Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί είναι «σφικτή» η παγκόσμια αγορά πετρελαίου - Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νιγηρία

Γιατί είναι «σφικτή» η παγκόσμια αγορά πετρελαίου - Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νιγηρία
Άλλο ένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου διαπιστώθηκε στη Νιγηρία όπου χάθηκε το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου της που αντλείται μέσω ενός μεγάλου αγωγού λόγω κλοπών.
Απορρίπτοντας πεισματικά να υποκύψει στις πιέσεις της Δύσης για συμμόρφωση με τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία – και μάλιστα μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία – η Ινδία συνεχίζει να αγοράζει φθηνό πετρέλαιο brent από τη Ρωσία με έκπτωση περίπου 30 δολαρίων ενώ πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμος κι ο μηχανισμός εκκαθάρισης συναλλαγών ρουβλίου με ρουπίες, σύμφωνα με προχθεσινές δηλώσεις Ινδού αξιωματούχου στο Reuters

Κίνα, Ινδία αγοράζουν φτηνό ρωσικό πετρέλαιο

Σήμερα πάλι το Bloomberg αναφέρει κάτι ευρύτατα γνωστό, ότι δηλαδή τα διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας αγοράζουν «διακριτικά» φθηνό ρωσικό αργό, απορροφώντας σημαντικό μέρος της ρωσικής προσφοράς.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα κρατικά διυλιστήρια πετρελαίου της Ινδίας, τα οποία κάνουν διαγωνισμούς για να αγοράσουν το πετρέλαιο Urals της Ρωσίας, τα κρατικά διυλιστήρια της Κίνας διαπραγματεύονται κατά το δυνατό ιδιωτικά και μακριά από τα ραντάρ της δημοσιότητας, κλείνοντας συμφωνίες μέσω traders για να μην δώσουν την εντύπωση ότι στηρίζουν τη Ρωσία.

Η πανδημία κερδίζει έδαφος στην Κίνα, ίσως μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Ταυτόχρονα, η Κίνα διέρχεται μέσα από το χειρότερο κύμα πανδημίας των τελευταίων δύο χρόνων, συνθήκη που οδηγεί σε περιορισμό της δραστηριότητας των διυλιστηρίων και εξαναγκάζει τους αναλυτές να επανεξετάσουν τις εκτιμήσεις τους για την κίνηση της ζήτησης.
Έτσι, από τη μία πλευρά, η αναζωπύρωση του Covid-19 αποτελεί απειλή για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου και μπορεί να επιταχύνει την πτώση της ζήτησης, συμβάλλοντας στη συγκράτηση των φουσκωμένων τιμών που εκτινάχθηκαν στα ύψη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη φαίνεται ότι ο κόσμος σύντομα θα πληγεί κι από μια νέα παρατεταμένη αναστάτωση.

Προβλήματα στον τερματισμό σταθμό εξαγωγής CPC του Καζακστάν

Συγκεκριμένα, το Καζακστάν ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η διακοπή του τερματικού σταθμού εξαγωγής CPC στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας θα διαρκέσει περίπου 1,5 μήνα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Bolat Akchulakov στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Atameken. 
Την προηγούμενη μέρα είχε γίνει γνωστό ότι η αποστολή πετρελαίου στις εγκαταστάσεις θα περιοριστεί πάρα πολύ.
Απαντώντας στον ρώσο πρωθυπουργό Alexander Novak που δήλωσε ότι οι επισκευές μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο μήνες, ο Akchulakov διευκρίνισε ότι η διακοπή θα είναι μόνο «τρεις εβδομάδες, ένα μήνα, ίσως λίγο περισσότερο», με τον υπουργό του Καζακστάν να λέει ότι εκτιμά πως η CPC έχει τα ανταλλακτικά που χρειάζονται για επισκευές.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας και του Καζακστάν μέσω του αγωγού Caspian Pipeline Consortium (CPC) από τη Μαύρη Θάλασσα ενδέχεται να μειώσουν έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, λόγω των καταστροφών που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις από την καταιγίδα, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος.

Όλο το πετρέλαιο της Νιγηρίας εκλάπη

Άλλο ένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου διαπιστώθηκε στη Νιγηρία.
Όπως ανακοίνωσε ένα εργατικό σωματείο, χάθηκε το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου της που αντλείται μέσω ενός μεγάλου αγωγού.
Επρόκειτο κατά το Bloomberg το τελευταίο παράδειγμα αύξησης της κλοπών στη Νιγηρία που συνοδεύουν την αύξηση των τιμών του αργού.
Οι παραγωγοί έλαβαν μόλις το 5% των ποσοτήτων αργού που αντλήθηκαν μέσω του αγωγού Trans Niger Pipeline μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, επειδή το καύσιμο εκλάπη σε περίπου 150 διαφορετικά μέρη, ανέφερε η Ένωση Ανώτερου Προσωπικού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Νιγηρίας.
Οι βανδαλισμοί οδήγησαν επίσης σε σοβαρές απώλειες, ανέφερε η ένωση.
Οι απώλειες πετρελαίου έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα και τα συναλλαγματικά αποθέματα, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Godwin Emefiele σε ενημέρωση στις 21 Μαρτίου.
Η Νιγηρία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού της Αφρικής και παρά όλα αυτά δυσκολεύεται να εκπληρώσει την ποσόστωσή του στον ΟΠΕΚ+ παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Πώς μπορούμε να χάνουμε το 95% της παραγωγής πετρελαίου από τους κλέφτες;».
Ο Tony Elumelu, ένας Νιγηριανός δισεκατομμυριούχος που είναι ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας Heirs Holdings, είπε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα.
«Είναι σαφές ότι ο λόγος που η Νιγηρία αδυνατεί να εκπληρώσει την ποσόστωση παραγωγής της στον ΟΠΕΚ δεν είναι λόγω των χαμηλών επενδύσεων αλλά λόγω της κλοπής, της καθαρής και απλής κλοπής!»
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα εκλήματα που σχετίζονται με το πετρέλαιο, δήλωσε ο Timipre Sylva, υπουργός πετρελαϊκών πόρων της Νιγηρίας, επισκεπτόμενος τοποθεσίες όπου γίνεται επεξεργασία του κλεμμένου αργού.
«Είμαστε αποφασισμένοι να τα σταματήσουμε, γιατί γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά τη συνέχιση αυτής της ανασφάλειας στη βιομηχανία πετρελαίου», είπε η Sylva, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναρτήθηκαν στο Twitter από την κρατική Nigerian National Petroleum Company Ltd.

Ως το καλοκαίρι τιμές πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι


Για όλους αυτούς τους λόγους, το πετρέλαιο διαπραγματεύεται από χτες λίγο πάνω, λίγο κάτω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες ίσως φτάσει και τα 200 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης