Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Μη ρεαλιστικό το πρόγραμμα σύσφιξης της Fed, δεν θα εφαρμοστεί - Θα μάθουμε να ζούμε με τον πληθωρισμό

BlackRock: Μη ρεαλιστικό το πρόγραμμα σύσφιξης της Fed, δεν θα εφαρμοστεί - Θα μάθουμε να ζούμε με τον πληθωρισμό
Όπως επισημαίνει η επενδυτική εταιρεία, δεν υπάρχει περίπτωση η Fed να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα επιτοκιακών αυξήσεων το οποίο έχει προαναγγείλει
Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον πληθωρισμό, υποστηρίζει ο μεγαλύτερος asset manager στον κόσμο, η BlackRock, προσθέτοντας πως η Fed δεν πρόκειται να θυσιάσει την ανάπτυξη για να τον τιθασεύσει…
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σχετικά, την προηγούμενη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves) έστειλε σήμα για τιθάσευση του πληθωρισμού, υπονοώντας πως η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει, μάλλον, θα είναι πιο επιθετική από όσο θα ήθελε.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η BlackRock, τα «λόγια είναι εύκολα, στην πράξη είναι διαφορετικά…».
Όπως επισημαίνει η επενδυτική εταιρεία, δεν υπάρχει περίπτωση η Fed να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα επιτοκιακών αυξήσεων το οποίο έχει προαναγγείλει.
Η αιτία;
Το κόστος θα είναι πάρα πολύ μεγάλο τόσο για την ανάπτυξη όσο για την αγορά εργασίας.
Με άλλα λόγια, η τιθάσευση του πληθωρισμού ενέχει μεγάλο ρίσκο…
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018.
Αυτό το οποίο όμως εξέπληξε είναι το γεγονός ότι στόχος είναι το βασικό επιτόκιο αναφοράς να φτάσει μέχρι το 2023 στο 2,8%.
Αν μη τι άλλο, λέει η BlackRock, πρόκειται για ένα επιτοκιακό επίπεδο υψηλού ρίσκου, που θα καταστρέψει την ανάπτυξη και θα πλήξει την απασχόληση.
Την ίδια στιγμή, οι προβολές των υπευθύνων χάραξης πολιτικής υποδηλώνουν υψηλές τιμές αλλά χαμηλή απασχόληση.
Ως εκ τούτου, ίσως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον πληθωρισμό, ο οποίος, κατ’ άλλα, οφείλεται στους περιορισμούς προσφοράς και στις υψηλές τιμές στα commodities.

Πρώτη η Bank of England…

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η πρώτη μεγάλη τράπεζα αναπτυγμένης αγοράς (DM) που ξεκίνησε τον τρέχοντα κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων – αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της για τρίτη φορά στο 0,75%.
Όπως και η Fed, η BoE αναγνώρισε πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις από τις υψηλές τιμές στην Ενέργεια και στα εμπορεύματα. Υπονόησε επίσης ότι μπορεί να σταματήσει τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, με τα ποσοστά να επανέρχονται στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Σύμφωνα με την BlackRock, αυτό σημαίνει ότι η BoE είναι πρόθυμη να ζήσει με τον πληθωρισμό που βασίζεται στην ενέργεια, αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύ δαπανηρό να τον μειώσει.
Η BoE παρέχει μια γεύση για το τι μπορούν να κάνουν άλλες κεντρικές τράπεζες μόλις επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Ο τόνος της Fed μπορεί να αλλάξει καθώς οι συνέπειες για την ανάπτυξη γίνονται πιο εμφανείς μετά την επιθετική αύξηση επιτοκίων φέτος. Η Fed την περασμένη εβδομάδα ήθελε ίσως να φανεί σκληρή για να διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα.
Φυσικά, θα ομαλοποιήσει την πολιτική επειδή η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον μέτρα στήριξης.
Έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της, ξεκινώντας την ποσοτική σύσφιξη.
Τέλος, αναμένεται ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο των Fed Funds σε περίπου 2% φέτος – κοντά στα ουδέτερα επίπεδα πριν από την πανδημία – και στη συνέχεια θα σταματήσει για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Πρώτον, πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια πολύ πάνω από τα ουδέτερα επίπεδα χωρίς να βλάψουν την ανάπτυξη. Θα μπορούσαν να τα αυξήσουν πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση. Η BlackRock πιστεύει ότι αυτός ο κίνδυνος έχει αυξηθεί από τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα.
Δεύτερον, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αποσταθεροποιηθούν και να αυξηθούν, καθώς οι αγορές και οι καταναλωτές χάνουν την πίστη τους ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να συγκρατήσουν τις τιμές.
Αυτό θα μπορούσε να τις αναγκάσει να ενεργήσουν επιθετικά εν μέσω επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Συμπέρασμα: Σύμφωνα με την BlackRock, τις προηγούμενες εβδομάδες οι κεντρικές τράπεζες ενίσχυσαν το συμπέρασμα πως πρόκειται να υπάρξει νέο πτωτικό σερί στις τιμές των ομολόγων και, εύλογα, άνοδο στην απόδοσή τους.
Ως είναι φυσικό, οι επενδυτές θα θελήσουν υψηλότερη αποζημίωση για την ανάληψη ρίσκου, εν μέσω του τρέχοντος περιβάλλοντος αυξημένου πληθωρισμού.
Ως εκ τούτου, η BlackRock συνεχίζει να δίνει σύσταση «underweight» για τα κρατικά ομόλογα.
Η hawkish ανατιμολόγηση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχει τελειώσει, και για αυτό πριμώνται ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης ή μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης