Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας απειλεί τις αγορές με Αρμαγεδδώνα - Μην αγοράζετε στην πτώση

Rabobank: Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας απειλεί τις αγορές με Αρμαγεδδώνα - Μην αγοράζετε στην πτώση
O αναλυτής των αγορών εμπορευμάτων της Rabobank προτείνει να μην αγοράζουμε τη βουτιά γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανακάμψει γρήγορα, ή με τον συνήθη τρόπο της η αγορά
Σχετικά Άρθρα

Στις 25 Ιανουαρίου, o Karlos Mera, επικεφαλής αναλυτής των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων της Rabobank έγραφε:
«Παρά την έλλειψη ανησυχίας για την αγορά μέχρι πολύ πρόσφατα,… υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολέμου για την Ουκρανία…. υπογραμμίζουμε ότι αυτό είναι μέρος μιας μεγαλύτερης μετακρίσεως που θα προκαλέσει αλλαγές στην παγκόσμια αρχιτεκτονική, δημιουργώντας πολύ μεγαλύτερη οικονομική, χρηματοπιστωτική και γεωπολιτική αστάθεια μακροπρόθεσμα».
Στις 7 Μαρτίου, οι αγορές άρχισαν επιτέλους να λαμβάνουν αυτό το μήνυμα.
Τα εμπορεύματα άρχισαν να χτυπούν ταβάνι.
Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε και σίγουρα οδεύει σε νέα υψηλά ρεκόρ πάνω από 147 δολάρια το βαρέλι.
Το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκε, με το συμβόλαιο TTF της Ευρώπης να φτάνει σε ένα σημείο αντίστοιχο με το ισοδύναμο των 600 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου (!) – και η Ρωσία λέει ότι θα μπορούσε να κλείσει το NordStream 1.
Τα μέταλλα κατέγραψαν άνοδο και το νικέλιο αυξήθηκε κατά 82% την ημέρα, μαζί με κάποιες αναφορές στο Twitter για ολική καταστροφή όσων είχαν λάβει short θέσεις.
Αλλά και οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων αυξήθηκαν – και το σιτάρι εκτοξεύθηκε σε ιστορικά υψηλά.
Οι μετοχές κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση: ο Dow βρίσκεται τώρα σε διόρθωση (-10% από τα υψηλά) και ο Nasdaq σε bear market (-20%).
Ο γερμανικός Dax βρίσκεται στο κατώφλι της πτωτικής αγοράς (-19,2%).
Ο Nikkei βρίσκεται σε διόρθωση (-12,4%).
Τα αμοιβαία κεφάλαια παθητικής παρακολούθησης που είχαν αγοράσει ρωσικές μετοχές πρέπει τώρα να μηδενίσουν τη συμμετοχή τους.
Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν λόγω του πληθωριστικού σοκ που έρχεται από την πλευρά της προσφοράς:
οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης και των διετών κατά 13 μονάδες βάσης.
Με αυτόν τον ρυθμό, μπορούμε να δούμε την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων ακόμη και πριν την πρώτη αύξηση επιτοκίων της Fed.
Στις αγορές συναλλάγματος το ζευγάρι EUR/CHF κατέρρευσε κοντά στο 1 προς 1.
Η αγορά κρυπτονομισμάτων επίσης κλυδωνίστηκε επειδή ο Λευκός Οίκος θα υπογράψει ένα διάταγμα ειδικά στοχευμένο στα κρυπτονομίσματα ώστε διασφαλίσει ότι ούτε μέσω αυτών η Ρωσία θα αποφύγει τις κυρώσεις.
Μπορούμε λοιπόν να πούμε μετά από αυτά ότι οι αγορές αποτίμησαν τον πόλεμο;
Όχι, καθόλου, ο Λευκός Οίκος, κατά την παλιά διατύπωση του Jimmy Carter, λέει ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να προετοιμάζονται για έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά τους».
Η συνήθης αισιοδοξία της αγοράς του «αγοράστε στη βουτιά» δεν ισχύει όταν δεν υπάρχει μια κεντρική τράπεζα που να διευθύνει την παράσταση.
Διότι ναι μεν η Fed μπορεί να αποφασίσει αν θα αυξήσει τα επιτόκια και πόσο αν έχουμε σοβαρές πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς και έτσι να βοηθήσει, δεν μπορεί να βοηθήσει όμως όταν οι εξελίξεις ορίζονται από τον πόλεμο – που δεν ενδιαφέρεται για τις αγορές.
Υπάρχουν βεβαίως διαστήματα σύντομης αισιοδοξίας όταν π.χ. βλέπουμε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να δηλώνει ότι το μόνο που θέλει η Ρωσία ήταν να δεσμευτεί η Ουκρανία ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να της δώσει την Κριμαία και τα δύο αποσχισθείσες ρωσικές περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, και τότε ο πόλεμος θα σταματήσει.
Μόνο που υπάρχουν τεράστια ζητήματα εμπιστοσύνης.
Και, βέβαια οι αγορές δεν έλεγξαν ότι αυτή η προσφορά συνοδεύτηκε με τον όρο του ορισμού δίπλα στον Πρόεδρο Zelensky ενός φιλορώσου πρωθυπουργού αίτημα που η Ουκρανία απέρριψε αμέσως.
Ακόμη και χωρίς πολλή έρευνα, οι αγορές θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει τεχνικές θεωρίας παιγνίων, ειδικά εκείνο το κομμάτι που δεν αγοράζει ότι ορίζουν οι δείκτες της MSCI ή ότι λέει η JP Morgan.
Όλα αυτά μας φέρνουν σε ένα άλλο βασικό σημείο.
Στο ότι όπως διευκρινίζει ο Von Klausewitz, «Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».
Ως προς αυτό: Ο Πούτιν έχει ήδη χάσει.
Δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα ξαναχτίσει τη Ρωσία ως οικονομικά βιώσιμη περιοχή υπό τις δυτικές κυρώσεις, ακόμα κι αν τελικά καταφέρει να διώξει από την Ουκρανία την κυβέρνηση Zalensky.
Επίσης: η Δύση δεν έχει επιτεύξιμους πολιτικούς στόχους.
Θέλει  να αλλάξει η Ρωσία, κάτι που δεν θα γίνει υπό τον Πούτιν.
Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης του οικονομικού πολέμου θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές στην αγορά.
Κι αν η Δύση προσφέρει τώρα στη Ρωσία μια νίκη θα ανταμείψει τον παγκόσμιο ρεβανσισμό και μάλιστα σε μια εποχή που η Κίνα επανέρχεται με ρεβανσιστικά σχέδια.
Αυτή λοιπόν η όλη υποκείμενη γεωπολιτική αστάθεια τιμολογείται πλήρως από αγορές που δεν κάνουν χρήση ούτε της θεωρίας παιγνίων ούτε άλλης;
Ο Karlos Mera, επικεφαλής αναλυτής των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων της Rabobank δηλώνει:
«Πιστεύω πως όχι – αλλά ίσως αρχίζουμε να πλησιάζουμε το σημείο όπου θα αρχίσει να τιμολογείται.
Με δυο λόγια, μην αγοράζετε τη βουτιά γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανακάμψει γρήγορα, ή με τον συνήθη τρόπο της η αγορά από τα τρέχοντα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης