Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα, Covid-19: Η β' δόση του εμβολίου Pfizer/BionTech μείωσε κατά 78% τη θνησιμότητα σε ανθρώπους άνω των 60 ετών

Έρευνα, Covid-19: Η β' δόση του εμβολίου Pfizer/BionTech μείωσε κατά 78% τη θνησιμότητα σε ανθρώπους άνω των 60 ετών
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η δεύτερη ενισχυτική δόση σώζει ζωές, λέει ο Ronen Arbel, ερευνητής στο Clalit και στο Sapir College
Σχετικά Άρθρα

Οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες που εμβολιάστηκαν με μια δεύτερη ενισχυτική δόση του σκευάσματος κατά του κορονοϊού της Pfizer–BioNTech είχαν κατά 78% μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από την covid-19 σε σχέση με εκείνους που εμβολιάστηκαν μόνο με μια αναμνηστική δόση, όπως προκύπτει από μια ισραηλινή μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στη χώρα, ο Clalit Health Services, ανέφερε ότι η μελέτη διάρκειας 40 ημερών περιελάμβανε πάνω από 500.000 πολίτες ηλικίας από 60 ως 100 ετών.
Περίπου το 58% των συμμετασχόντων είχαν εμβολιαστεί με δεύτερη ενισχυτική δόση, δηλαδή με τέσσερις δόσεις συνολικά.
Οι υπόλοιποι είχαν εμβολιαστεί μόνο με τρεις δόσεις κατά του κορωνοϊού.

Σημαντική μείωση των θανάτων

Οι ερευνητές κατέγραψαν 92 θανάτους από την πρώτη ομάδα και 232 θανάτους από την δεύτερη, μικρότερη ομάδα.
"Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η δεύτερη ενισχυτική δόση σώζει ζωές", λέει ο Ronen Arbel, ερευνητής στο Clalit και στο Sapir College.
Η έκθεση αυτή ωστόσο δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.
Από την έρευνα εξαιρέθηκαν πολίτες που είχαν εμβολιαστεί με το αντίπαλο σκεύασμα της Moderna και όσοι είχαν λάβει φαρμακευτική θεραπεία κατά της COVID.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υγείας έχουν εκδώσει μια σειρά μελετών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις των αρχών σε άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης