Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ θέτει υπό έλεγχο τις τραπεζικές συναλλαγές για Ρώσους και Λευκορώσους, ακόμη κι αν είναι μόνιμοι κάτοικοι της ΕΕ

Η ΕΚΤ θέτει υπό έλεγχο τις τραπεζικές συναλλαγές για Ρώσους και Λευκορώσους, ακόμη κι αν είναι μόνιμοι κάτοικοι της ΕΕ
Δυσκολεύουν οι κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς για Ρώσους και Λευκορώσους, ακόμη κι αν είναι μόνιμοι κάτοικοι της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν εντολή σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες να περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο τις συναλλαγές όλων των Ρώσων και Λευκορώσων πελατών τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στην ΕΕ, για να διασφαλίσουν ότι δεν χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.
Η οδηγία που δόθηκε από τις εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι και Λευκορώσοι που κατοικούν στην ΕΕ θα αντιμετωπίζουν στο εξής ισχυρή παρακολούθηση από τις τράπεζές τους, οι οποίες θα παρακολουθούν τους λογαριασμούς τους, για να δουν αν κάνουν μεγάλες πληρωμές ή καταθέσεις ή ζητούν μεγάλα δάνεια, δήλωσαν οι πηγές.
Ενώ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν περιλαμβάνουν τα άτομα που κατέχουν προσωρινή ή μόνιμη άδεια παραμονής της ΕΕ, πλέον τίθενται ορισμένοι περιορισμοί στην πρόσβαση των Ρώσων υπηκόων σε τραπεζικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων είναι και η λήψη αποδοχή κατάθεσης άνω των 100.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη εντολή της ΕΚΤ θέτει ακόμη και τους μόνιμους κατοίκους της ΕΕ εφόσον είναι Ρώσοι ή Λευκορώσοι, υπό αυστηρό έλεγχο και θα δυσκολέψει τη λειτουργία των τραπεζικών τους λογαριασμών, με μία από τις πηγές να λέει ότι ορισμένοι ήδη αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην Ισπανία.
Η ΕΚΤ ελέγχει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες «έχουν θεσπίσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να τηρήσουν τις κυρώσεις» όσον αφορά τις συναλλαγές και τις σχέσεις με πελάτες, αλλά δεν έχει εκδώσει καμία κατευθυντήρια γραμμή πέρα από τους κανόνες της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Φρανκφούρτης
Ορισμένες κοινές εποπτικές ομάδες της ΕΚΤ, οι οποίες περιλαμβάνουν προσωπικό από την κεντρική τράπεζα και τις εθνικές αρχές, έχουν πει στις τράπεζες να ενισχύσουν τον έλεγχο και των κατοίκων της ΕΕ εάν προέρχονται από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.
Αν και δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ να αστυνομεύει τις κυρώσεις, οι εποπτικές αρχές ανησυχούν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με υψηλά πρόστιμα εάν οι πελάτες τους διοχετεύσουν χρήματα για λογαριασμό ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις, ανέφεραν δύο από τις πηγές.
Οι εποπτικές αρχές ενημέρωσαν τις τράπεζες από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου και τους έδωσαν μια εβδομάδα για να συμμορφωθούν, ανέφεραν δύο από τις πηγές, προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται έλεγχος του επιπέδου συμμόρφωσης των τραπεζών.
«Αρχικά, τα μέτρα επικεντρώθηκαν σε άτομα ρωσικής υπηκοότητας, είτε ήταν κάτοικοι είτε μη κάτοικοι, και αργότερα επεκτάθηκαν και στους Λευκορώσους», είπε μια από τις πηγές.
Οι περισσότεροι Ρώσοι που ζουν στην ΕΕ κατοικούν στη Γερμανία, όπου η Eurostat αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 230.000 Ρώσους, ακολουθούμενη από την Ισπανία, με περισσότερους από 81.000. Άλλα δημοφιλή μέρη γα τους Ρώσους είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Λετονία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Φινλανδία.
Οι Λευκορώσοι που ζουν στην ΕΕ είναι κυρίως στη Γερμανία, τη Λιθουανία και την Ιταλία, δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης