Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (SSM): Ανθεκτικές οι τράπεζες της ευρωζώνης παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Τα κανάλια κινδύνου

Enria (SSM): Ανθεκτικές οι τράπεζες της ευρωζώνης παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Τα κανάλια κινδύνου
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM Andrea Enria πρέπει να είναι προετοιμασμένες για τυχόν επιπτώσεις σε φαινομενικά άσχετες δραστηριότητες
Σχετικά Άρθρα

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές σε ό,τι αφορά τους κλυδωνισμούς που έχουν προκύψει απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM Andrea Enria πρέπει να είναι προετοιμασμένες για τυχόν επιπτώσεις σε φαινομενικά άσχετες δραστηριότητες.
Τα άμεσα ανοίγματα στη Ρωσία είναι «διαχειρίσιμα» και ακόμη και στην περίπτωση που οι τράπεζες θα αποκόπτονταν από τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία οι επιπτώσεις θα ήταν περιορισμένες λόγω της κεφαλαιακής τους ισχύος, δήλωσε ο κ. Enria.
«Η περιοχή που γνωρίζουμε λιγότερο είναι αυτή των έμμεσων επιπτώσεων, που θα μπορούσε να εκπλήξει», είπε ο Enria σε συνέδριο που διοργάνωσε η Morgan Stanley.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο πόλεμος έχει προκαλέσει αναταραχές στις αγορές εμπορευμάτων προκαλώντας πολλά προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Τα κανάλια κινδύνου

Στην παρουσίασή του, ο Enria παρουσίασε κανάλια έμμεσου αντίκτυπου από την εισβολή στην Ουκρανία για τις τράπεζες:

  • Ανοίγματα σε μη ρωσικές τράπεζες που πλήττονται από κυρώσεις
  • Συνδέσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι τράπεζες
  • Πιθανό σενάριο χρεοκοπίας του ρωσικού κράτους
  • Διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και ευρύτερη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Από την άλλη, η τιμή του νικελίου, ειδικότερα, σημείωσε άγριες διακυμάνσεις πρόσφατα, προκαλώντας απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων στους traders εμπόρους που στοιχηματίζουν με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου να αναστείλει τις συναλλαγές για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες.
Ο Enria είπε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί το ζήτημα, αλλά δεν σχεδιάζει να λάβει μέτρα.
Η ΕΚΤ συνεργάζεται με τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των επιβλαβών δανείων, είπε η Enria.

Μερίσματα

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του SSM απέκλεισε την πιθανότητα απαγόρευσης διανομής μερισμάτων επί κερδών, αλλά και εξαγοράς μετοχών, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωζώνη, σχεδιάζουν να αποδώσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ φέτος στους μετόχους – παρότι κάποια από αυτά παρουσιάζουν σημαντική έκθεση στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria, είπε στους Financial Times ότι είναι αισιόδοξος για την κατάσταση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σε απότομη πτώση και αύξησε τους φόβους για νέα ύφεση στην Ευρώπη.
Οι τράπεζες είναι από τις πλέον πληγείσες επιχειρήσεις, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 Banks να χάνει περίπου το 15% της αξίας του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως, όταν οι τράπεζες επλήγησαν στις αρχές της πανδημίας, η ΕΚΤ προέταξε ως προτεραιότητα τη μεγιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων, με σκοπό τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, απαγορεύοντας τη διανομή μερισμάτων και την εξαγορά ιδίων μετοχών.
Η απαγόρευση παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2021.
Τώρα οι περιορισμοί έχουν αρθεί, με 46 από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους δανειστές να αναμένεται να δαπανήσουν περίπου 90 δισ. ευρώ για επαναγορές μετοχών και μερίσματα το 2022 και άλλα 83 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών της Citigroup.
Ο Enria είπε ότι η αύξηση του ποσοστού των κερδών που καταβάλλονται από τις 115 τράπεζες που εποπτεύει η ΕΚΤ -στο 50% τώρα από περίπου 45% πριν από την κρίση του Covid-19- περιελάμβανε μια «ελαφριά κάλυψη».
«Ως επόπτες εξετάζουμε τις κεφαλαιακές τροχιές των μεμονωμένων τραπεζών», είπε.
«Ορισμένες τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους εάν αυτές οι τροχιές επηρεαστούν από τις επιπτώσεις της Ουκρανίας».
Σημειώνεται πως η αυστριακή Raiffeisen, η οποία έχει σημαντική δραστηριότητα στη Ρωσία, ανέστειλε τη διανομή μερίσματος για το 2021 την 1η Μαρτίου.
Από την άλλη, η γαλλική Société Générale, άλλη μια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με άμεση έκθεση στη Ρωσία, δήλωσε ότι η κρίση δεν θα είχε «καμία επίδραση» στα μερίσματα.
Μια άλλη τράπεζα με δραστηριότητες στη Ρωσία, η ιταλική UniCredit, δήλωσε ότι το μέρισμά της είναι εξασφαλισμένο, αλλά άφησε περιθώρια να σταματήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της, εάν ο δείκτης κεφαλαίου της μειωθεί.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, το ερώτημα παραμένει… αναπάντητο.
Αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, αυτές θα παρθούν με τα αποτελέσματα 9μήνου 2022.
Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι, προφανώς, οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες, και όχι ειδικοί λόγοι που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες, που συνεχίζουν να καταγράφουν πρόοδο, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και αυξάνοντας τους δείκτες κάλυψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης