Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο χείλος της ύφεσης οι δυτικές οικονομίες - Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στο χείλος της ύφεσης οι δυτικές οικονομίες - Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Το κρίσιμο δίλημμα των ηγετών της Δύσης για τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μια δυσάρεστη επιλογή καθώς αποφασίζουν πόσο επιθετικά θα χρησιμοποιήσουν τις οικονομικές κυρώσεις ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ηθική επιταγή είναι να ασκηθεί γρήγορα η μέγιστη οικονομική πίεση στη Ρωσία για να τερματίσει τις μάχες στην Ουκρανία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.
Ωστόσο, η οικονομική επιταγή είναι να προστατευθούν οι επιχειρήσεις και η απασχόληση στο σπίτι, να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και να διατηρηθεί η υποστήριξη για τις πολιτικές κυρώσεων, σημειώνει το Reuters.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να συμβιβάσουν αυτούς τους στόχους μέσω μιας προσεκτικά ελεγχόμενης στρατηγικής κλιμάκωσης των κυρώσεων που εξαιρούσε το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αλλά αυτό το σχέδιο έχει καταρρεύσει ως αποτέλεσμα της αργής προόδου της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και της τεράστιας διπλωματικής και δημόσιας πίεσης στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να μεγιστοποιήσουν γρήγορα τις κυρώσεις.
Οι αξιωματούχοιτων ΗΠΑ και της Ευρώπης πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της επιβολής της μέγιστης πίεσης στη Ρωσία με τη διακοπή των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου ή μιας πιο μετριοπαθούς προσέγγισης που θα αποτρέψει την ύφεση.

Δείκτες ύφεσης

Ακόμη και πριν από την εισβολή, η ταχεία οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία είχε αρχίσει να επιβραδύνεται, οι αυξήσεις των τιμών επιταχύνονταν και τα επιτόκια επρόκειτο να αυξηθούν.
Η ισοπεδωτική καμπύλη αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έδειξε αυξημένη πιθανότητα επιβράδυνσης στα μέσα του κύκλου ή ύφεσης στο τέλος του κύκλου το επόμενο έτος.

yfesh.jpg

Η εισβολή της Ρωσίας και οι κυρώσεις που ακολούθησαν υπερφόρτισαν αυτές τις τάσεις, διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων στα ύψη και ισοπεδώνοντας περαιτέρω την καμπύλη απόδοσης.
Η οικονομική κρίση το 2008/2009 και η πανδημία το 2020/2021 ήταν κρίσεις από την πλευρά της ζήτησης που θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν με τη μείωση των επιτοκίων, την αγορά ομολόγων, τη μείωση των φόρων και την ενίσχυση της ασφάλισης ανεργίας.
Όμως, η εισβολή και οι κυρώσεις προκαλούν κραδασμούς από την πλευρά της προσφοράς που έχουν περικόψει την παραγωγική ικανότητα της παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να μην μπορούν να αντισταθμιστούν με τον ίδιο τρόπο.
Η τόνωση της ζήτησης με περισσότερες αγορές ομολόγων, τη μείωση των φόρων ή την αύξηση των κρατικών δαπανών θα επιδεινώσει απλώς το χάσμα παραγωγής - κατανάλωσης και θα τροφοδοτούσε ακόμη πιο γρήγορο πληθωρισμό.
Η κρίση απειλεί να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο κρίσιμων πρώτων υλών και βιομηχανικών εξαρτημάτων που κυμαίνονται από αλουμίνιο, νικέλιο και ευγενή αέρια έως ανταλλακτικά αυτοκινήτων, θαλάσσιες μεταφορές και χερσαίες σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές.
Αλλά ο μεγαλύτερος και πιο άμεσος αντίκτυπος γίνεται αισθητός στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπου η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς παγκοσμίως, και στα σιτηρά, όπου τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές.
Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που ήδη ανέβαιναν πριν από την εισβολή, ενισχύονται πλέον με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 50 χρόνια, σε μια εποχή που οι μισθοί αυξάνονται αργά, πιέζοντας τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά των νοικοκυριών.
Τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα σε προηγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πληγούν ιδιαίτερα σκληρά, καθώς ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε τρόφιμα και καύσιμα και έχουν λιγότερες επιλογές για να τροποποιήσουν τα πρότυπα δαπανών.

Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης φαίνεται να ήταν σε εγρήγορση για τους κινδύνους όταν απειλούσαν να επιβάλουν κυρώσεις χωρίς προηγούμενο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη ρωσική εισβολή.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης σχεδιάστηκαν προσεκτικά για να αποκλείσουν το εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών ειδών από το εμπάργκο και να επιτρέψουν οικονομικές συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια.
Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι κυρώσεις θα εντατικοποιούνταν σταδιακά και τα μέτρα που στοχεύουν τις ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα επιβάλλονταν τελευταία, αν και καθόλου.
Η στρατηγική ελεγχόμενης κλιμάκωσης σχεδιάστηκε για να αποτρέψει και να τιμωρήσει τη Ρωσία, περιορίζοντας ταυτόχρονα το κόστος για τους αυτοκινητιστές, τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Αλλά και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης φαίνεται ότι δεν υπολόγισαν σωστά την επίλυση της άλλης και υποτίμησαν τι θα χρειαζόταν για να τερματιστεί γρήγορα η σύγκρουση.
Για τη Ρωσία, αυτό σήμαινε λανθασμένη εκτίμηση της ικανότητάς της να επιτύχει μια γρήγορη νίκη προτού οι κυρώσεις βυθίσουν την οικονομία της σε αναταραχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, φαινόταν ότι υπέθεσαν πως οι πρόσθετες κυρώσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια εισβολή ή να την σταματήσουν γρήγορα πριν γίνουν αισθητές οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.
Για τη Δύση, το αποτέλεσμα είναι τώρα ευρύτερες κυρώσεις που θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο, αυξάνοντας την οικονομική αναστάτωση.

Σταδιακές κυρώσεις;

ΗΠΑ και Ευρώπη θα επιχειρήσουν να μειώσουν σταδιακά τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.
Μια σταδιακή μείωση των ρωσικών αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου κάθε έξι μήνες θα ήταν παρόμοια με προηγούμενες προοδευτικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.
Μια τέτοια κίνηση θα δώσει περισσότερο χρόνο για την εξασφάλιση προμηθειών αντικατάστασης από άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράν, η Βενεζουέλα και η βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των 12-36 μηνών.
Θα μπορούσε επίσης να δώσει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης διαπραγματευτική μόχλευση με τη Ρωσία, μειώνοντας, αν όχι εξαλείφοντας, την άμεση ανοδική πίεση στις τιμές της ενέργειας.
Οι προοδευτικές κυρώσεις μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο αποτελεσματικές εάν περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και τις καταστήσουν πιο βιώσιμες οικονομικά και πολιτικά μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης