Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς θα αγοράζει η Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο; - Εάν δεν πληρώνεται σε ρούβλια, η Ρωσία θα σταματάει τις εξαγωγές

Πώς θα αγοράζει η Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο; - Εάν δεν πληρώνεται σε ρούβλια, η Ρωσία θα σταματάει τις εξαγωγές
Το Βankingnews συγκέντρωσε τις κυριότερες δηλώσεις του προέδρου Putin και τις διατάξεις του διατάγματός του για το εμπόριο φυσικού αερίου...
Σχετικά Άρθρα

Διάταγμα βάσει του οποίου οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου, με τη σημείωση ότι τα συμβόλαια θα διακόπτονται εάν δεν πραγματοποιούνται αυτές οι πληρωμές, υπέγραψε και εξέδωσε ο Vladimir Putin.
Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος απειλεί με πάγωμα των συμφωνιών και διακοπή της τροφοδοσίας, δίνοντας προθεσμία λίγων ωρών -και συγκεκριμένα μέχρι αύριο (1/4/2022)- στις «μη φιλικές» χώρες ώστε να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες.
Άμεση ήταν η απάντηση Γερμανίας και Γαλλίας στο ρωσικό τελεσίγραφο για τις πληρωμές του φυσικού αερίου, διά στόματος των υπουργών Οικονομικών.
Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».
Ειδικότερα, από τον Απρίλιο, η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο μη φιλικές χώρες, βάσει υφιστάμενων συμβάσεων, εάν δεν πληρώνεται σε ρούβλια.
Αυτό ανέφερε στις 31 Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος, σε συνάντηση για την ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών και την κατασκευής αεροσκαφών.
Σύμφωνα με τον Putin, οι τρέχοντες κίνδυνοι που αφορούν την αγορά φυσικού αερίου δεν μπορεί να παραβλεφθούν, οπότε… «τέρμα οι φιλανθρωπίες».
Χαρακτήρισε δε τη μετάβαση στα ρούβλια σημαντικό βήμα προς την οικονομική κυριαρχία ενώ ανακοίνωσε αύξηση του ποσοστού των πληρωμών σε εγχώριο νόμισμα.
Το Βankingnews συγκέντρωσε τις κυριότερες δηλώσεις του προέδρου Putin και τις διατάξεις του διατάγματός του για το εμπόριο φυσικού αερίου. 

Διαφανής διαδικασία

Ο Putin ανακοίνωσε την απόφασή του να αναγκάσει τις μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες να προβαίνουν σε πληρωμές για την προμήθεια φυσικού αερίου σε ρούβλια, ως απάντηση στο πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση.
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να υπάρξει μια «σαφής, διαφανής διαδικασία» σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ρουβλίων στην αγορά συναλλάγματος, διαβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο «σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές, αλλά και τις αρχές τιμολόγησης που καθορίζονται στις ήδη συναφθείσες συμβάσεις».
Βάσει του διατάγματος που εκδόθηκε την Πέμπτη, προκύπτει ότι αγοραστές από μη φιλικές χώρες θα πρέπει να μεταφέρουν κεφάλαια σε ξένο νόμισμα στην Gazprombank, η οποία θα αγοράζει ρούβλια στα χρηματιστήρια και θα τα μεταφέρει σε ειδικούς λογαριασμούς των εισαγωγέων.
Η διαδικασία για τη λειτουργία των ειδικών λογαριασμών στην Gazprombank θα καθοριστεί από την Κεντρική Τράπεζα εντός 10 ημερών. 
Ταυτόχρονα, το διάταγμα απαγορεύει ρητά την αναστολή των εργασιών σε τέτοιους λογαριασμούς, καθώς και τη δέσμευση κεφαλαίων του αγοραστή, ώστε να μην εκρέουν κεφάλαια που δεν σχετίζονται με την πληρωμή φυσικού αερίου.
Από το έγγραφο προκύπτει ότι η νέα διαδικασία διακανονισμού δεν θα ισχύει για τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Νωρίτερα, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι η οδηγία για πληρωμές σε ρούβλια αφορούσε την Gazprom, αλλά δεν ισχύει για τη Novatek.
Πιθανόν είναι να υπάρξουν και άλλες εξαιρέσεις, οι οποίες θα καθοριστούν από κυβερνητική επιτροπή για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων.
Όπως τόνισε ο Putin, αν οι αγοραστές αρνηθούν να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, οι προμήθειες θα σταματήσουν: «Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, δεν θα κάνουμε φιλανθρωπίε.
Δηλαδή θα σταματήσουν οι υπάρχουσες συμβάσεις».
Το διάταγμά του απαγορεύει επίσης τις παραδόσεις, εάν δεν γίνονται πληρωμές σε ρούβλια. 

Τι αναφέρει το διάταγμα

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές στο φυσικό αέριο θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην κρατική Gazprombank για να πληρώνουν για εισαγωγές ρωσικού αερίου.
Ένας ξένος αγοραστής είναι πλέον υποχρεωμένος να μεταφέρει ξένο συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, έναν λογαριασμό που μπορεί να χαρακτηριστεί λογαρισμός "K", όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια εκ μέρους του αγοραστή του φυσικού αερίου για να μεταφέρει ρούβλια σε έναν άλλο ειδικό "Κ" λογαριασμό, αναφέρει το διάταγμα.
Η Gazprombank θα μεταφέρει στη συνέχεια τα κεφάλαια σε ρούβλια από τον ειδικό λογαριασμό "Κ" του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς σε ρούβλια της Gazprom, αναφέρει το διάταγμα.
Η Gazprombank θα μπορεί να ανοίγει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς την παρουσία αντιπροσώπων των ξένων αγοραστών. 

«Bήμα προς την κυριαρχία»

Σύμφωνα με τον Putin, «η μέταβαση του συστήματος πληρωμών για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κυριαρχίας».
«Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με συνέπεια και συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, για να αυξήσουμε το μερίδιο των διακανονισμών στο εξωτερικό με εθνικό νόμισμα και με τα νομίσματα των χωρών που είναι αξιόπιστοι εταίροι», είπε.
Ο Ρώσος Πρόεδρος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Ρωσία δεν είναι μόνη - πολλοί παραδοσιακοί προμηθευτές ενεργειακών πόρων στην παγκόσμια αγορά μιλούν επίσης για τη διαφοροποίηση των νομισμάτων πληρωμής.
Υπενθύμισε δε στους Ευρωπαίους ότι οι πολιτικοί τους είναι έτοιμοι να «παραμελήσουν τα συμφέροντα των πολιτών τους, μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουν τον αφέντη τους στο εξωτερικό», τις Ηνωμένες Πολιτείες, αγοράζοντας ακριβό LNG, αντί για φθηνό ρωσικό αέριο, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της κατανάλωσης στην ίδια την Ευρώπη.
«Οι Ευρωπαίοι καλούνται να τρώνε λιγότερο, να ντύνονται πιο ζεστά για να εξοικονομήσουν θέρμανση, να μην ταξιδέψουν.
Και όλα αυτά υποτίθεται προς όφελος αυτών που καλούνται να στερηθούν για χάρη της αφηρημένης αλληλεγγύης του Βορείου Ατλαντικού και του αμερικανικού λαϊκισμού», είπε ο πρόεδρος Putin,.
Η συνέχιση αυτής της πολιτικής απειλεί την Ευρώπη με «αποβιομηχάνιση και απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας», καθώς και με δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου, προειδοποίησε.
«Τέλος, είμαι βέβαιος ότι ένα ακόμη κύμα μετανάστευσης από τις αναπτυσσόμενες χώρες στις ευρωπαϊκές είναι αναπόφευκτο μετά την επισιτιστική κρίση που θα ξεσπάσει» κατέληξε.  

State Department: Η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο αποτελεί ένδειξη «απελπισίας»

Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να πληρώσουν σε ρούβλια οι ξένοι αγοραστές για ρωσικό αέριο αποτελεί ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής «απελπισίας» της Μόσχας που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του State Department Ned Price.
Τα ευρωπαϊκά κράτη, ορισμένα από τα οποία βασίζονται κατά μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο, απέρριψαν την απαίτηση αυτή και Βερολίνο και Παρίσι τόνισαν ότι αυτή ισοδυναμεί με «εκβιασμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης