Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Τρέμουν νέα έξαρση της πανδημίας οι ειδικοί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Κορωνοϊός: Τρέμουν νέα έξαρση της πανδημίας οι ειδικοί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα της Omicron 2

Οι ειδικοί φοβούνται νέα έκρηξη του κορωνοϊού στην Ευρώπη, καθώς πολλοί πρόσφυγες είναι ανεμβολίαστοι.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα της Omicron 2.
Αντιμέτωπη με μία ακόμη έξαρση της επιδημίας κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα, με την εξάπλωση της Omicron 2, της ιδιαίτερα μολυσματικής υποπαραλλαγής BA.2 της μετάλλαξης Omicron να είναι το χαρακτηριστικό της.
Στο 24% των νέων κρουσμάτων ανιχνεύεται πλέον η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, έχοντας μάλιστα υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα.
Ωστόσο, η σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που φτάνει στο 83% των ενηλίκων, συγκρατεί τις σοβαρές μολύνσεις με covid-19 και συνεπώς τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, επιτρέποντας να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία επανόδου στην κανονικότητα.
Αυτό που πυροδοτεί περισσότερο την ανησυχία των αρμοδίων επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε περιπτώσεις πολεμικών επιχειρήσεων είναι αναμενόμενη η έξαρση των λοιμωδών νοσημάτων, όμως στην προκειμένη περίπτωση η κατάσταση είναι εξαρχής πολύ δύσκολη καθώς ένα λοιμώδες νόσημα, το covid-19, είναι ήδη κυρίαρχο.
Με δεδομένο ότι το ποσοστό εμβολιασμού στον μαχόμενο πλέον πληθυσμό της Ουκρανίας δεν ξεπερνά το 35% και οι όμορες χώρες δέχονται κύματα προσφύγων, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι, ουδείς αποκλείει νέες «εκρήξεις» του κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Μάλιστα, οι ειδικοί προβληματίζονται και για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας μετάλλαξης από τη συγκεκριμένη δεξαμενή ανεμβολίαστων, όπως συνέβη με τα μεταλλαγμένα στελέχη που εμφανίστηκαν τους προηγούμενους μήνες στην Ασία και την Αφρική.

Τι σηματοδοτεί η εξάπλωση της Omicron 2

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η Omicron 2 εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό στην επικράτεια, ενώ κατά τόπους όπως στην Κρήτη περιορίζει δραστικά το μέχρι τώρα κυρίαρχο στέλεχος Omicron 1.
Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του δειγματοληπτικού ελέγχου για τα μεταλλαγμένα στελέχη προκύπτει πως η υποπαραλλαγή Omicron 2 ανιχνεύεται στο 24% των κρουσμάτων Omicron στην επικράτεια.
Αναλυτικότερα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τα δεδομένα του ΕΟΔΥ έδειχναν ότι όπου κυριαρχεί απόλυτα η Omicron στο 11% των κρουσμάτων ανιχνευόταν η υποπαραλλαγή ΒΑ.2. Έκτοτε το στέλεχος καταγράφει τάσεις ταχείας επικράτησης αφού μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων τετραπλασιάστηκε η κυκλοφορία του (από το 6% στο 11% και στη συνέχεια στο 24%). Στη δε Κρήτη όπως δείχνουν τα στοιχεία των δειγματοληπτικών ελέγχων το 40-50% των κρουσμάτων της Omicron είναι Omicron 2.
Έχει εντοπιστεί επίσης στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία, την Αχαϊα, την Κόρινθο, τη Λάρισα.
Δεδομένου πως η Omicron 2 είναι μία ακόμη πιο μολυσματική εκδοχή του κορωνοϊού (1 – 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την υποπαραλλαγή Omicron 2), που παράλληλα διαφεύγει ακόμη περισσότερο της προστασίας από τον εμβολιασμό, γίνεται αντιληπτό ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένας νέος γύρος μολύνσεων που συνεπακόλουθα θα διατηρήσει υψηλά τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και θα επηρεάσει ελαφρά και τις νοσηλείες.

Η ισχυρή προστασία του εμβολιασμού

Τη σημαντική προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση του εμβολίου έναντι της μόλυνσης από το στέλεχος Omicron του κορωνοϊού στη χώρα μας, αναδεικνύουν τα ερευνητικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των θανάτων και των διασωληνώσεων ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων ατόμων κατά το διάστημα 20 Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιανουαρίου 2022, η αναμνηστική δόση του εμβολίου είχε αποτελεσματικότητα 62% έναντι μόλυνσης από κορωνοϊό, 91% έναντι διασωλήνωσης και 87% έναντι θανάτου.
Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί ότι με δεδομένο ότι το στέλεχος Omicron διαθέτει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, δηλαδή ικανότητας να μολύνει τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλα στελέχη του ιού, η αποτελεσματικότητα (62%) έναντι μόλυνσης χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης