Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Μαριούπολη οι Ρώσοι, βομβαρδισμοί στο Κίεβο – Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί, βύθισαν το πλοίο Σαράτοφ - Zelensky σε ΕΕ: Αργήσατε

Στη Μαριούπολη οι Ρώσοι, βομβαρδισμοί στο Κίεβο – Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί, βύθισαν το πλοίο Σαράτοφ - Zelensky σε ΕΕ: Αργήσατε
Επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά λέει η Μόσχα - Διαπράττετε εγκλήματα πολέμου λέει η ΕΕ στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Μετά τις συνόδους του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ όπου οι ηγέτες της Δύσης επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν ενωμένοι απέναντι στη Ρωσία και ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία με μέσα και εξοπλισμό, αλλά όχι με δικές τους δυνάμεις και στρατιωτική εμπλοκή, ο ρωσικός στρατός – και ύστερα από αρκετές ημέρες στασιμότητας – φαίνεται να καταγράφει κάποια σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης.
Το μεγαλύτερο κέρδος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων καταγράφεται στο νότο και συγκεκριμένα στη Μαριούπολη, μια πόλη εξαιρετικά σημαντικής στρατηγικής σημασίας για τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου να ενώσει χερσαία την Κριμαία με τη Ρωσία.
Παράλληλα, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν επίσης την πόλη Ιζιούμ που βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής μεταξύ του Ντονέτσκ και του Χάρκοβου, το οποίο εξακολουθεί εδώ και τρεις εβδομάδες ασταμάτητα, ενώ καταγράφουν πρόοδο και στα πεδία μάχης στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Εφόσον εδραιώσουν τα εδάφη αυτά, ο ρωσικός στρατός αναμένεται να ρίξει το βάρος στο Κίεβο, όπου και εκεί συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι σκληρές μάχες στα προάστια της πόλης, και πιθανότατα και στην Οδησσό, η οποία και αυτή αποτελεί ένα σημαντικό στρατηγικό στόχο για τη Ρωσία.
Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί διαμηνύουν πως συνεχίζουν να αντιστέκονται και πως κρατούν τις θέσεις τους, πως σε πολλά σημεία, όπως π.χ. στο Κίεβο, έχουν περάσει στην αντεπίθεση ενώ δίνουν ιδιαίτερο βάρος και στην επίθεση στο Μπερντιάνσκ, όπου έπιασαν στον ύπνο τις ρωσικές δυνάμεις βυθίζοντας ένα ρωσικό πλοίο.
Μάλιστα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως το πλοίο που βυθίστηκε δεν ήταν το αρματαγωγό - πλοίο Ορσκ αλλά το μεγάλο αποβατικό πλοίο Σαράτοφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, αφού υποστήριξε ότι εάν οι Ρώσοι γνώριζαν τι θα αντιμετώπιζαν στην Ουκρανία, δεν θα εισέβαλαν ποτέ, άφησε αιχμές στην Ευρώπη ότι άργησε να κινητοποιηθεί και να δράσει απέναντι στη Μόσχα.
6_41.jpg
Μπήκαν στη Μαριούπολη οι Ρώσοι

Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στρατιωτική επιτυχία των Ρώσων είναι η Μαριούπολη, όπου τις τελευταίες 24 ώρες οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να κάνουν μια μεγάλη πρόοδο στις επιχειρήσεις τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο κέντρο της πόλης, με τις τοπικές ουκρανικές αρχές να έχουν εγκαταλείψει τη Μαριούπολη.
Οι Ρώσοι είχαν περικυκλώσει την πόλη από τις αρχές Μαρτίου.
Από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, αναφέρεται πως έχει καταστραφεί το 90% των κτηρίων, ενώ εκτιμάται πως περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, τρόφιμα, νερό, φάρμακα και θέρμανση.
Μάλιστα εικόνες δείχνουν τα ρωσικά στρατεύματα να προσφέρουν τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της πόλης.
Η Μαριούπολη, εφόσον τελικά καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, κάτι που θεωρείται πως είναι θέμα χρόνου, θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης ανακοίνωσαν πως - βάσει των διαθέσιμων στοιχείων - τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.
Όπως έχει γίνει γνωστό, 150 άνθρωποι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο κτήριο βρίσκονταν περίπου 1.300 άνθρωποι.
3_128.jpg
4_128.jpg
Εκρήξεις και μάχες στο Κίεβο

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται με ένταση ο βομβαρδισμός των προαστίων του Κιέβου, όπου και αναφέρονται πως γίνονται σκληρές μάχες.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι όχι μόνο απαντούν και αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις, αλλά αναφέρουν πως έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους Ρώσους ακόμα και 50 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης.
Μάλιστα, αναφέρεται πως οι Ρώσοι σε αρκετά σημεία έχουν περάσει σε θέσεις άμυνας.
Παρόλο αυτά, εκτιμάται πως τα επόμενα 24ωρα οι ρωσικές δυνάμεις, αφού αναδιοργανωθούν και ενισχυθούν, θα επιχειρήσουν εκ νέου να περικυκλώσουν το Κίεβο, το οποίο αποτελεί άλλωστε και βασικό στρατηγικό τους στόχο προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία ο σχεδιασμός του Κρεμλίνου.
Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη 24/3 το βράδυ καταγράφηκε ισχυρή έκρηξη σε αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, τις οποίες έπληξε ο ρωσικός στρατός.
Οι δεξαμενές αυτές χρησιμοποιούνταν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί

Στην αντεπίθεση έχουν περάσει οι Ουκρανοί σε πολλά πολεμικά μέτωπα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ανακατάληψη εδαφών και πόλεων σε μια ακτίνα 35 χιλιομέτρων ανατολικά του Κιέβου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφέρει να ανακαταλάβουν πόλεις και εδάφη ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες ώρες.
«Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και οι υποχωρήσεις των ρωσικών δυνάμεων σε πολύ εκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού, έχουν επιτρέψει στην Ουκρανία να ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις μέχρι και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να απωθούν τους τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος του βορειοδυτικού άξονα από το Κίεβο προς το αεροδρόμιο Hostomel.
Στο νότο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να παρακάμψουν το Μικολάγιφ, καθώς προσπαθούν να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό, με την πρόοδο τους να καθυστερεί λόγω προβλημάτων τροφοδοσίας και της ουκρανικής αντίστασης» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Arestovich: Αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις

Στον ισχυρισμό ότι ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες προχώρησε στην τελευταία ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα το πρωί, το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού.
Όπως αναφέρεται, ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες.
«Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι πρακτικά παγωμένη»
Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ.
Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας» ανέφερε ο Oleksey Arestovich, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Όπως είπε, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο.

8_2.png

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο και στο Ντίνπρο

Παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία βομβαρδίζεται εδώ και τρεις εβδομάδες.
Εκτιμάται ότι στο Χάρκοβο έχουν ισοπεδωθεί περισσότερα από 1.000 κτήρια και ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 500 άμαχοι, παρά το γεγονός ότι περίπου οι μισοί κάτοικοι της πόλης, την έχουν ήδη εγκαταλείψει.
Ωστόσο, αναφέρεται πως ένας μεγάλος αριθμος ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν παραμένει στην πόλη, με τους περισσότερους να έχουν βρει καταφύγιο στους σταθμούς του μετρό.
Πάντως, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ακόμα διατηρούν τον έλεγχο της πόλης καθώς και ότι αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις.
31_2.jpg
32_4.jpg
Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια στρατιωτική ουκρανική βάση στην πόλη Ντνίπρο που αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Από την επίθεση καταστράφηκαν κτήρια και εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, ενώ δεν υπάρχει ακόμα κάποιος επίσημος απολογισμός θυμάτων και τραυματιών.

Περικύκλωσαν και το Τσερνίγκιφ

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές του Τσερνίγκιφ ανακοίνωσαν πως ο ρωσικός στρατός έχει πλέον αποκόψει την πόλη.
«Η πόλη έχει περικυκλωθεί υπό όρους, επιχειρησιακά από τον εχθρό» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης Viacheslav Chaus, ο οποίος υποστήριξε ότι η πόλη δέχθηκε πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

43222222.jpg
Προελαύνουν στο Donbass οι Ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν και στην ευρύτερη περιοχή του Donbass, καθώς τις τελευταίες ώρες φέρεται να έχουν επιτύχει αρκετές νίκες και να έχουν προωθηθεί στις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου και επιχειρούν να διασφαλίσουν τα εδάφη που έχουν καταλάβει.

Ανοίγει ο δρόμος για την Οδησσό

Εφόσον οι Ρώσοι εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Μαριούπολης και διασφαλίσουν τα κέρδη τους στο Donbass, τότε εκτιμάται πως θα απελευθερωθούν δυνάμεις για τον επόμενο μεγάλο στόχο της Ρωσίας που είναι η Οδησσός.
Μέχρι πρόσφατα οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης υποστήριζαν πως δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί ναυτική απόβαση στην Οδησσό, καθώς δεν υπήρχε η δέουσα χερσαία ρωσική δύναμη στην περιοχή.

 

Ουκρανοί: Το βυθισμένο πλοίο είναι το Σαράτοφ, όχι το Όρσκ

Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί επανέρχονται στη μεγάλη στρατιωτική τους επιτυχία στη βύθιση ρωσικού πλοίου στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ.
Όπως αναφέρουν το βυθισμένο πλοίο δεν είναι το Όρσκ, αλλά το μεγάλο αποβατικό πλοίο Σαράτοφ.
Επίσης, επισημαίνουν πως τα επίσης μεγάλα αποβατικά ρωσικά πλοία Caesar Kunikov and Novocherkassk υπέστησαν καταστροφές.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, μέσα στο πλοίο Σαράτοφ, υπήρχαν την ώρα της επίθεσης, 20 άρματα μάχης, 45 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 400 άτομα.
Όπως αναφέρεται το πλοίο Σαράτοφ, μετέφερε προμήθειες στο ρωσικό στράτευμα.
7_28.jpg
55_6.JPG

Zelensky: 30η ημέρα πολέμου - Εάν οι Ρώσοι ήξεραν τι θα αντιμετώπιζαν, δεν θα εισέβαλαν

Στη συμπλήρωση 30 ημερών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky στο μήνυμα του προς τον ουκρανικό λαό, αναφέροντας πως η χώρα του πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στη νίκη.
«Είμαστε στην 30η ημέρα.
Έχει περάσει ένας μήνας.
Εάν η Ρωσία ήξερε τι θα αντιμετώπιζε, είμαι βέβαιος ότι θα φοβούνταν να έρθουν έδω.
Ο κόσμος έχει εφαρμόσει καταστροφικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για νέες κυρώσεις» είπε ο Zelensky, ο οποίος αναφερόμενος στις χθεσινές Συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υποστήριξε ότι αυτές χρειάζονται για την προστασία της Ουκρανίας.

Αιχμές στην Ευρώπη

Κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Zelensky άφησε αιχμές σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη για την καθυστέρηση στη βοήθεια τους στην Ουκρανία.
Αφού επαίνεσε την Πολωνία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Ιταλία για τη στήριξη τους στην Ουκρανία, επισήμανε άλλες, όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που όπως είπε, καθυστέρησαν ή ήταν διστακτικές στο να συνδράμουν την Ουκρανία.
«Emmanuel, πραγματικά πιστεύω πως θα σταθείς στο πλευρό μας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον Γάλλο ομόλογό του, ενώ κάλεσε την Ουγγαρία να σταματήσει να είναι διστακτική όσον αφορά τις κυρώσεις προς την Ρωσία.

Αργήσατε

«Κάθε ημέρα αμυνόμαστε, και φτάνουμε πιο κοντά στην ειρήνη που τόσο πολύ θέλουμε.
Αλλά και εσείς δεν μπορείτε να σταματήσετε.
Γιατί κάθε λεπτό που περνά, έχει να κάνει με τη μοίρα μας, με το μέλλον μας, με το εάν θα ζήσουμε» ανέφερε ο Zelensky.
«Πρέπει να αποφασίσετε με ποιον θα είστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την Ευρώπη για τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία, υποστήριξε ότι αυτές ήρθαν αργά.
«Εάν είχαν ληφθεί προληπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενδεχομένως η Ρωσία να μην έμπαινε στον πόλεμο» τόνισε ο Zelenky, αναφέροντας πως εάν είχε μπλοκάρει νωρίτερα το έργο του Nord Stream 2, «η Ρωσία δεν θα είχε προκαλέσει μια ενεργειακή κρίση».

ΕΕ: Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και επισημαίνει πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».
«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων.
Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μόσχα: Επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική η συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά

«Επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική» χαρακτήρισε την «συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova, η οποία υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δεσμευόμενο να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, « επιβεβαιώνει ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση των εχθροπραξιών»,
Υπενθυμίζεται πως το NATO ενεργοποίησε αμυντικά σχέδια –συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής του άμυνας–, συμφώνησε να αναδιαταχθούν δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και έθεσε 40.000 στρατιωτικούς, αεροπορικούς και ναυτικούς πόρους στην ανατολική του πτέρυγα υπό απευθείας νατοϊκή διοίκηση, ανακοινώνοντας πως συγκροτούνται τέσσερις επιπλέον σχηματισμοί μάχης ώστε άμεσα να μπορούν να αναπτυχθούν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.
Η Zakharova κατηγόρησε τα κράτη-μέλη της συμμαχίας ότι υιοθετούν άβουλα την επιδίωξη των ΗΠΑ να επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας, ενώ έκανε λόγο για αντιρωσική υστερία που αξιοποιείται για να αυξηθούν οι πωλήσεις όπλων, από τις οποίες ιδίως η Ουάσινγκτον θα εξασφαλίσει μεγάλα οικονομικά κέρδη.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι το NATO συγκαλύπτει «μυστικά εργαστήρια» των ΗΠΑ στην Ουκρανία για την έρευνα πάνω σε βιολογικά και χημικά όπλα, την ώρα που κατηγορεί αδίκως τη Ρωσία ότι εκείνη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης