Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ISW (ΗΠΑ): Η Ρωσία, αποσύρεται από το Κίεβο αλλά κατέλαβε το Izyum - Στόχος η Ανατολική και Νότια Ουκρανία

ISW (ΗΠΑ): Η Ρωσία, αποσύρεται από το Κίεβο αλλά κατέλαβε το Izyum - Στόχος η Ανατολική και Νότια Ουκρανία
Η κύρια προσπάθεια της Ρωσίας επικεντρώνεται τώρα στην ανατολική Ουκρανία, με δύο δευτερεύουσες κύριες προσπάθειες: την κατάληψη του λιμανιού της Μαριούπολης και την κατάληψη του συνόλου των περιφερειών Donetsk και Luhansk
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία έχει αναθεωρήσει το σχέδιο της εκστρατείας της στην Ουκρανία μετά την αποτυχία να καταλάβει το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας αναφέρει το αμερικανικό Institute for the study of war που παρακολουθεί καθημερινά τον πόλεμο.
Το αμερικανικό Institute for the study of war – που μάλλον είναι αρνητικά προκατειλημμένο κατά της Ρωσίας – είχε εκτιμήσει ότι η αρχική ρωσική εκστρατεία - αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις για την κατάληψη του Κιέβου, του Kharkiv, της Οδησσού και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων για να αναγκάσει τον Zelensky να αποχωρήσει από την Ουκρανία - είχε αποτύχει στις 19 Μαρτίου
Ο ρωσικός στρατός συνέχισε να τροφοδοτεί μικρές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και σε όλη τη βορειοανατολική και νότια Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ζωντανό το αρχικό του σχέδιο εκστρατείας μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ο ρωσικός στρατός έχει πλέον σταματήσει αυτές τις αποτυχημένες προσπάθειες και ξεκινά μια νέα φάση της εκστρατείας στην Ουκρανία με νέους στόχους.

Η κύρια προσπάθεια της Ρωσίας επικεντρώνεται τώρα στην ανατολική Ουκρανία, με δύο δευτερεύουσες κύριες προσπάθειες: την κατάληψη του λιμανιού της Μαριούπολης και την κατάληψη του συνόλου των περιφερειών Donetsk και Luhansk.
H Ρωσία διεκδικεί το σύνολο αυτών των περιφερειών ως έδαφος της στην ανατολική Ουκρανία, με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και Luhansk.
Η Ρωσία αναδιατάσσει ολοένα και περισσότερο στρατεύματα από άλλους άξονες προέλασης και διοχετεύει τις υπόλοιπες ενισχύσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να πραγματοποιήσουν ενεργές επιχειρήσεις σε άλλα μέτωπα τις επόμενες εβδομάδες.

Η Ρωσία μπορεί να σκοπεύει να καταλάβει τις Περιφέρειες του Donetsk και Luhansk προτού επιδιώξει να διαπραγματευτεί μια ευνοϊκή για την Ρωσία κατάπαυση του πυρός και να ισχυριστεί ότι η Ρωσία πέτυχε τους πολεμικούς της στόχους.
Καρά το αμερικανικό Institute for the study of war η Ρωσία προσπαθεί να αποκρύψει την αποτυχία της αρχικής εκστρατείας της Ρωσίας.
Στην πραγματικότητα αναγκάστηκε να αλλάξει τις στρατηγικές του μετά την αποτυχία της αρχικής του εκστρατείας.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν αποκλειστικά στη βορειοανατολική Ουκρανία για να υποβαθμίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις προτού επιτύχουν τον «κύριο στόχο» της κατάληψης των περιφερειών του Donetsk και Luhansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τρεις υποστηρικτικές προσπάθειες: Kharkiv και Izyum.
Κίεβο και βορειοανατολική Ουκρανία και τον νότιο άξονα, συμπεριλαμβανομένου του Kherson.

Οι ρωσικές δυνάμεις στον άξονα του Kharkiv έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να καταλάβουν την πόλη.
Οι νέοι στόχοι τους είναι πιθανό
1) να εδραιώσουν τις ουκρανικές μηχανοκίνητες δυνάμεις στη θέση τους και
2) να κινηθούν νοτιοανατολικά για να συνδεθούν με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Luhansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Izyum (νοτιοανατολικά του Kharkiv) την 1η Απριλίου αφού προσπάθησαν να το κάνουν τουλάχιστον από τις 7 Μαρτίου με στόχο να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις στη γραμμή επαφής στο Donbass.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο και στη βορειοανατολική Ουκρανία επιδιώκουν να διεξάγουν κινήσεις τακτικής με στόχο την απόσυρση των δυνάμεων μάχης για επανατοποθέτηση και περαιτέρω αναδιάταξη σε άλλους άξονες προέλασης.
Οι ρωσικές δυνάμεις που παραμένουν στο μπροστινό ίχνος των ρωσικών γραμμών είναι μια δύναμη κάλυψης που προορίζεται να ελέγξει την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους της μαχητικής δύναμης που είχε αναπτυχθεί προηγουμένως γύρω από το Κίεβο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σημαντικό έδαφος τόσο βορειοδυτικά όσο και ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες. Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα προχώρησαν ταχύτερα από ότι περίμεναν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις απέσυραν με επιτυχία μεγάλο μέρος της κατεστραμμένης μαχητικής δύναμης που είχε απομείνει γύρω από το Κίεβο στη Λευκορωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις στον νότιο άξονα - με επίκεντρο τη Kherson - είναι απίθανο να πραγματοποιήσουν επιθετικές επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον και θα στοχεύουν στην υπεράσπιση των ρωσικά κατεχόμενων εδαφών γύρω από την Kherson από τις ουκρανικές αντεπιθέσεις.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια της νότιας Ουκρανίας έναντι των ολοένα και συχνότερων ουκρανικών αντεπιθέσεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να επαναλάβουν τις επιθετικές επιχειρήσεις δυτικά προς το Mykolayiv ή την Zaporizhzhia και το Kryvyi Rih στο εγγύς μέλλον.

Βασικά σημεία παρατήρησης

Τώρα εκτιμούμε ότι η Ρωσία έχει αναθεωρήσει το σχέδιο εκστρατείας της στην Ουκρανία μετά την αποτυχία των επιχειρήσεων κατάληψης του Κιέβου και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων τον Μάρτιο.

Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι ο κύριος στόχος ήταν η ανατολική Ουκρανία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου είναι ψευδείς και έχουν σκοπό να συγκαλύψουν την αποτυχία της αρχικής εκστρατείας.

Η κύρια προσπάθεια της Ρωσίας επικεντρώνεται πλέον στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταλάβουν το σύνολο των περιφερειών του Donetsk και Luhansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Kharkiv.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Izyum μετά από τρεις εβδομάδες μαχών την 1η Απριλίου και θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν νοτιοανατολικά για να συνδεθούν με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Luhansk τις επόμενες ημέρες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις εδάφους τόσο βορειοδυτικά όσο και ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά η Ρωσία απέσυρε με επιτυχία στοιχεία των δυνάμεών της στη Λευκορωσία.
Η Ρωσία θα συνεχίσει να διοχετεύει ενισχύσεις (συμπεριλαμβανομένων τόσο χαμηλής ποιότητας μεμονωμένων αντικαταστάσεων από τη Ρωσία όσο και κατεστραμμένων μονάδων που αναπτύχθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία) σε επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτές οι υποβαθμισμένες δυνάμεις είναι απίθανο να επιτρέψουν στη Ρωσία να πραγματοποιήσει επιτυχημένες επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.
x1.png

Το αμερικανικό Institute for the study of war ενημέρωσε την αξιολόγησή του για τις τέσσερις βασικές προσπάθειες στις οποίες συμμετέχουν οι ρωσικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία (αποτελούμενη από δύο δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1— Kharkiv και Izyum.
Υποστηρικτική προσπάθεια 2 — Κίεβο και βορειοανατολική Ουκρανία και
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 — Νότιος άξονας.

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία

Δευτερεύουσα κύρια προσπάθεια — Μαριούπολη (Ρωσικός στόχος: Κατάληψη της Μαριούπολης και καταστροφή των Ουκρανών υπερασπιστών)

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν στο κέντρο της Μαριούπολης την 1η Απριλίου.
Αξιωματούχοι του DNR μοιράστηκαν πλάνα στις 31 Μαρτίου που ισχυρίστηκαν ότι έδειχνε μια ουκρανική βάση στο κέντρο της Μαριούπολης που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του DNR.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σκοπεύουν να καταλάβουν τη Μαριούπολη πριν προχωρήσουν βορειοδυτικά για να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις για την κατάληψη ολόκληρης της Περιφέρειας του Donetsk.
Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στη Μαριούπολη πιθανότατα έχουν υψηλές απώλειες και πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις μετά την κατάληψη της πόλης.

x2.png
Υποδεέστερη κύρια προσπάθεια — Περιφέρειες Donetsk και Luhansk (Ρωσικός στόχος: Κατάληψη του συνόλου των Περιφερειών Donetsk και Luhansk, δηλαδή τον πλήρη έλεγχο της Donbass)

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν ρωσικές επιθέσεις στις Περιφέρειες Donetsk και Luhansk την 1η Απριλίου. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε την 1η Απριλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν επτά ρωσικές επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες, καταστρέφοντας τρία τανκ, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δύο οχήματα
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης ένα UAV Orlan-10.
Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Donbass δεν έχουν σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη από τις 24 Μαρτίου
Η Ρωσία θα συνεχίσει να διοχετεύει ενισχύσεις (συμπεριλαμβανομένων τόσο χαμηλής ποιότητας μεμονωμένων αντικαταστάσεων από τη Ρωσία όσο και κατεστραμμένων μονάδων που αναπτύχθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία) σε αυτήν την κύρια προσπάθεια, αλλά αυτές οι υποβαθμισμένες δυνάμεις είναι απίθανο να επιτρέψουν στη Ρωσία να διεξάγει επιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι το ρωσικό προσωπικό από την 7η στρατιωτική βάση της Ρωσίας στην Αμπχαζία ενίσχυσε στοιχεία του 58ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων που επιχειρεί στο Donbass
x3.png

Υποστηρικτική προσπάθεια 1 – Kharkiv και Izyum: (Ρωσικός στόχος: Προέλαση νοτιοανατολικά για να υποστηριχθούν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια Luhansk και σταθεροποίηση των ουκρανικών δυνάμεων γύρω από το Kharkiv)

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Izyum την 1η Απριλίου και πιθανότατα θα επιδιώξουν να προχωρήσουν νοτιοανατολικά για να συνδεθούν με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Luhansk τις επόμενες ημέρες.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο και τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως την πόλη και εκδίωξαν τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αμυντικές τους θέσεις.
Ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίστηκαν με επιτυχία την πόλη ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις από τις 7 Μαρτίου έως τις 31 Μαρτίου, καθυστερώντας τις ρωσικές επιχειρήσεις και αποτρέποντας την περικύκλωση του Kharkiv.
Οι ρωσικές δυνάμεις, ενισχυμένες με στοιχεία του 20ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων και του 1ου Στρατού Αρμάτων Φρουρών που αναδιατάχθηκαν από την περιοχή Sumy, πιθανότατα θα ξεκινήσουν περαιτέρω επιχειρήσεις για να οδηγήσουν νοτιοανατολικά και να συνδεθούν με ρωσικές δυνάμεις στην Περιφέρεια Luhansk

Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Kharkiv συνέχισαν να βομβαρδίζουν τα περίχωρα της πόλης και πιθανότατα επιδιώκουν να καθηλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο και οι τοπικές αρχές του Kharkiv ανέφεραν συνεχιζόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς και δήλωσαν ότι η Ρωσία φέρνει νέα πυρομαχικά για το πυροβολικό στις δυνάμεις της γύρω από την πόλη.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις για την περικύκλωση και την κατάληψη του Khakrin.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν την πόλη και να επιδιώξουν να ακινητοποιήσουν τις μηχανοκίνητες ουκρανικές δυνάμεις ώστε να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην Donbass.

Υποστηρικτική προσπάθεια 2 - Κίεβο και βορειοανατολική Ουκρανία: (Ρωσικός στόχος: Απόσυρση μαχητικής ισχύος σε καλή κατάσταση για αναδιάταξη στην ανατολική Ουκρανία)

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αποσύρει έως και πέντε τακτικές ομάδες τάγματος (BTG) γύρω από το Κίεβο προς την Λευκορωσία για αναδιάταξη σε άλλους άξονες προέλασης.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ναρκοθετούσαν έδαφος που εκκένωναν και χρησιμοποίησαν το πυροβολικό για να ελέγξουν τις κινήσεις τους αλλά δεν ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί ζημιές.
Οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν προς την Λευκορωσία είναι πιθανώς υποβαθμισμένες σε μεγάλο βαθμό και είναι απίθανο να παρέχουν ουσιαστική μαχητική ισχύ στο εγγύς μέλλον, παρά την επιτυχή απόσυρση ορισμένου μέρους των κατεστραμμένων ρωσικών μονάδων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν τόσο απευθείας βόρεια από το Κίεβο (μέσω Bucha και Hostomel) ενώ προχώρησαν βορειοανατολικά από την περιφέρεια Zhytomyr στο Ivankiv, πιθανώς απομονώνοντας θύλακες των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κιέβου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις για να οδηγήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία τις επόμενες ημέρες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν παρόμοια επιτυχημένες αντεπιθέσεις ανατολικά του Κιέβου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα έσπασαν την περικύκλωση του Chernihiv και απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις ανατολικά από το Brovary και κατέλαβαν τη Nova Basan, σχεδόν στον ποταμό Supiy.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Chernihiv ανέφερε την 1η Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή για πιθανή αναδιάταξη αλλού.
x4.png

Υποστηρικτική προσπάθεια 3 - Νότιος άξονας: (Στόχος: Η υπεράσπιση της Kherson ενάντια στις ουκρανικές αντεπιθέσεις)

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιτυχημένες αντεπιθέσεις στη βόρεια περιφέρεια Kherson την 1η Απριλίου, καταλαμβάνοντας αρκετές πόλεις και ωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις νότια από το Kryvyi Rih.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο και οι περιφερειακές αρχές του Mykolayiv ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν περιορισμένες ρωσικές επιθέσεις προς το Mykolayiv από τις 31 Μαρτίου έως την 1 Απριλίου στις περιφέρειες Luhansk, Kherson και Zaporizhzhia.
Οι εντεινόμενες ουκρανικές επιχειρήσεις στη νότια Ουκρανία πιθανότατα θα συνεχίσουν να δεσμεύουν τις ρωσικές μονάδες Rosgvardia τις επόμενες εβδομάδες.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πολύ απίθανο να επαναλάβουν με επιτυχία τις επιθετικές επιχειρήσεις προς το Mykolayiv τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα θα δώσουν προτεραιότητα στην άμυνα της Kherson έναντι των ουκρανικών αντεπιθέσεων.

Άμεσα θέματα για παρακολούθηση

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές ενισχύσεις και η κατάληψη του Izyum την 1η Απριλίου ενδέχεται να επιτρέψουν σε μια νέα ρωσική επίθεση μέσω του Slovyansk να συνδεθεί με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Luhansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από τον άξονα του Κιέβου είναι απίθανο να παράσχουν ουσιαστική μαχητική ισχύ στην ανατολική Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Οι συνεχείς αντεπιθέσεις της Ουκρανίας ανατολικά της Ivanikva (βορειοδυτικά του Κιέβου) προς τον ποταμό Dnipro ενδέχεται να διακόψουν τις γραμμές επικοινωνίας με τις ρωσικές δυνάμεις που δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί προς τη Λευκορωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης