Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προπομπός ειρήνης... η Ουκρανία εξετάζει τα σχέδια εγγυήσεων με άλλες χώρες - H Nuland (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) πάει ΕΕ, Ελλάδα, Τουρκία

Προπομπός ειρήνης... η Ουκρανία εξετάζει τα σχέδια εγγυήσεων με άλλες χώρες - H Nuland (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) πάει ΕΕ, Ελλάδα, Τουρκία
Zelensky: Εξετάζονται τα σχέδια εγγυήσεων με άλλες χώρες... εξέλιξη που αποτελεί προπομπό για ειρήνη
Σχετικά Άρθρα

Ενώ η αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland θα επισκεφθεί διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και μεταξύ αυτών και την Ελλάδα… ο Ουκρανός Πρόεδρος αποκάλυψε ότι εξετάζονται τα σχέδια εγγυήσεων που ζητάει η Ουκρανία… από ορισμένες χώρες της Δύσης και η εξέλιξη αυτή αποτελεί προπομπό για την τελική φάση της επίτευξης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο στόχος του ταξιδιού της Nuland

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland θα επισκεφθεί τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία από τις 2 έως τις 9 Απριλίου, όπου θα συζητήσει, ειδικότερα, την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την Victoria Nuland θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι για να «ενδυναμώσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, να δώσει έμφαση στην κοινή υποστήριξη προς την Ουκρανία και να συντονίσει την απάντηση» στις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Στη Γαλλία, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Nuland θα συναντηθεί με τους ομολόγους της από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη συνέχεια θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο για να συναντηθεί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων για να συζητήσουν την περιφερειακή ασφάλεια, οικονομικά ζητήματα και διμερείς προτεραιότητες.
Στη Γερμανία, η Victoria Nuland θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από τις χώρες της G7 για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των παγκόσμιων θεμάτων, καθώς και τον τρόπο ανάκαμψης από την πανδημία».

Zelensky: Εξετάζονται τα σχέδια εγγυήσεων με άλλες χώρες... εξέλιξη που αποτελεί προπομπό για ειρήνη

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία έχει ανταλλάξει σχέδια εγγράφων σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας με ορισμένες χώρες.

«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας από κορυφαία κράτη», επισήμανε σε συνέντευξή του στο Fox News.
Παράλληλα, ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι θα μπορούσαν να είναι και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και κράτη που δεν είναι μέλη της συμμαχίας.
«Οι χώρες που το θέλουν να ενταχθούν ανοιχτά σε αυτό τον μηχανισμό εγγυήσεων είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Τουρκία».
«Κατονόμασα εκείνες τις χώρες που έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητά τους να γίνουν εγγυητές ή εκείνες με τις οποίες έχουμε ήδη έρθει σε επαφή και ανταλλάξαμε κάποια πρώιμα σχέδια εγγράφων για τις εγγυήσεις ασφάλειας».
Σύμφωνα με τον Zelensky, το Ισραήλ και η Ιρλανδία είναι μεταξύ των χωρών που μπορούν επίσης να παράσχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας.
«Θα θέλαμε και η Κίνα να ενταχθεί μαζί τους».
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «η Ρωσία πρέπει να βρει μια θέση σε αυτές τις συμφωνίες, γιατί αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».
Μια πιθανή συνθήκη «θα πρέπει να επιβάλλει υποχρεώσεις στη Ρωσία», αφού «είναι συμβαλλόμενο μέρος» στην ένοπλη σύγκρουση.

Τι υποστηρίζει η Ουκρανία

Μέλος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, δήλωσε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να καθορίσει το ουδέτερο και μη πυρηνικό της καθεστώς εάν δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες «σε περιεχόμενο και μορφή θα πρέπει να είναι παρόμοιες με το Άρθρο 5 " της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ή ΝΑΤΟ.
Ο αριθμός των εγγυητών, μπορεί να περιλαμβάνει μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), καθώς και τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, την Πολωνία και την Τουρκία.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία;

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπέρ της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην Ουκρανία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ανέφερε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έλαβε γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία για συμφωνία μεταξύ των μερών.
Η Ρωσία, αφού εξετάσει αυτές τις πρωτοβουλίες, θα υποβάλει αντιπροτάσεις.
Η Ρωσία κάνει «δύο βήματα προς» την Ουκρανία και προσφέρεται να πραγματοποιήσει συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Putin και του Ουκρανού Zelensky με στόχο την μονογράφηση μιας ειρηνευτικής συνθήκης σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.
Ήδη ο ρωσικός στρατός μειώνει τις δραστηριότητες του γύρω από το Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης