Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: «Ντρίπλα» Putin οι πληρωμές φυσικού αερίου με ρούβλια, να αναγκάσει την ΕΕ να «σπάσει» τις κυρώσεις της

Spiegel: «Ντρίπλα» Putin οι πληρωμές φυσικού αερίου με ρούβλια, να αναγκάσει την ΕΕ να «σπάσει» τις κυρώσεις της
Διττός ο σκοπός και το όφελος της Ρωσίας από την απόφαση πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια
Σχετικά Άρθρα

Επικίνδυνη «ντρίπλα» της Ρωσίας θεωρεί την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin να ζητήσει την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αφού για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αγοράσουν ρούβλια από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία τελεί υπό τις κυρώσεις της ΕΕ, γράφει η εφημερίδα.

Διττός ο σκοπός και το όφελος της Ρωσίας από την απόφαση

1. Παράκαμψη κυρώσεων:
Η απόφαση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin να μεταφέρει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια αιφνιδίασε τη Δύση, πράγμα που αναγκάζει την Ευρώπη να παρακάμψει τις δικές της κυρώσεις. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Γερμανός οικονομολόγος από το Ντίσελντορφ Jens Südekum, τα λόγια του οποίου παραθέτει το Der Spiegel.
«Ο Putin μας αναγκάζει έμμεσα να παρακάμψουμε τις δικές μας κυρώσεις», είπε ο Südekum, προσθέτοντας ότι για να συμμορφωθούν με αυτήν την απόφαση, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αγοράσουν ρούβλια από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία τελεί υπό τις κυρώσεις της ΕΕ.

2. Σταθεροποιεί και ενισχύει το ρούβλι
Ο ειδικός σε θέματα συναλλάγματος Peter Bofinger είναι της άποψης ότι αυτή η κίνηση του Προέδρου της Ρωσίας στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση του ρουβλίου.
«Εάν οι δυτικοί καταναλωτές φυσικού αερίου αναγκαστούν τώρα να αγοράσουν ρούβλια για δολάρια ή ευρώ, η ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα και ως εκ τούτου η συναλλαγματική ισοτιμία του θα αυξηθεί», είπε ο Bofinger.
Σύμφωνα με τον Klaus-Jürgen Gern του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Κίελο (βόρεια Γερμανία), η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα μπορούσε να πουλήσει ρούβλια σε καταναλωτές φυσικού αερίου μέσω ρωσικών τραπεζών, σταθεροποιώντας έτσι το ρούβλι.
«Ταυτόχρονα, ο Putin θα ασκήσει τεράστια πίεση στον δυτικό κόσμο, γιατί αυτό θα κάνει τις κυρώσεις παράλογες», είπε ο Gern.
1_304.JPG
Σκληραίνει τη στάση της η Ρωσία ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης

Η τιμολόγηση σε ρούβλια για δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι λίγες μέρες μακριά, στην πιο σκληρή απάντηση της Μόσχας μέχρι σήμερα στις πρωτοφανείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Με τη ρωσική οικονομία να αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της από τα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο πρόεδρος  Vladimir Putin αντεπιτέθηκε την περασμένη Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 , διατάσσοντας να πληρωθούν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Ο Putin δήλωσε  ότι η Δύση κήρυξε «οικονομικό πόλεμο» παγώνοντας τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και έτσι η Ρωσία δεν βλέπει πλέον νόημα να λαμβάνει δολάρια ή ευρώ για τις ρωσικές εξαγωγές.

H εντολή

Το Κρεμλίνο την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 ανακοίνωσε  ότι ο Putin  έδωσε εντολή στην Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, να δεχτεί πληρωμές για εξαγωγές σε ρούβλια και ότι της έμειναν μόλις τέσσερις ημέρες για να βρει τον τρόπο.
Υπάρχει μια οδηγία προς την Gazprom από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου  Dmitry Peskov.
«Αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν στους αγοραστές των προϊόντων της Gazprom».

Στηρίζει το ρούβλι

Οι αγοραστές φυσικού αερίου αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να προμηθευτούν τα ρούβλια για να πραγματοποιήσουν τέτοιες πληρωμές, δεδομένης της έκτασης των κυρώσεων στη Ρωσία.
Οι πληρωμές σε ρούβλια θα στηρίξουν το ρωσικό νόμισμα,
το οποίο έχει πέσει κατακόρυφα μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Η ομιλία του Putin ανέβασε την ισοτιμία του ρουβλιού  κατά 9% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022.

Οι φόβοι της Δύσης

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχουν εκτοξευθεί λόγω ανησυχιών για το εάν οι χώρες θα είναι πρόθυμες ή ακόμη και σε θέση να πληρώσουν σε ρούβλια.
Η Δύση φοβάται ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία θα εξελιχθεί σε νομισματικό πόλεμο ο οποίος θα πλήξει τις εύθραυστες από τις συνέπειες της πανδημίας οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου.

Αλλαγή πλεύσης και «απο-δολαριοποίηση»

Η κίνηση του Putin, που ανακοινώθηκε τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούσε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ισοδυναμεί με μια από τις πιο απότομες στροφές στη ρωσική πολιτική φυσικού αερίου από τότε που οι Σοβιετικοί έχτισαν αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Σιβηρία στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ο άνθρωπος που είναι ο κορυφαίος ηγέτης της Ρωσίας από το 1999 έχει εδώ και καιρό αντιταχθεί ενάντια στην κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο θεωρεί όργανο μιας αμερικανικής «αυτοκρατορίας του ψεύδους» με στόχο την καταστροφή της Ρωσίας.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης