Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στη Wall, με το βλέμμα σε Fed και Ουκρανία - Στο +2,24% o S&P 500, o Nasdaq +3,77%

Ισχυρά κέρδη στη Wall, με το βλέμμα σε Fed και Ουκρανία - Στο +2,24% o S&P 500, o Nasdaq +3,77%
Ράλι στη Wall Street λόγω Fed...
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street την Τετάρτη 16 Μαρτίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους τόσο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία όσο και στις πληθωριστικές πιέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, καταλύτης για το ράλι στους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου ήταν η απόφαση της FED να αυξήσει τα επιτόκια αναφορά κατά 25 μ.β. – γεγονός το οποίο αποτελεί δήλωση πως προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Από την άλλη, στήριξη προσέφεραν οι προσδοκίες για διπλωματική λύση στην Ουκρανία, καθώς και η πρόθεση του Πεκίνου να ενισχύσει τις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ. 
Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας «είδε» ένα προσχέδιο 15 σημείων, που προβλέπει ότι η Ουκρανία θα παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες ένταξής της στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας. 
Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

Στο ταμπλό, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,55% ή 518 μονάδες στις 34.063, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,44% στις 4,357 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,77% στις 14.239 μονάδες.
δσαδφαδαφφασδασδ.JPG
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, την πρώτη επιτοκιακή αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια ενέκρινε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), εν μέσω πληθωριστικής έκρηξης και φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. 
Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως είχε προαναγγελθεί και από τον πρόεδροι Jay Powell, αύξησαν το βασικό επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει άνοδο στο εύρος του 0,25% - 0,5%, από 0%-0,25%.

Από την άλλη, οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, χαμηλότερα των εκτιμήσεων. 
Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2%. 
Παράλληλα, την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018, κατά 0,25% θα πραγματοποιήσει στις 16 Μαρτίου 2022 η FED η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.
Η αύξηση αυτή που είναι απόλυτα αναμενόμενη πραγματοποιείται εν μέσω αντικρουόμενων τάσεων.
Το δε κόστος των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκε 1,4% το Φεβρουάριο, τροφοδοτώντας εκ νέου τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό που ήδη βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Στα εμπορεύματα, οι τιμές του πετρελαίου παρά την προειδοποίηση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για σοκ προσφοράς στην αγορά υδρογονανθράκων εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Ειδικότερα η τιμή του Brent κινήθηκε χαμηλότερα 2,3% στα 97,56 δολάρια και η τιμή WTI σημείωσε πτώση 1,5% στα 97,56 δολ. Αντίστοιχα, και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,1% στα 1.909 δολ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδα βάσης στο 2,16%, ενώ του 30ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,44%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης