμμές άμυνας και να αντιστέκονται.
Σημειώνεται πως στην περιοχή έχουν ήδη αρχίσει να εκπέμπονται ρωσικά προγράμματα σε τηλεόραση και ραδιόφωνο ενώ το ρούβλι εδώ και αρκετό καιρό χρησιμοποιείται σε κάποιες συναλλαγές σε διάφορους οικισμούς.
Όπως είπε ο Stremousov, η επιστροφή της Kherson στην Ουκρανία αποκλείεται.
«Το ζήτημα της επιστροφής της περιοχής της Kherson στη ναζιστική Ουκρανία δεν συζητείται.
Είναι αδύνατο.
Η περιοχή της Kherson θα αναπτυχθεί οικονομικά.
Το Κίεβο δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει τη ναζιστική πολιτική του στη γη μας, με στόχο την καταστροφή των ανθρώπων και της ταυτότητας τους», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Διασφάλιση νερού στην Κριμαία

Μάλιστα ο Stremousov υποστήριξε ότι δεν πρόκειται ξανά η Κριμαία να αντιμετωπίσει προβλήματα με την υδροδότηση της.
«Είμαστε έτοιμοι και εγγυώμαστε την παροχή νερού στην Κριμαία μέσω του καναλιού της Βόρειας Κριμαίας που κτίστηκε από τα χέρια των παππούδων μας.
Δεν θα επιτρέψουμε μια επανάληψη του υδάτινου αποκλεισμού της Κριμαίας» ανέφερε ο Stremousov.
Η Κριμαία λάμβανε το 85% των αναγκών της σε νερό από το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας που έρχεται από τον ποταμό Δνείπερο, ωστόσο μετά την κατάληψη της από τη Ρωσία το 2014, η Ουκρανία διέκοψε την παροχή νερού.
Εκτιμάται πως η ζημιά που προκλήθηκε από αυτήν την κίνηση στην Κριμαία ανήλθε σε 1,47 τρισεκατομμύρια ρούβλια, όπως αναφέρει το RIA Novosti.

Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας;

Όλες αυτές οι κινήσεις και οι δηλώσεις δείχνουν πως οι ρωσικές αρχές κινούνται προς την κατεύθυνση του να κηρύξουν την ανεξαρτησία της Kherson, όπως συνέβη σε Κριμαία, Donetsk και Luhansk.
Ήδη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έχει προειδοποιήσει τους Ουκρανούς για τον κίνδυνο «ψευτο –δημοψηφισμάτων» τόσο στην Kherson όσο και στη Zaporizhzhia και για αυτό έχει καλέσει τους πολίτες να μη δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στους Ρώσους στρατιώτες.
Σημειώνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το κτήριο της διοίκησης στην Kherson και έχουν εγκαταστήσει ήδη τους δικούς τους αξιωματούχους και όπως επισημαίνει ο Stremousov, το μέλλον της περιφέρειας της Kherson είναι πολλά υποσχόμενο και χωρίς φόβο και ανησυχίες.
Πάντως ο Stremousov απέκλεισε το σενάριο του δημοψηφίσματος.
«Δεν σχεδιάζονται δημοψηφίσματα.
Ουκρανοί προπαγανδιστές διαδίδουν ψεύτικες ιστορίες για τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kherson για να εκφοβίσουν τον τοπικό πληθυσμό.
Η περιοχή της Kherson θα αναπτυχθεί και θα μετατραπεί σε μια ακμάζουσα γη στην οποία δεν θα υπάρχει χώρος για την ιδεολογία του ουκρανικού ναζισμού» υποστήριξε ο Stremousov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης