Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Μεγάλη ύφεση άνω του 10% θα έχει η οικονομία της Ρωσίας, λόγω πολέμου και κυρώσεων

Scope Ratings: Μεγάλη ύφεση άνω του 10% θα έχει η οικονομία της Ρωσίας, λόγω πολέμου και κυρώσεων

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα οδηγήσουν τη Ρωσία σε πολύ βαθύτερη ύφεση από ό,τι ειχε οδηγήσει η πανδημία του Covid-19.

Σχετικά Άρθρα
Η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να καταγράψει ύφεση άνω του 10% φέτος λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, των δύσκολων χρηματοοικονομικών συνθηκών, των εκροών κεφαλαίων και των κυρώσεων, διαπιστώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ScopeRatings.
Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε πολύ βαθύτερη ύφεση από ό,τι ειχε οδηγήσει η πανδημία του Covid-19.
Η ταχέως συρρικνούμενη οικονομία της χώρας αντανακλά μια δραματική ανατροπή σε σχέση με τις οικονομικές προοπτικές πριν από τον πόλεμο, όταν οι ανοδικές τιμές της ενέργειας και η ανάκαμψη από την κρίση του Covid-19 δημιουργούσαν προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη.
Η πρόβλεψη της Scoperatings τον Δεκέμβριο 2021 ήταν για ανάπτυξη 2,7% το 2022.
Η τρέχουσα εκτίμηση του οίκου όμως προβλέπει μείωση της πραγματικής παραγωγής κατά περίπου 10%, πρόβλεψη η οποία υπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα ανάλογα με τη διάρκεια και τις ευρύτερες συνέπειες του πολέμου, την κλίμακα της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία και την πιθανότητα περαιτέρω διεθνών κυρώσεων.
Η ταχύτητα, το βάθος και το εύρος των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία έχουν υποβαθμίσει σοβαρά την παραγωγή, ενώ αυξάνουν τις δυνατότητες μιας βραχυπρόθεσμης επιλεκτικής χρεοκοπίας, όπως αντικατοπτρίζεται στην υποβάθμισή μας της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας σε C την περασμένη εβδομάδα, ααναφέρει ο οίκος.
Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% στις 28 Φεβρουαρίου 2022 από 9,5% προκειμένου να υπερασπίσει το ρούβλι, το οποίο έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Επιτάχυνση του πληθωρισμού, αδυναμία δημιουργίας θέσεων εργασίας

«Αναμένουμε σημαντική επιτάχυνση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα και σοβαρό αντίκτυπο στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και στις επενδύσεις», αναφέρει ο στην έκθεσή του ο οίκος Scope Ratings.
Ο πληθωρισμός ήταν αυξημένος κατά 9,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ακόμη και πριν από την απότομη πτώση της αξίας του ρουβλίου.
«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει κατά μέσο όρο γύρω στο 15% το 2022.
Μακροπρόθεσμα, οι επιπτώσεις του πολέμου και των κυρώσεων υπονομεύουν το ήδη χλιαρό μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας, το οποίο υπολογίζαμε περίπου σε 1,5%-2% πριν την κλιμάκωση της σύγκρουσης - μέτριο για μια οικονομία με συγκριτικά χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα το οποίο ανήλθε σε 12.000 δολάρια το 2021.
Η ανάπτυξη είναι πιθανό να υποχωρήσει λόγω της κλιμακούμενης χρηματοπιστωτικής αστάθειας, της μειωμένης θεσμικής αξιοπιστίας καθώς και της επιδείνωσης των επενδυτικών συνθηκών.
Οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια και χρηματοπιστωτικές αγορές, εκροές κεφαλαίων, αυστηρότερες εγχώριες χρηματοοικονομικές συνθήκες καθώς και ένα αδύναμο χρηματοπιστωτικό σύστημα», συνεχίζει η έκθεση.
Picture1.png
Αντιστροφή επενδυτικών ροών

Η καθαρή εκροή ιδιωτικών κεφαλαίων από τη Ρωσία επιταχύνθηκε, φτάνοντας τα 72 δισ. δολάρια το 2021 από 50,3 δισ. δολάρια το 2020 και 22,5 δισ. δολάρια το 2019.
Η αντιστροφή των επενδυτικών ροών εμποδίζει τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της Ρωσίας προς τη μείωση της συμμετοχής του κράτους στην οικονομία, γεγονός που έχει αποθαρρύνει τον ανταγωνισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Το ρωσικό κράτος εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της προστιθέμενης αξίας του επίσημου τομέα και το ήμισυ της απασχόλησης στον επίσημο τομέα.
Ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό οποιωνδήποτε περαιτέρω κυρώσεων που ενδέχεται να στοχεύουν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, η εντατική προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι πιθανό να επιδεινώσουν μεσοπρόθεσμες προκλήσεις για τη ρωσική οικονομία, δεδομένης της απουσίας φιλοδοξιών της κυβέρνησης κατά το παρελθόν να αντιμετωπίσει η διαρθρωτική εξάρτηση της οικονομίας από τις εξαγωγές ενέργειας.
Η Ρωσία θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει τα ευρωπαϊκά μέτρα μέσω της ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας με άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτει ή θα αναπτύξει περαιτέρω τις απαιτούμενες υποδομές.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, με εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ το 2021, που ισοδυναμεί με σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των εισαγωγών από τη Ρωσία.
Επί του παρόντος, οι υψηλές τιμές ενέργειας στηρίζουν το σημαντικό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας, που υπολογίζονταν σε 39,2 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2022, και αποτελούν κρίσιμη πηγή εσόδων από συνάλλαγμα, ειδικά από τη στιγμή που οι κυρώσεις έχουν παγώσει περίπου τα μισά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης