Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία εκτροχιάζει την ανάπτυξη - Πληθωρισμός 6,5% στην Ευρωζώνη το 2022

Citigroup: Το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία εκτροχιάζει την ανάπτυξη - Πληθωρισμός 6,5% στην Ευρωζώνη το 2022
Ως συνέπεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι οικονομολόγοι της Citi αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη σε αύξηση για τον πληθωρισμό προχωρά η Citigroup, με φόντο το σοκ που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ένα ακόμη σημαντικό εξωγενές σοκ εκτροχιάζει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα σε έκθεσή της με ημερομηνία 15 Μαρτίου 2022.
Ως συνέπεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι οικονομολόγοι της Citi αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.
Ομοίως, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω
σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες,
Το σημάδι του μακροοικονομικού αντίκτυπου της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, καθώς αποτελεί ένα αρνητικό σοκ προσφοράς, τόσο υφεσιακό όσο και πληθωριστικό επίπεδο.

Εκτιμήσεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

H Citigroup υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά 0,6% σε 3,3% και τις προβλέψεις για το 2023 κατά 0,1% και στο 3,1%, ενώ αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τον παγκόσμιο πληθωρισμό για το 2022 σημαντικά κατά +1,3% στο 6,1% και το 2023 κατά +0,4% στο 3,4%.

citi5_1.JPG
Κίνδυνοι για την Ευρωζώνη - Η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Citigroup προειδοποιεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί νέους, δυνητικά σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί είναι περιορισμένοι και έχουν μειωθεί από την τελευταία κρίση το 2014, αλλά η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.
Αυτό θα απαιτήσει μεγάλη κλίμακα επενδύσεων και θα οδηγήσει σε αύξηση του ενεργειακού κόστους για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν υποθέσουμε
ότι οι ρωσικές εισαγωγές ενέργειας δεν θα τερματιστούν αμέσως.
Τα παραπάνω θα μειώσουν τις δαπάνες των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Σε συνδυασμό με τις νέες διαταραχές παραγωγής και το σοκ εμπιστοσύνης η Citigroup υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά συνολικά 1,2% το 2022-2023.
Το νέο σοκ προσφοράς θα αυξήσει περαιτέρω τον ήδη αυξημένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Η Citi αναμένει πληθωρισμό κατά μέσο όρο 6,5% και 2,7% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα, ενσωματώνοντας αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 30% και άλμα 130% στις τιμές του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, οι αναλυτές διατηρούην την εκτίμησή τους για υποχώρηση του πληθωρισμού  κάτω από τον στόχο του 2% τπο 2024, καθώς το χάσμα ζήτησης και η αυστηρότερη πολιτική θα συμβάλουν στην ώθησή του σε χαμηλότερα επίπεδα.
Εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, η ΕΚΤ τερματίζει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων το τρίτο τρίμηνο και βρίσκεται σε καλό δρόμο για παρουσιάσει την πρώτη της αύξηση επιτοκίων φέτος, πιθανότατα τον Οκτώβριο.
citi3_1.JPG
Citi2.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης