Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Οδικός χάρτης για τη μείωση των αγορών ομολόγων - Συνεχίζεται η αποδοχή ελληνικών τίτλων

ΕΚΤ: Οδικός χάρτης για τη μείωση των αγορών ομολόγων - Συνεχίζεται η αποδοχή ελληνικών τίτλων
Ειδική αναφορά της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα
Σχετικά Άρθρα
Τον οδικό χάρτη για τη μείωση των αγορών ομολόγων παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ειδική αναφορά στην Ελλάδα, καθώς θα εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα, στο πλαίσιο του PEPP.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απφάσισε να επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποδέχονται ως επιλέξιμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που δεν εκπληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης του ευρωσυστήματος, αλλά ευθυγραμμίζοναι με άλλα εφαρμόσιμα κριτήρια επιλεξιμότητας, τουλάχιστον για όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα υπό το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP)
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να αποκλίνει επίσης στο μέλλον από τις αξιολογήσεις των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εάν αυτό δικαιολογείται, σύμφωνα με τη διακριτική του ευχέρεια στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, αποφεύγοντας έτσι τη μηχανιστική εξάρτηση από αυτές τις αξιολογήσεις.

Σε τρεις φάσεις η σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων της πανδημίας

Η ΕΚΤ αποφάσισε τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων της πανδημίας που βρίσκονται σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2020, σε τρεις φάσεις μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 2024. 
 
Πρώτο βήμα: Από τις 8 Ιουλίου 2022 μειώνεται στο μισό η προσωρινή μείωση στην αποτίμηση των τίτλων που δέχεται ως εχέγγυα, από το τρέχον 20% στο 10%. Δεύτερον, δεν θα διατηρηθεί η επιλεξιμότητα τίτλων που εκπληρούσαν τις προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου 2020 αλλά οι αξιολογήσεις τους επιδεινώθηκαν κάτω από το μίνιμουμ αποδεκτό επίπεδο στη συνέχεια. Τρίτον, θα επανατεθεί το όριο έκδοσης ανασφάλιστου χρέους από τραπεζικό όμιλο από το 10% στο 2,5, όπως ήταν πριν τον Απρίλιο του 2020. 

Δεύτερο βήμα: Τον Ιούνιο του 2023, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ένα νέο «κούρεμα» στα εχέγγυα, με βάση το επίπεδο ανοχής που υπήρχε προ του πανδημικού κινδύνου, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10% που ισχύει για τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων.
Τρίτο βήμα: Το Μάρτιο του 2024 η ΕΚΤ θα απομακρύνει όλα τα μέτρα χαλάρωσης λόγω τη πανδημίας που είχαν τεθεί όσον αφορά στους τίτλους που κατατίθενται ως εχέγγυα για χρηματοδότηση. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης