Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία πληρώνει ακριβά τις κυρώσεις: Ενεργειακή φτώχεια για 5.000.000 πολίτες και εκτός ελέγχου οι τιμές

Η Βρετανία πληρώνει ακριβά τις κυρώσεις: Ενεργειακή φτώχεια  για 5.000.000 πολίτες και εκτός ελέγχου οι τιμές

Σύμφωνα με την Tράπεζα της Αγγλίας (BoE) η χώρα αντιμετωπίζει το ισχυρότερο ενεργειακό σοκ από τη δεκαετία του ’70, που αναμένεται θέσει τον πληθωρισμό εκτός ελέγχου

Σχετικά Άρθρα

 Η 1η Απριλίου 2022 ήταν η ημέρα-ορόσημο για τους Βρετανούς πολίτες  κι αυτό διότι  ξεκίνησε η νέα τιμολογιακή πολιτική για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για εκατομμύρια νοικοκυριά, που θα αισθανθούν τώρα στην τσέπη τους τον αντίκτυπο από το ράλι των διεθνών τιμών, τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Αυξήσεις έως και 54% για τα οικιακά τιμολόγια


Η αύξηση είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η αρμόδια εθνική εποπτική αρχή ενέργειας, η Ofgem, ανακοίνωσε αυξήσεις έως και 54% για τα οικιακά τιμολόγια από την 1η Απριλίου.
Στη Βρετανία, οι ανώτατες τιμές για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας είναι σταθερές και ανανεώνονται σε εθνική βάση δύο φορές το χρόνο.
Μέχρι σήμερα το ανώτατο όριο που ίσχυε μεταφραζόταν σε ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος για κάθε νοικοκυριό ύψους μεταξύ 1.277 και 1.370 στερλίνων.
Με τα νέα όρια, η επιβάρυνση θα κυμανθεί στις 700 λίρες.

Κοινωνικός αποκλεισμός

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με έκθεση του Resolution Foundation, είναι θλιβερό: ο αριθμός των νοικοκυριών που θα βυθιστούν σε καθεστώς «ενεργειακής φτώχειας» θα διπλασιαστεί φτάνοντας τα πέντε εκατομμύρια.
Επιπλέον 2,5 εκατ. νοικοκυριά θα τεθούν σε καθεστώς «ενεργειακού άγχους», που σημαίνει πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλύψουν στο εξής το τίμημα των λογαριασμών.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά

Προφανώς την μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Για το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών οι νέες τιμές σημαίνουν πως θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού τους μόνο για το ρεύμα, ενώ για το πλουσιότερο 20% των νοικοκυριών η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό τους θα κυμανθεί μόλις στο 4%.

Νέα μέτρα

Η λαϊκή κατακραυγή έχει ήδη υποχρεώσει την κυβέρνηση να μελετά συμπληρωματικά μέτρα στήριξης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Rishi Sunak, είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο μια έκπτωση ύψους 200 στερλίνων για όλα τα οικιακά τιμολόγια από τον επόμενο Οκτώβριο, που σε μεταγενέστερο χρόνο θα αποπληρωνόταν από τους καταναλωτές με μικρές δόσεις ύψους 40 στερλίνων μέσα σε μια πενταετία.
Επίσης, όλα τα νοικοκυριά θα λάμβαναν μια έκπτωση της τάξεως των 150 στερλίνων από τα τέλη τοπικής αυτοδιοίκησης (κάτι αντίστοιχο με τα δημοτικά τέλη).

Νέο πακέτο ενισχύσεων

Τα μέτρα αυτά έχουν κριθεί ως ανεπαρκή, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά ακόμη και βουλευτές των Τόρις που απαιτούν «εδώ και τώρα» νέα μέτρα.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι μελετά τη δρομολόγηση νέου πακέτου δίδοντας τη σχετική εντολή στο υπουργείο Οικονομικών, όμως ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμη.
Είναι άλλωστε γνωστό πως ο Sunak είναι εγκρατής και προσηλωμένος στην ανάγκη συγκράτησης των δημοσίων δαπανών.

Εκτόξευση των διεθνών τιμών

Το πρόβλημα, εξάλλου, είναι πως οι διεθνείς τιμές φαίνεται πως θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Η βρετανική ημερήσια τιμή για το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται σήμερα στις 2,95 στερλίνες ανά θερμική ομάδα, όταν ένα χρόνο πριν βρισκόταν μόλις στις 0,50 στερλίνες.
Αντιστοίχως και στην Ευρώπη η ημερήσια τιμή κυμαίνεται στα 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από τα 19,2 ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν.
Με τις διεθνείς τιμές να έχουν ήδη ενισχυθεί σημαντικά αφότου η Ofgem ανακοίνωσε την τωρινή εξαμηνιαία αναπροσαρμογή, τοπικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το πιθανότερο είναι πως από τον Οκτώβριο, οπότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αναπροσαρμογή στους λογαριασμούς ρεύματος, οι ανώτατες τιμές θα ανέβουν κι άλλο.
Energy crisis explained: where next amid surging power prices?
Οι προβλέψεις

Σε ανάλυση του το BBC υποστηρίζει πως έρχεται και νέα αύξηση από το φθινόπωρο που θα είναι δε, ακόμη μεγαλύτερη αγγίζοντας τις 2.600(!) στερλίνες, επηρεάζοντας τουλάχιστον 18 εκατ. νοικοκυριά.
Σε έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτίμησε πως το όριο των ανώτατων τιμών ρεύματος θα αυξηθεί επιπλέον 40% από το φθινόπωρο.
Στα επίπεδα αυτά θα περικόψει κι άλλο τους οικιακούς προϋπολογισμούς, επηρεάζοντας τα επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών και τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Θα συμβάλει δε, στην εκτίναξη του πληθωρισμού έως και στο 8,7%.


Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός

Στο τελευταίο ειδικά έχει αναφερθεί και η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιώντας πως η χώρα αντιμετωπίζει το ισχυρότερο ενεργειακό σοκ από τη δεκαετία του ’70 που θα θέσει τον πληθωρισμό… εκτός ελέγχου.
Έτσι, αν τα τωρινά στοιχεία είναι θλιβερά, οι προβλέψεις για τον Οκτώβριο είναι ακόμη πιο ζοφερές.
Σύμφωνα με το Resolution Foundation οι νέες αυξήσεις ρεύματος από το φθινόπωρο θα βυθίσουν σε «ενεργειακό άγχος» περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών της χώρας, ήτοι 7,5 εκατ. οικογένειες, ένα νούμερο τρομακτικό για τα δεδομένα προηγμένου δυτικού κράτους.
U.K. Energy Suppliers' Websites Crash Before Friday's Price Rise
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο