Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρές μάχες και σφυροκόπημα στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας – Η στρατηγική της Μόσχας και η προειδοποίηση Zelensky

Σφοδρές μάχες και σφυροκόπημα στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας – Η στρατηγική της Μόσχας και η προειδοποίηση Zelensky
H κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς και στην πόλη του Χάρκοβο,  τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, V. Zelensky
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Συνεχίζεται για 37η ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με θύματα άμαχους και στρατιωτικούς, αν και έχει χαλαρώσει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.
Πλέον, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται βάζοντας στο στόχαστρο το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου το Πεντάγωνο προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη» σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό που μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στην κεντρική Ουκρανία τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου 2/4 , προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα, Dmitry Lunin.
Πάντως, η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς και στην πόλη του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου προηγούμενα ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αστικές περιοχές, τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, V. Zelensky.
Όπως έκανε γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ' όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις.
Στο μεταξύ, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, πάνω από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ετοιμάζεται εκ νέου, μετά από μια πρώτη αποτυχία, για μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την κατεστραμμένη πόλη.

Σκληρές μάχες στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας

Σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα, για την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπως δήλωσε το Σάββατο (2/4/2022) ο προεδρικός σύμβουλος Alexey Arestovich.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Arestovich δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο έχουν ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά στην ίδια περιοχή, ενώ διατηρούν μία γραμμή του μετώπου κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.
«Επιτρέψτε μας να μην έχουμε ψευδαισθήσεις.
Υπάρχουν ακόμη σκληρές μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νότο, αλλά και στη Μαριούπολη, στα ανατολικά της Ουκρανίας» όπως δήλωσε ο ίδιος.

Προειδοποίηση Zelensky:  Η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς και στην πόλη του Χάρκοβο

Ουκρανούς συνεργούς Ρώσων να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, V. Zelensky, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, λέγοντας ότι η ανάληψη ευθύνης για μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «αναπόδραστη».
Μάλιστα, μιλώντας ρωσικά ο V. Zelensky απευθύνθηκε στους γονείς των νεαρών ανδρών στη Ρωσία που επιστρατεύτηκαν, καλώντας τους να προστατέψουν τα παιδιά τους από τον στρατό, καθώς ο κίνδυνος να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος.
Όπως είπε, «προστατέψτε τα παιδιά σας!», «είναι βέβαιος θάνατος για πολλά πολύ νεαρά παιδιά».
Η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών της Ουκρανίας, επιχειρεί να δημιουργήσει διοικήσεις υπέρ της Μόσχας σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει.
Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε πρόσφατα πολλές κατεχόμενες από ρωσικές δυνάμεις πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστήριξε ο Zelensky και προειδοποίησε τους κατοίκους των πόλεων αυτών που τράπηκαν σε φυγή να μην επιστρέψουν σύντομα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, καθώς υπάρχει απειλή από περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις εκεί πολλά σπίτια εξακολουθούν να είναι ναρκοθετημένα.

Δύσκολη η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στην ανατολική Ουκρανία – Νέοι βομβαρδισμοί

Η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς και στην πόλη του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου προηγούμενα ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αστικές περιοχές, τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας τα ξημερώματα του Σαββάτου 2/4 σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένη του ομιλία του ανέφερε ότι υποχωρούν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας αργά αλλά αισθητά.
Σημείωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες κατά της Ρωσίας λόγω της απόφασης του Ρώσου προέδρου Putin να εξαπολύσει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, επιφέρουν αποτελέσματα και πρέπει να ενταθούν περαιτέρω.
Πρόσθεσε ότι θα ήθελε η Κίνα, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, να σταθεί πλευρό της Ουκρανίας.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στην κεντρική Ουκρανία

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στην κεντρική Ουκρανία τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου 2/4 , προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα, Dmitry Lunin.
«Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε ανάρτησή του ο Dmitry Lunin.
«Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης», πρόσθεσε και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.
Σημειώνεται ότι η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, ενώ η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.

Άνοιγμα επτά ανθρωπιστικών διαδρόμων για απομάκρυνση αμάχων - Σύμβουλος Zelensky: Αναμένονται καλές ειδήσεις

Για σήμερα, Σάββατο 2/4, σχεδιλάζονται επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Iryna Vereshchuk.
Στους σχεδιαζόμενους διαδρόμους περιλαμβάνονται ένας για ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από τη Μαριούπολη και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης που φεύγουν από το Μπερντιάνσκ, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμβουλος Zelensky για Μαριούπολη

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου V. Zelensky, o Oleksiy Arestovych, δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.
Ο Oleksiy Arestovych ανέφερε πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».
«Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», υπογράμμισε.

Η κατάσταση στην Μαριούπολη

Πάνω από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ετοιμάζεται εκ νέου, μετά από μια πρώτη αποτυχία, για μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την κατεστραμμένη πόλη.
Στο μεταξύ, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διανύει την 37η ημέρα, με θύματα άμαχους και στρατιωτικούς, αν και έχει χαλαρώσει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.
Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και οι τοπικές αρχές, μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους, ενώ εγκλωβισμένοι παραμένουν περίπου 160.000 άνθρωποι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Η Μαριούπολη, που παραμένει υπό πολιορκία από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν ο κύριος στόχος της Μόσχας στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, ενώ εκεί παραμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παγιδευμένοι με ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό.
Σταδιακά γίνεται η απομάκρυνση αμάχων και μάλιστα, το Σάββατο 2/4 μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη θα επιχειρήσει ξανά μια προσπάθεια απομάκρυνσης αυτών, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 1/4 ο ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky ανέφερε ότι «οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτούργησαν σε τρεις περιφέρειες: του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια. Καταφέραμε να σώσουμε 6.266 ανθρώπους, 3.071 από τους οποίους από τη Μαριούπολη».
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης την Παρασκευή 1/4 «1.431 άνθρωποι ταξίδεψαν από το Μπερντιάνσκ και τη Μελιτόπολη στη Ζαπορίζια με δικά τους μέσα, 771 απ' αυτούς ήρθαν από τη Μαριούπολη» και «42 λεωφορεία της πόλης Μπερντιάνσκ με κατοίκους της Μαριούπολης και 12 της Μελιτόπολης με ντόπιους κατοίκους» βρίσκονταν καθοδόν το βράδυ προς τη Ζαπορίζια, συνολικά «περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι».

mariupol_1.JPG
Στη Μαριούπολη αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού

Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη θα επιχειρήσει το Σάββατο 2/4 μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έστειλε στις 1/4 μια ομάδα για να ηγηθεί μιας πομπής περίπου 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων να φύγουν από την πόλη, όμως επέστρεψαν πίσω, λέγοντας ότι οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της διαδρομής.
«Θα προσπαθήσουν ξανά το Σάββατο για να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων», ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της.
Υπενθυμίζεται ότι μια προηγούμενη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων του Ερυθρού Σταυρού στις αρχές Μαρτίου απέτυχε επειδή η πορεία κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλής.
Σημειώνεται ότι Ρωσία και Ουκρανία έχουν συμφωνήσει πολλές φορές για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων κατά τη διάρκεια του πολέμου για τη διευκόλυνση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων από πόλεις σε εμπόλεμες συρράξεις, χωρίς οι συμφωνίες να τηρούνται και τις δύο εμπόλεμες πλευρές να ανταλλάζουν κατηγορίες για την αποτυχία των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.
Η ΔΕΕΣ ανέφερε ότι η επιχείρηση της Μαριούπολης έχει εγκριθεί και από τις δύο πλευρές, αν και εξακολουθεί να εξετάζει σημαντικές λεπτομέρειες, όπως ο ακριβής χρόνος και ο προορισμός της πομπής, η οποία θα οδηγήσει σε μια απροσδιόριστη τοποθεσία στην Ουκρανία.
map_16.JPG
Βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών: Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται έναντι των ρωσικών κοντά στο Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ' όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, όπως έκανε γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες», σημειώνει το υπουργείο.

Το Κίεβο απαγορεύει τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων «Z» και «V»

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια νομοθεσία με την οποία απαγορεύεται η χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων Z και V, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε «χώρα-τρομοκράτης» βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ουκρανικής Βουλής την 1η Απριλίου, με νόμο που προώθησε το κόμμα του Υπηρέτη του Λαού της Ουκρανίας.
Ένας από τους βουλευτές που εισηγήθηκε τον νέο νόμο, υποστήριξε ότι η προπαγάνδα για την επιθετική ενέργεια κατά της Ουκρανίας απαγορεύεται απολύτως.
Σημειώνεται ότι από ό την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τα "Z" και "V" εμφανίζονται σε ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Συνελήφθη Ουκρανός υποστράτηγος αποπειράθηκε να φύγει από τη χώρα

Συνελήφθη ένας έφεδρος υποστράτηγος της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU, καθώς αποπειράθηκε παράνομα να φύγει από την χώρα όπου μαίνεται ο πόλεμος , ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.
Τον υποστράτηγο τον σταμάτησαν σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Ουγγαρία, καθώς παρουσίασε πλαστά έγγραφα που έδειχναν ότι δεν ήταν υπό επιστράτευση για στρατιωτική θητεία, όπως δήλωσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας στο Κίεβο.
Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky δήλωσε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι καθαίρεσε από τους στρατιωτικούς τους βαθμούς δύο ταξίαρχους της SBU, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή. Ο ένας ήταν ο πιο πρόσφατος επικεφαλής της SBU στην περιοχή Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, η οποία τώρα καταλαμβάνεται από ρωσικά στρατεύματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης