Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τι αναφέρει το πρόσχέδιο των συμπερασμάτων για Ουκρανία, κυρώσεις κατά Ρωσίας και Ενέργεια

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τι αναφέρει το πρόσχέδιο των συμπερασμάτων για Ουκρανία, κυρώσεις κατά Ρωσίας και Ενέργεια
Οι εργασίες του συμβουλίου των ηγετών θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, αλλά και στα κύματα των ανατιμήσεων στα αγαθά
Σχετικά Άρθρα

Άνευ νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τους «27» θα καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Όπως προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν «να συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου» εν όψει του επόμενου χειμώνα.
Επίσης, θα συντονιστούν για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου
- ενέργειες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αποθέματος με μη ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι «27» θα συζητήσουν το σχέδιο αυτό την Παρασκευή, όταν η ΕΕ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden για επιπλέον προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ.
Στο τελευταίο εδάφιο του προσχεδίου, αναφέρεται ότι η Ρωσία επιτίθεται κατά αμάχων και στοχοποιεί μη στρατιωτικούς στόχους, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είναι παγιδευμένοι σε περιοχές που μαίνεται ο πόλεμος καθώς και να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, αποσύροντας τις δυνάμεις της και τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, ενώ ζητά τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Παράλληλα, η Ευρώπη δεσμεύεται τόσο για την παροχή ενέργειας και φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, όσο και για την παροχή στήριξης στην ουκρανική κυβέρνηση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει το κείμενο, συμφωνεί στη σύσταση ενός Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση οι προετοιμασίες, ενώ ζητά και τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ταμείου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να συμπαρασταθούν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και στο λαό της.
Την ίδια στιγμή, κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, στο οποίο αναγράφονται οι κοινές τους θέσεις αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.


Το κοινό ανακοινωθέν

«Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσχώρησε ο Πρόεδρος Joseph R. Biden, Jr. των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι ηγέτες συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού κυρώσεων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.
Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.
Οι ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.
Επιπλέον, οι ηγέτες συζήτησαν ΕΕ - Η.Π.Α. συνεργασία για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως.
Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.
Τέλος, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ». 

O Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απορρίπτει την απαίτηση του Putin να πληρώνονται σε ρούβλια οι αγορές αερίου

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απέρριψε το αίτημα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να αγοράσουν οι ξένοι ρωσικό αέριο σε ρούβλια.
«Το εξετάσαμε και αυτό που μάθαμε μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχουν σταθερές συμβάσεις που διευκρινίζουν ότι οι πληρωμές πρέπει να γίνονται σε ευρώ ή δολάρια», δήλωσε ο Scholz σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των G7 στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη 24/3. «Και αυτό είναι που μετράει» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η κίνηση του Putin θεωρήθηκε ευρέως ως ένας τρόπος να στηρίξει το νόμισμά του, το οποίο καταγράφει πτώση κάτω από το καθεστώς των δυτικών κυρώσεων.

Macron: Έτοιμοι για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εmmanuel Macron δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.
"Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές.
Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7. 

Ο Rutte δεν αναμένει να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα συμφωνήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά τη διήμερη σύνοδό τους, προειδοποίησε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά την άφιξή του για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
"Δεν αναμένω συγκεκριμένες νέες κυρώσεις σήμερα", είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.
"Δεν μπορούμε να ανταλλάζουμε ιδέες για τις κυρώσεις με μια τέτοια ευρεία σύνθεση, χρειαζόμαστε προτάσεις. Έχουμε ήδη επιβάλει πολλές κυρώσεις, τώρα μπαίνουμε σε πιο περίπλοκο έδαφος", πρόσθεσε.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η ΕΕ να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα ώστε να συμπιεστούν οι τιμές

Στη σημασία της κοινής προμήθειας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης φυσικού αερίου ως υπερεθνικής οντότητας ώστε να συμπιεστούν οι τιμές στάθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Εισερχόμενος στον χώρο, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε την ακόλουθη δήλωση:
"Θα έχουμε την ευκαιρία, σε λίγο, με την παρουσία του Προέδρου Biden να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Nα επιβεβαιώσουμε την απόλυτη και αρραγή ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον Πρόεδρο Zelensky έτσι ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να εγκρίνουμε το πολύ σημαντικό κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας το οποίο οριοθετεί το πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί οι ελληνικές ανησυχίες και οι ελληνικοί προβληματισμοί σχετικά με την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Marin (Φινλανδία): Οι κυρώσεις δεν θα είναι αποτελεσματικές εφόσον η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sana Marin υποστήριξε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν θα είναι αποτελεσματικές εάν η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα. "Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που σήμερα θα κάνουμε και μια συζήτηση για την Κίνα, επίκειται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας και αυτό θα είναι ένα θέμα κλειδί, φυσικά", είπε η Μάριν κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
"Εάν η Κίνα βοηθά τη Ρωσία, τότε η κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν και εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν.
Επομένως, ασφαλώς η Κίνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Κίνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας", πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία θέλει να διασφαλίσει ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εφαρμόζονται

Η Ιρλανδία είναι ανοιχτή στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, όμως πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για να τιμωρηθεί η Μόσχα, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν.
«Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε νέες κυρώσεις, όμως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις εφαρμόζονται», είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Μάρτιν πρόσθεσε ότι η στάση της Ινδίας απέναντι στην ουκρανική κρίση είναι απαράδεκτη.
Η Ινδία είναι η μοναδική μεγάλη χώρα που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ αλλά δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε έχει επιβάλει κάποια κύρωση.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν πρέπει να αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή οικονομία, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία οι οποίες θα αποδυναμώνουν χωρίς λόγο τις δικές τους οικονομίες, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο.
«Οι κυρώσεις θα πρέπει πάντα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις που θα αποδυναμώνουν ασκόπως την οικονομία μας», είπε ο Ντε Κρόο κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης