Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μεταβατική περίοδος στους ορεινούς προορισμούς, με προβληματισμό για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

tags :
Μεταβατική περίοδος στους ορεινούς προορισμούς, με προβληματισμό για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

Πάσχα με ανοιχτά καλοριφέρ και περίπου ίδιες τιμές στα πακέτα με ημιδιατροφή, σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί να βρισκόμαστε ήδη στο Πάσχα και εν αναμονή της θερινής τουριστικής περιόδου, ωστόσο είναι ένα μεταβατικό διάστημα για τους ορεινούς προορισμούς, όπου εκεί οι εποχικές επιχειρήσεις του χειμώνα κάνουν το λεγόμενο «ταμείο». Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε προορισμούς οι οποίοι εμφάνιζαν έως και 100% πληρότητα ορισμένα διήμερα, όπως για παράδειγμα τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, αρκετά εποχικά καταλύματα ανέστειλαν ήδη τη λειτουργία τους μετά την 25η Μαρτίου λόγω υψηλού λειτουργικού κόστους, εφόσον οι πληρότητες κατά τις ενδιάμεσες μέρες ήταν υποτονικές.
«Τα περισσότερα εποχικά καταλύματα έχουν κλείσει, λόγω υπέρογκου ενεργειακού κόστους και ακρίβειας σε πρώτες ύλες. Αποφάσισαν ότι είναι ασύμφορο να παραμένουν ανοιχτά περιμένοντας να δουλέψουν το Πάσχα. Σήμερα, η πληρότητα στην περιοχή από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα είναι στο 70%, αλλά μόνο για επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που είναι ανοιχτές. Αυτή τη στιγμή η αβεβαιότητα είναι τόσο μεγάλη, που ορισμένα συνεχούς λειτουργίας σκέφτονται να κλείσουν για δύο ή τρεις μήνες το καλοκαίρι για να μην μπουν μέσα. Πέρυσι το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» μας βοήθησε σημαντικά από τον Αύγουστο και μετά και για αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καλαβρύτων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.

Ανάβουν τη θέρμανση στο Καρπενήσι

Στα ξενοδοχεία Καρπενησίου η πληρότητα για τις αργίες του Πάσχα δεν ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τους ξενοδόχους που ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ, όπως λένε, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. «Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ανάβουμε τη θέρμανση στα καλοριφέρ προκειμένου να υποδεχθούμε αύριο τους πελάτες μας. Ξενοδόχος της περιοχής με 1,65 ευρώ το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, θα χρειαστεί περίπου έναν τόνο την ημέρα για να λειτουργήσει την επιχείρησή του, δηλαδή 6000 ευρώ, αν και ο τζίρος που αναμένεται να εισπράξει, μπορεί να του φτάσει ίσα ίσα για να πληρώσει μόνο το πετρέλαιο», υποστηρίζει από την πλευρά της, η πρόεδρος των ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Σοφία Φλέγκα, εξηγώντας ότι στην περιοχή ο προβληματισμός είναι έντονος.
Όπως λέει, οι περισσότερες επιχειρήσεις κρατούν σταθερές τις τιμές τους και αναγκαστικά απορροφούν τα υψηλά κόστη κυρίως στην ενέργεια. «Σε γενικές γραμμές είμαστε κυριολεκτικά στον αέρα από την περασμένο Δεκέμβριο, όταν ανακοινώσαμε τις τιμές μας και πλέον είναι πολύ δύσκολο να τις αναπροσαρμόσουμε αυτή τη στιγμή και δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Επωμιζόμαστε την όποια αύξηση, διότι για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, όσο και να αυξήσει τις τιμές, δεν μπορεί να τις πάει πάνω από 110 ευρώ με ημιδιατροφή. Όταν αντίστοιχα ένα πεντάστερο μπορεί να αυξήσει και παραπάνω την τιμή επειδή έχει πιο πολλές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα μπορεί και να ρίξει την τιμή και πιο χαμηλά», σημειώνει η κ. Φλέγκα.

«Ταβάνι» στις τιμές για το Πάσχα

Στην Ευρυτανία, ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων προσφέρει πακέτο με τρεις διανυκτερεύσεις σε δίκλινο κατάλυμα με ημιδιατροφή (δείπνο Μ. Παρασκευή, δείπνο Μ. Σάββατο και πασχαλινό γεύμα την Κυριακή του Πάσχα) στην τιμή των 270 ευρώ. Αντίστοιχα, πεντάστερο ξενοδοχείο στο Καρπενήσι διαθέτει πακέτο στην τιμή των 400 ευρώ για τρεις νύχτες με ημιδιατροφή για δύο άτομα - μια αύξηση σε σχέση με προτού δύο χρονιές, της τάξης του 10%. «Δυστυχώς φέτος βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το υψηλό ενεργειακό κόστος. Σε γενικές γραμμές, οι ίδιες οι επιχειρήσεις απορροφούν αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις, αφού έχει διαπιστωθεί πως για όλα υπάρχει ένα ορισμένο «ταβάνι». Έτσι για τις ημέρες του Πάσχα, η τιμή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αυξηθεί έως και 10 ευρώ, διότι αλλιώς δεν βγαίνει. Η αύξηση όμως αυτή, είναι σαφώς χαμηλότερη από τις αυξήσεις αντίστοιχα στην ενέργεια που εκτοξεύουν στα ύψη το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων», λέει και προσθέτει: «Τις προμήθειες για το φαγητό όπου και εκεί υπάρχει ακρίβεια στις πρώτες ύλες, ίσως να μπορείς και να τις ρυθμίσεις, το πρόβλημα είναι το ρεύμα».
Ενδεικτικά, ξενοδοχειακή επιχείρηση για το μήνα Μάρτιο, «έκαψε» συνολικά σχεδόν 8.500 κιλοβατώρες. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 600 ευρώ, και η έκπτωση επιδότησης αφαίρεσε αυτό το ποσό. Με την αναπροσαρμογή ωστόσο, ο λογαριασμός επιβαρύνθηκε επιπλέον με 2.500 ευρώ, με αποτέλεσμα μαζί με τέλη κλπ., να φτάσει στο σύνολο 4.300 ευρώ από 2.700 ευρώ. «Το ρεύμα έρχεται τέσσερις φορές επάνω. Η χρονιά είναι πολύ δύσκολη, αβέβαιη και είναι ρίσκο για μια επιχείρηση να κατορθώσει να μην μπει μέσα», τονίζει ξενοδόχος της περιοχής. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο, το 85% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων σε όλη τη χώρα ήταν ανοιχτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Η μέση πληρότητα ήταν 38,4% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τα 51 ευρώ.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης