Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τη μέρα από τα στρατηγικά αποθέματα - Πτώση -4% για το brent

Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τη μέρα από τα στρατηγικά αποθέματα  - Πτώση -4% για το brent
Περίπου 1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ...

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έδωσε την εντολή για την άντληση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική Ιστορία σε μια προσπαθήσει να ανακόψει την άνοδο των τιμών στις τιμές πετρελαίου.
Tο σενάριο αυτό είχε ανακοινωθεί ως ισχυρή πιθaνότητα αρκετές ώρες νωρίτερα, οδηγώντας σε πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου ως 5% και τελικά επιβεβαιώθηκε.
Η αποδέσμευση μεγάλου μέρους των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου σε καθημερινή βάση για 6 ολόκληρους μήνες αναμένεται να χρησιμεύσει για «τη μετάβαση έως ότου αυξηθεί η (αμερικανική) παραγωγή στο τέλος του έτους», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας και έχει σκοπό να υποχωρήσουν οι τιμές των καυσίμων.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνδέεται άμεσα με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου σε διεθνή κλίμακα, καθώς συνεισφέρει το 10% της ποσότητας που διατίθεται παγκοσμίως.
Όμως οι κυρώσεις και οι δισταγμοί των επενδυτών αναμένεται να μειώσουν κατά περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την ποσότητα ρωσικού πετρελαίου στην αγορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων

Η κυβέρνηση Biden εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να άρει προσωρινά τους περιορισμούς στις θερινές πωλήσεις μιγμάτων βενζίνης-αιθανόλης για να μειωθεί η τιμή των καυσίμων, σύμφωνα με τρεις πηγές.
Η χρήση περισσότερης αιθανόλης θα μπορούσε να συμβάλει να μειωθούν οι τιμές, καθώς το καύσιμο αυτό, που παράγεται από το καλαμπόκι, είναι επί του παρόντος φθηνότερο από τη βενζίνη.
Εξάλλου, αύριο 1/2, οι χώρες μέλη του ΙΕΑ θα συζητήσουν την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου και από τα στρατηγικά αποθέματά τους.

«Βουτιά» περί το 4% για το brent


Οι ανακοινώσεις για την αμερικανική παρέμβαση στην αγορά πετρελαίου οδήγησαν άμεσα τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση περί το 4%.
Το πετρέλαιο τύπου brent υποχωρεί κατά 3,75% στα 107,70 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει απώλειες 4,384% στα 103,50 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης