Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντολή Putin για αλλαγή των πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλι, έως 31/3 - «Όχι» από G7

Εντολή Putin για αλλαγή των πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλι, έως 31/3 - «Όχι» από G7
Εντολή για την αλλαγή του νομίσματος πληρωμών για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλι, έως τις 31 Μαρτίου, έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin
Σχετικά Άρθρα
(upd) Εντολή για την αλλαγή του νομίσματος πληρωμών για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλι, έως τις 31 Μαρτίου, έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, της Τράπεζας της Ρωσίας και της εταιρείας Gazprom, ο Putin δήλωσε ότι οι «μη φιλικές χώρες» πρέπει να τηρήσουν τη λίστα των οδηγιών που δημοσίευσε το Κρεμλίνο για να αποτρέψουν τις περικοπές φυσικού αερίου.
Η Ρωσική Δούμα βρίσκεται επίσης στη διαδικασία έγκρισης μιας κρατικής οδηγίας για την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου της Gazprom και την αντικατάσταση του νομισματικού συστήματος πληρωμών της.
Σύμφωνα με τον «κατάλογο οδηγιών» που δημοσιεύτηκε από το Κρεμλίνο στον ιστότοπό του, οι ξένοι αγοραστές υποχρεούνται να «διατηρούν τους όγκους των συμβάσεων, τις τιμές και τις αρχές τιμολόγησης» έως τις 31 Μαρτίου.
Ο Πρόεδρος Putin ζήτησε επίσης έκθεση σχετικά με τις οδηγίες έως τις 31 Μαρτίου.
Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Mikhail Mishustin, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina και ο επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller, έχουν διοριστεί για την εφαρμογή της αλλαγής πληρωμής για την εξαγωγή φυσικού αερίου.
Στη συνέχεια, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σε συντονισμό με το Υπουργικό Συμβούλιο θα ανανεώσει τις συμβάσεις για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Θα προβεί επίσης σε ρυθμίσεις για την αγορά ρωσικών ρουβλίων από αγοραστές ενέργειας στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος.
«Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μαζί με την Τράπεζα της Ρωσίας και την Gazprom, έλαβαν μέτρα για την αλλαγή του νομίσματος των πληρωμών φυσικού αερίου προς την ΕΕ και άλλες χώρες και εισήγαγαν περιοριστικά μέτρα κατά Ρώσων πολιτών και Ρώσων νομικά πρόσωπα», έγραφε το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο στις 28 Μαρτίου.

«Όχι» από G7

Το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια της αγοράς φυσικού αερίου απορρίπτουν οι υπουργοί Ενέργειας του G7.
«Όλοι οι υπουργοί του G7 έχουν συμφωνήσει ότι πρόκειται για μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών» δήλωσε ο Robert Habeck, Γερμανός υπουργός Οικονομικών και Προστασίας του Περιβάλλοντος, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με του υπουργούς Ενέργειας του G7.
Οι υπουργοί «υπογράμμισαν για ακόμα μία φορά ότι οι συναφθείσες συμφωνίες είναι έγκυρες και οι εταιρείες πρέπει να τις τηρούν... Η πληρωμή σε ρούβλια είναι μη αποδεκτή και καλούμε όλες τις εταιρείες να μην συμμορφωθούν με την απαίτηση του Putin» είπε ο ίδιος και κατέληξε τονίζοντας «είναι προφανής η προσπάθεια του Putin να μας διχάσει. Ωστόσο -όπως μπορείτε να δείτε- δεν θα διχαστούν».

H εντολή Putin για τις «μη φιλικές χώρες»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε δώσει εντολή στις «μη φιλικές χώρες» ότι η Ρωσία θα δέχεται πληρωμές μόνο στο νόμισμά της, καθώς οι άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις υποτίμησαν το ρούβλι.
Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη, η ανακοίνωση του Putin ήρθε ως προσπάθεια ενίσχυσης της αξίας του ρουβλίου.
Η αξία του ρωσικού νομίσματος εκτινάχθηκε στα ύψη έναντι του δολαρίου και του ευρώ λίγο αφότου ο Πρόεδρος της Ρωσίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δέχεται πλέον το ξένο νόμισμα για εξαγωγή φυσικού αερίου.
Ο Putin χλεύασε τις κυρώσεις της Δύσης κατά του Κρεμλίνου, καθώς είπε στους αξιωματούχους του ότι τα «μη φιλικά έθνη» «τράβουν ουσιαστικά μια γραμμή πάνω από την αξιοπιστία των νομισμάτων τους, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης