Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, θα απαντήσουμε - Η Ευρώπη απειλείται με επισιτιστική κρίση

Biden: Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, θα απαντήσουμε - Η Ευρώπη απειλείται με επισιτιστική κρίση
«Η φύση της ανταπόκρισής μας θα εξαρτηθεί από το είδος της επίθεσης», δήλωσε ο Biden σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, όπως μεταδίδει το Reuters
Σχετικά Άρθρα

Σαφές μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Joe Biden προς την ρωσική πλευρά καθώς όπως δήλωσε ο πλανητάρχης «αν ο Putin χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν»
«Θα απαντήσουμε, αν τα χρησιμοποιήσει.
Η φύση της ανταπόκρισής μας θα εξαρτηθεί από το είδος της επίθεσης», δήλωσε ο Biden σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη (24/3), απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. 
«Μιλήσαμε για ελλείψεις τροφίμων, και αυτό είναι πραγματικότητα.
Δεν πληρώνει μόνο η Ρωσία το τίμημα των κυρώσεων, αλλά και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, αποκαλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία "καλάθι ψωμιού" της Ευρώπης». 
Ο Biden πρόσθεσε ότι είχε συζητήσει το θέμα με τους συναδέλφους του στο G7, λέγοντας οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης στην επισιτιστική ασφάλεια. 

Το ΝΑΤΟ πιο ενωμένο από ποτέ 

Μήνυμα υψηλού συμβολισμού έστειλε εν συνεχεία ο Αμερικανός πρόεδρος στις Βρυξέλλες.
«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ. Ο Putin παίρνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σχεδίαζε.
Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις προσπάθειες στήριξης προς την Ουκρανίας», τόνισε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να παρέχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Αντιαεροπορικά συστήματα, αντιτεθωρακισμένα, πυρομαχικά και όπλα αποστέλλονται τώρα στην Ουκρανία. Σήμερα, ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χορηγήσουν πάνω από 1 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, είπε ο Biden.
«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στη χώρα» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ τόνισε ότι οι νέες κυρώσεις θα αφορούν σε εκατοντάδες Ρώσους.

«Να βγει εκτός G20 η Ρωσία»

Σε επόμενη ερώτηση για το εάν πρέπει να απομακρυνθεί η Ρωσία από την G20, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε:
«Η απάντησή μου είναι ναι» Η Ρωσία πρέπει να απομακρυνθεί από την G20, είπε ο Biden αλλά εναπόκειται σε όλα τα μέλη της G20 να αποφασίσουν.
Ερωτηθείς για το εάν θα επισκεφθεί πρόσφυγες ενώ βρίσκεται στην Πολωνία, είπε ότι δεν πρέπει να αποκαλύψει πού θα πάει.
«Σκοπεύω να προσπαθήσω να δω αυτούς τους ανθρώπους όπως ελπίζω…», είπε ο Biden.

«Δεν απείλησα την Κίνα, πρέπει να καταλάβει όμως τις συνέπειες» 

«Δεν απείλησα τον Xi Jinping, αλλά φρόντισα να κατανοήσει τις συνέπειες της βοήθειας στη Ρωσία»
Ο Biden δήλωσε ότι «η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία, αφού προειδοποίησε το Πεκίνο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει συνέπειες για την παροχή βοήθειας στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Δεν απείλησα, αλλά του κατέστησα σαφές – φρόντισα να κατανοήσει τις συνέπειες της βοήθειας στη Ρωσία», είπε ο Biden για μια πρόσφατη συνομιλία με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping.
«Η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία».
Είπε ακόμα ότι επεσήμανε επίσης στον Xi τον αριθμό των αμερικανικών και ξένων εταιρειών που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το κρίσιμο τετ α τετ Biden - der Leyen την Παρασκευή 25/3

Πέρα από τη σημερινή ημέρα, κρίσιμη αναμένεται και η Παρασκευή 25/3 καθώς ο  Joe Biden θα συναντηθεί με την Ursula von der Leyen
Μάλιστα, δημοσίευμα των Financial Times θέλει τις ΗΠΑ να βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης ενός σχεδίου για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Biden - der Leyen ευελπιστούν να ανακοινώσουν την εν λόγω συμφωνία το πρωί της Παρασκευής 25/3.

Συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ για αύξηση εισαγωγών αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

Οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ε.Ε. στο πλαίσιο ενός σχεδίου που θα ανακοινώσουν οι δύο πλευρές αύριο Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για αγορά 15 δισ. κυβικών μέτρων μέχρι το τέλος του 2022.
Η συμφωνία έρχεται καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, παράγοντας που θεωρείται ως ο «αδύναμος κρίκος» που την εμποδίζει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην απαγόρευση των ρωσικών αγορών ενέργειας.
Η Ursula von der Leyen θα αποκαλύψει το σχέδιο μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden το πρωί της Παρασκευής 25/3.
«Θα παρουσιάσουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή μας εταιρική σχέση», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν πριν εισέλθει σήμερα Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
«Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που αντικαθιστά το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής».
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Ursula von der Leyen είπε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν εάν θα προμηθεύονται από κοινού ενέργεια, μια προσπάθεια για να αξιοποιηθεί «μια ευρωπαϊκή δύναμη στην αγορά» για να μειώσουν τις τιμές που εκτοξεύονται στα ύψη.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την «κοινή αποθήκευση», είπε, καθώς οι χώρες ανησυχούν για την απώλεια της πρόσβασης στον ενεργειακό εφοδιασμό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης