Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απαντήσεις Χρ. Σταϊκούρα για Εθνική Ασφαλιστική, Λάρκο και δημόσιο χρέος

Απαντήσεις Χρ. Σταϊκούρα για Εθνική Ασφαλιστική, Λάρκο και δημόσιο χρέος

Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανόταν η δέσμευση ότι, η ΕΤΕ θα εκποιήσει, έως 30 Ιουνίου 2017, όλες τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο, με πρόβλεψη τη δυνατότητα διατήρησης ποσοστού 25% των μετοχών της, εάν ο πλειοδότης το ζητούσε» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά Άρθρα

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών για θέματα όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για τη λειτουργία της Λάρκο και το δημόσιο χρέος.
Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την Εθνική Ασφαλιστική και την είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, με την οποία ζητούσε να μάθε με ποια μελέτη αποφασίστηκε από την ΕΤΕ και το ΤΧΣ η εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής;
«Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανόταν η δέσμευση ότι, η ΕΤΕ θα εκποιήσει, έως 30 Ιουνίου 2017, όλες τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο, με πρόβλεψη τη δυνατότητα διατήρησης ποσοστού 25% των μετοχών της, εάν ο πλειοδότης το ζητούσε» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Και συμπλήρωσε: «Όμως, παρότι η συμφωνία πώλησης υπεγράφη την 28 η Ιουνίου 2017, λόγω μη εκπλήρωσης από πλευράς αντισυμβαλλόμενου ορισμένων αιρέσεων, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.
Συνεπώς, με δεδομένο ότι η ΕΤΕ δεν ολοκλήρωσε επιτυχώς αυτές τις δεσμεύσεις, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με νέα απόφασή της,…, ενέκρινε, στις 10 Μαΐου 2019, την τροποποίηση και παράταση του ως άνω πλάνου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου η Τράπεζα να ολοκληρώσει, εκτός άλλων, το σύνολο των δεσμεύσεων απο-επένδυσης».
Για τη Λάρκο ο Βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ρωτούσε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση «Για να συνεχισθεί η λειτουργία αυτής της κερδοφόρας επιχείρησης και να αυξηθεί η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ, να συνεχιστεί η λειτουργία ακόμα και στην περίπτωση που βγουν άκαρποι οι διαγωνισμοί, να καταβληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων στους εργαζόμενους, να επαναπροσληφθούν όλοι και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας".
Ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας απάντησε: Γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, ότι η ΛΑΡΚΟ διαθέτει απαρχαιωμένο εξοπλισμό.
Απαρχαιωμένο εξοπλισμό που καθιστά τη λειτουργία της εταιρείας εξαιρετικά κοστοβόρα, με συνεχόμενα τεχνικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν καθημερινά προβλήματα στην
παραγωγή.
Είναι ενδεικτικό πως την 5ετία από το 2015 μέχρι το 2019, παρά τις ζημίες της περιόδου εκείνης, ύψους 260 εκατ. ευρώ, δεν έγιναν ούτε καν οι απαραίτητες επισκευές και συντηρήσεις, με αποτέλεσμα οι βλάβες στον εξοπλισμό να είναι καθημερινές.
Σύμφωνα με την Ειδική Διαχείριση, 2 από τα 5 ηλεκτροκάμινα δεν λογίζονται ως λειτουργικά.
Συγκεκριμένα, λόγω αδυναμίας ορθής λειτουργίας, δεν μπορούσε να δώσει μέταλλο, με αποτέλεσμα να σβήσει γεμάτο, κάτι που το καθιστά ανασφαλές σε περίπτωση
λειτουργίας.
Και το Νο. 5, λόγω πτώσης της στέγης του, πέρυσι τον χειμώνα.
Με αυτά τα δεδομένα, το πλάνο παραγωγής σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να απαιτούνται μόνο 2 ηλεκτροκάμινα σε λειτουργία, και 1 ηλεκτροκάμινο να είναι σε επισκευή.
Όμως, στην παρούσα φάση, η λειτουργία ενός μόνο ηλεκτροκάμινου, οφείλεται σε έκτακτη συντήρηση λόγω ρήγματος, η οποία έχει ήδη αποκατασταθεί, και σύντομα θα μπει – και πάλι – στην παραγωγή.
Σημειώνεται πως η Ειδική Διαχείριση ενημέρωσε την Κυβέρνηση ότι, τις τελευταίες 10 ημέρες, το Μεταλλείο της Εύβοιας αδυνατεί να στείλει μετάλλευμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πλάνο παραγωγής.
Ως προς τις ομαδικές απολύσεις και τις επαναπροσλήψεις συμβάσεων.
Το συγκεκριμένο ζήτημα το συντονίζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαχειριστή.
Όσον αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, έχει ληφθεί πρόνοια προκειμένου να υπάρχουν τα κονδύλια, ύψους περίπου 22-23 εκατ. ευρώ, στη διάθεση της Ειδικής Διαχείρισης,
προκειμένου να αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, στο ακέραιο. 
Σημειώνεται πως, για άλλη μια φορά, το ταμειακό έλλειμμα θα το κλείσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.
Όπως πράττει τα 2 τελευταία χρόνια, καταβάλλοντας 52 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα.
Ως προς το σχέδιο συνέχισης ασφαλούς λειτουργίας.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Κυβέρνησης από την Ειδική Διαχείριση, υπάρχει πλάνο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όλα τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων και την επόμενη μέρα, μέχρι τη μεταβίβαση της εταιρείας σε επενδυτή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις για τη λειτουργία μεταλλευτικών επιχειρήσεων και μεταλλείων, η Ειδική Διαχείριση θα υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και
Ενέργειας σχετικό οργανόγραμμα προς έγκριση, και την κάλυψη των θέσεων για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου και των μεταλλείων.
Η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί το ζήτημα, ώστε αυτές οι διαβεβαιώσεις να υλοποιηθούν.
Ερώτηση για το δημόσιο χρέος είχε καταθέσει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Χρ. Σταϊκούρας στην απάντησή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για μία σειρά από λόγους οίκοι, θεσμοί και φορείς, εγχώριοι και διεθνείς, πιστεύουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο
"Συγκεκριμένα, η μέση σταθμική διάρκεια είναι άνω των 20 ετών, η μέση σταθμική διάρκεια ανα-τιμολόγησης είναι άνω των 19 ετών, το ποσοστό κυμαινόμενου χρέους είναι κάτω του
2%, το χρέος σε ξένο νόμισμα είναι κάτω του 1%" απάντησε ο υπουργός.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας διατηρούνται σε υψηλά, ασφαλή επίπεδα.
Συγκεκριμένα, σήμερα, αυτά διαμορφώνονται περίπου στα 40 δισ. ευρώ, από τα υψηλότερα ποσά – ως ποσοστό του ΑΕΠ – πανευρωπαϊκά.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής του Υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ.
Οι μικτές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, βασικός δείκτης αξιολόγησης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, είναι χαμηλές.
Θα κυμανθούν, κατά μέσο όρο, στο 10% του ΑΕΠ έως το 2060, από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης