Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εταιρική διακυβέρνηση της Ιντεάλ και οι αόριστης αιτιολόγησης αποκλίσεις εις υγείαν των διοικούντων

Η εταιρική διακυβέρνηση της Ιντεάλ και οι αόριστης αιτιολόγησης αποκλίσεις εις υγείαν των διοικούντων
Άραγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί  επακρή την αιτιολόγηση των αποκλίσεων της Ιντεάλ από τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης;
Σχετικά Άρθρα

Το δικό της τρόπο εφαρμογής των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης φαίνεται ότι έχει ανακαλύψει η Ιντεάλ χωρίς η εποπτική αρχή να την ενοχλεί.
Ενώ η νομοθεσία προβλέπει ότι οι αποκλίσεις θα πρέπει να αιτιολογούνται η Ιντεάλ θεωρητικά αιτιολογεί αλλά στην πραγματικότητα αναζητείται η … αιτιολόγηση.
Ειδικότερα η εταιρία ενώ έχει δηλώσει ότι εφαρμόζει τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης ο οποίος προβλέπει ότι η ωρίμανση των δικαιωμάτων προαίρεσης ορίζεται σε διάστημα όχι μικρότερο των τριών (3) ετών από την ημερομηνία χορήγησής τους στα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην πραγματικότητα δεν τον εφαρμόζει.
Ως αιτιολόγηση αναφέρει τα εξής:
«Η Εταιρεία θέσπισε Πρόγραμμα Διάθεσης Μετοχών κατόπιν της από 30.06.2021 εξουσιοδότησης, κατ’ άρθρο 113 παρ.4 του Ν.4548/2018 της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων με Δικαιούχους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Στελεχών της Εταιρείας καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών κατά την έννοια του άρθρου 32 Ν.4308/2014. Η διάρκεια του Προγράμματος είναι 61 μήνες και λήγει την 31η Αυγούστου 2026. Κατά την θέσπιση του Προγράμματος, εξεταζόμενων των συνθηκών και εξελίξεων στην Εταιρεία ορίστηκε περίοδος ωρίμανσης των δικαιωμάτων για τα εκτελεστικά μέλη διάστημα μικρότερο των τριών ετών».
Στην ουσία η αιτιολόγηση είναι οι συνθήκες και οι εξελίξεις στην εταιρία γενικότερα.
Και αυτό όταν πρόκειται για δικαιώματα προαίρεσης 2,8 εκ μετοχών που αντιστοιχούν στο 9% του μετοχικού κεφαλαίου και προσφέρονται με τιμή 0,4 ευρώ έναντι τρέχουσας χρηματιστηριακής 3,54 (χθεσινό κλείσιμο) που αντιστοιχεί στην εξωφρενική υπεραξία των 8,8 εκ ευρώ για τους διοικούντες και μετόχους και η οποία λειτουργεί σε βάρος των μετόχων μειοψηφίας.
Άραγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί επαρκή την αιτιολόγηση;

Τι ορίζει ο ελληνικός κώδικας


Πέραν αυτού στον Ελληνικό Κώδικα προβλέπεται ότι «Οι συμβάσεις των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προβλέπουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή όλου ή μέρους του bonus που έχει απονεμηθεί, λόγω παράβασης συμβατικών όρων ή ανακριβών οικονομικών καταστάσεων προηγούμενων χρήσεων ή γενικώς βάσει εσφαλμένων χρηματοοικονομικών στοιχείων, που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του bonus αυτού».
Η εταιρία αποκλίνει και αναφέρει ότι:
«Στις συμβάσεις εργασίας των εκτελεστικών μελών δεν προβλέπεται η επιστροφή όλου ή μέρους του bonus που έχει απονεμηθεί καθώς αυτές συνάφθηκαν προ εικοσαετίας και δενέχουν τροποποιηθεί έκτοτε στους βασικούς όρους.
Η Πολιτική Αποδοχών της Εταιρείας όπως αυτή τροποποιήθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων την 02.12.2021, κατόπιν ομόφωνης εισηγήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου θέτει τις προϋποθέσεις για την αναβολή της καταβολής των μεταβλητών αποδοχών καθώς και της ανάκτησης αυτών από την Εταιρεία».
Οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην πολιτική αποδοχών είναι οι κάτωθι και ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Αποδοχών, μπορεί να αποφασίσει την εφαρμογή ρυθμίσεων malus ή επιστροφής αποδοχών (clawback) έως και το 100% των μεταβλητών αποδοχών ανεξάρτητα από τη μέθοδο καταβολής, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ρυθμίσεων αναβολής.
Τα κριτήρια περιλαμβάνουν ενδεικτικά, την απόδειξη παραπτώματος ή σοβαρού σφάλματος υποκειμένου στην παρούσα Πολιτική Αποδοχών προσώπου, το οποίο επέφερε σημαντική οικονομική απώλεια ή ζημία, σοβαρή επιδείνωση επιδόσεων της Εταιρείας και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις ή ζημία στη φήμη αυτής, καθώς και κανονιστικές κυρώσεις λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς του υποκειμένου στην παρούσα Πολιτική Αποδοχών προσώπου. Επίσης, αν προκύψει εκ των υστέρων, ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην καταβολή ή κατοχύρωση των συγκεκριμένων μεταβλητών αποδοχών στο υποκείμενο στην παρούσα Πολιτική Αποδοχών πρόσωπο ήταν εσφαλμένοι, τότε μπορεί να ακυρωθεί η καταβολή του συνόλου των αναβαλλόμενων αποδοχών που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Οι ρυθμίσεις malus δύναται να εφαρμοστούν κατά τη στιγμή κατοχύρωσης των αναβαλλόμενων αποδοχών, ενώ για την επιστροφή αποδοχών (Clawback) η Εταιρεία δύναται να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις μετά την καταβολή ή την κατοχύρωση των μεταβλητών αποδοχών. Η διαδικασία αυτή επιφέρει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των μεταβλητών αποδοχών. Επιστροφή μεταβλητών αποδοχών (Clawback) Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι από δόλο ή άλλη εξίσου σοβαρή αιτία, παραπλανήθηκε η Εταιρεία από υποκείμενο στην παρούσα Πολιτική Αποδοχών πρόσωπο και του χορήγησε μεταβλητές αποδοχές, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να λάβει όλα τα νόμιμα μέσα για την ακύρωση ή επιστροφή οποιασδήποτε βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης μεταβλητής αμοιβής, που καταβλήθηκε. Τόσο με την καταβολή των μεταβλητών αποδοχών σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός (1) έτους, όσο και με την δυνατότητα επιστροφής των καταβληθέντων, αποσκοπείται η σύνδεση των μεταβλητών αποδοχών με τις επιδόσεις σε βάθος χρόνου και όχι μόνο σε ετήσια βάση».

Νίκος Καρούτζος

nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης