Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο από τις ρωσικές δυνάμεις, θέμα ωρών η επίθεση - Πυρά κατά την εκκένωση αμάχων στη Μαριούπολη

Σε ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο από τις ρωσικές δυνάμεις, θέμα ωρών η επίθεση - Πυρά κατά την εκκένωση αμάχων στη Μαριούπολη
Άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση Κιέβου, Χάρκοβο, Μαριούπολης, Σούμι και Τσερνίχιβ - Νέα επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τη ρωσική εισβολή να εισέρχεται σήμερα Τρίτη 8/3 στην 13η ημέρα της, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν θα εφαρμοστεί η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση πυρός και στην εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, τη Σούμι, το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που έχει προτείνει η Μόσχα.
Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι
«άνοιξαν» από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας), με τα Ηνωμένα Έθνη να απευθύνουν έκκληση και στις δύο πλευρές να διασφαλίσουν ασφαλή περάσματα για τους άμαχους.
Ήδη εκκενώνονται η πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία και το Ιρπίν στα δυτικά του Κιέβου, ενώ ένας ακόμα ανθρωπιστικός διάδρομος έχει ανοίξει στη Μαριούπολη, με τους πολίτες να κατευθύνονται στη Ζαπορίζια.
Ωστόσο η Ουκρανία καταγγέλει ότι ο διάδρομος από τη Μαριούπολη έγινε στόχος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Στο πολεμικό μέτωπο αυτό που είναι προφανές, πέρα από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των περιοχών που βρίσκονται βόρεια του Κιέβου, αλλά και του Χάρκοβο, της Μαριούπολης και της Σούμι – όπου τα ξημερώματα σκοτώθηκαν 21 άμαχοι, ανάμεσα τους και παιδιά -, είναι πως η Ρωσία προελαύνει στο νότιο τμήμα, έχοντας καταφέρει να ενώσει «χερσαία» τη Ρωσία με την Κριμαία, με τις δυνάμεις της πλέον να κυκλώνουν την πόλη Μικολάγιεφ, που βρίσκεται πριν την Οδησσό.
Όσον αφορά τον έτερο μεγάλο στόχο, το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν προωθηθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες κάτι που αποδίδεται είτε στις προσπάθειες του ρωσικού στρατού να ανασυνταχθεί είτε – κατά την ερμηνεία της Δύσης – στην ισχυρή ουκρανική αντίσταση και στα προβλήματα τροφοδοσίας του στρατού με καύσιμα και τρόφιμα, με αναλυτές πάντως να εκτιμούν πως επίθεση είναι θέμα ωρών.
2111.png
Υπό πολιορκία το Κίεβο

Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από το Κίεβο, καθώς έχουν κλείσει τις βασικές διόδους που οδηγούν στην πόλη, με πολλά τεθωρακισμένα να έχουν λάβει θέσεις μάχης στα περίχωρα της πόλης.
Αναλυτές μάλιστα αποδίδουν την καθυστέρηση στη ρωσική προέλαση, στην επιθυμία της Ρωσίας να εκκενώσουν την πόλη όσο το δυνατόν περισσότεροι άμαχοι, έτσι ώστε να περιοριστούν και οι απώλειες στον πληθυσμό, τη στιγμή που εκτιμάται πως η επίθεση θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 24 με 96 ωρών.
Από την πλευρά του
ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με τις πρώτες ημέρες των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναφέροντας πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να μάχονται στα βόρεια, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.
Μάλιστα επισημαίνει πως παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς, το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, όπως και οι περισσότερες μεγάλες πόλεις εξακολουθούν να είναι υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.
Από την πλευρά της η Ρωσία επισημαίνει πως οι επιχειρήσεις συνεχίζονται κανονικά και δεν πρόκειται να σταματήσουν, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, αν και επισημαίνεται πως δεν υπάρχει καμία να καταλάβει εδάφη της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Putin έκανε γνωστό πως στις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχουν μόνο επαγγελματίες στρατιώτες και όχι νεοσύλλεκτοι ή έφεδροι.
4322.png
Άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία, φεύγουν οι άμαχοι από το πολεμικό μέτωπο

Τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε οι άμαχοι Ουκρανοί να φύγουν με ασφάλεια από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Χάρκοβο, τη Σούμι και το Τσερνίχιβ, άνοιξε η Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έπαυσαν πυρ.
Έχουν ήδη ανοίξει οι διάδρομοι από το Σούμι προς την Πολτάβα που βρίσκεται νότια και σε απόσταση 175 χιλιομέτρων, και από το Ίρπεν που βρίσκεται δυτικά του Κιέβου.
333333333333.png
543535353535353.png
322222222.png
Εν τω μεταξύ, σε καταγγελίες ότι η Ρωσία δεν σέβεται τον ανθρωπιστικό διάδρομο που «άνοιξε» για την εκκένωση της Μαριούπολης
από τους αμάχους προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Σε ανάρτηση στο Facebook αναφέρεται πως «ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».
Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είχε αναφέρει ότι 30 λεωφορεία βρίσκονται καθοδόν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους που θα απομακρυνθούν από την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.
Ωστόσο, ο Oleg Nikolenko εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας υποστήριξε ότι ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν κατά του ανθρωπιστικού διαδρόμου που άνοιξε μεταξύ της Μαριούπολης και της Ζαπορίζια.

 

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, αυξάνονται οι νεκροί άμαχοι

Πάντως και πριν από την έναρξη της περίφημης «σιωπής πυρός», οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν με βομβαρδισμούς πολλές πόλεις της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως κατά τους βομβαρδισμούς στην πόλη Σούμι καταστράφηκαν κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άτομα, ανάμεσα τους και δύο παιδιά ενώ καταστροφές από πυρά καταγράφηκαν σε κατοικημένες περιοχές και στο Μικολάγιεφ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άμαχοι και άλλοι πέντε να ανασυρθούν από τα ερείπια.
Βομβαρδισμοί υπήρξαν και στο Χάρκοβο με αποτέλεσμα πολλά κτήρια να τυλιχθούν στις φλόγες και τουλάχιστον 4 άνθρωποι να σκοτωθούν.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υπογράμμισε ότι ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στην πολιορκημένη Μαριούπολη, η οποία έχει μείνει χωρίς παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος ή θέρμανση για μέρες.
«Το 2022 από αφυδάτωση» ανέφερε ο Zelensky, ο οποίος παρομοίασε την ανθρωπιστική κρίση που συνδέεται με τον ρωσικό βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων με αυτήν που είχε προκληθεί από την εισβολή των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σημειώνεται πάντως πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή ο θάνατος του παιδιού.
11_17.jpg

Putin: Μόνο επαγγελματίες στρατιώτες και όχι νεοσύλλεκτοι στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τη θέση πως στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν πρόκειται να συμμετάσχουν νεοσύλλεκτοι ή έφεδροι παρά μόνο επαγγελματίες στρατιώτες διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν συμμετέχουν και δεν θα συμμετάσχουν στις μάχες.
Δεν θα υπάρξει επίσης επιστράτευση των εφέδρων» είπε ο Putin σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών.
«Οι καθορισμένοι στόχοι υλοποιούνται μόνο από επαγγελματίες στρατιώτες.
Είμαι βέβαιος ότι εξασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την ασφάλεια και την ειρήνη του ρωσικού λαού» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

 

Βομβαρδισμός σε πυρηνική εγκατάσταση στο Χάρκοβο – Καμία μεταβολή στη ραδιενέργεια


Για μια ακόμα επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο, αυτήν την φορά στο Χάρκοβο, κάνουν λόγο οι ουκρανικές Αρχές, με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να ανακοινώνει πως βάσει της ενημέρωσης που έχει, δεν έχει προκύψει κάποια μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας.
Συγκεκριμένα, οι ουκρανικές Αρχές έκαναν λόγο για οβίδες του πυροβολικού, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας που βρίσκεται στο Χάρκοβο.
Ο ΔΟΑΕ υποστήριξε ότι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την περασμένη Κυριακή 6/3, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.
Όπως αναφέρεται, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.
Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό» αναφέρει ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (...) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».
«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής ΔΟΑΕ, Rafael Grossi.
Υπενθυμίζεται πως ο ρωσικός στρατός ελέγχει ήδη το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia, όπου μόλις οι δύο από τους έξι αντιδραστήρες είναι σε λειτουργία, καθώς και τον πυρηνικό σταθμό του Chernobyl.
5_65.jpg

ΗΠΑ: Η Ρωσία έχει αναπτύξει σχεδόν όλα τα στρατεύματα που είχε στα σύνορα με την Ουκρανία

Την εκτίμηση πως η Ρωσία έχει αναπτύξει σχεδόν όλα τα στρατεύματα που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα με την Ουκρανία – περίπου 150.000 στρατιώτες - διατυπώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο, αναφέροντας πως πέρα από τη νότια Ουκρανία, στα άλλα μέτωπα δεν έχει σημειωθεί αληθινή πρόοδος.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, λόγω της εντατικοποίησης των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι άμαχοι πλήττονται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πολλαπλασιάζουν τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό, πυραύλους και αεροσκάφη καθώς αδυνατούν να προελάσουν.
«Φρονούμε ότι ο ρωσικός στρατός έχει προβλήματα ηθικού, εφοδιασμού, (έλλειψη) καυσίμων και τροφίμων», ανέφερε ο John Kirby, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κάνοντας λόγο για «σθεναρή ουκρανική αντίσταση».
«Η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών πόλεων έχει ολοένα βαρύτερο αντίκτυπο στον απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων καθώς καταστρέφονται σπίτια, εκκλησίες, νοσοκομεία και σχολεία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

 

Μάλιστα αναφέρεται πως η Μόσχα «στρατολογεί» πλέον ξένους μαχητές, κυρίως Σύρους.
«Ο κ. Putin έχει ακόμη την επιλογή να σταματήσει την κλιμάκωση και να επιλέξει τη διπλωματική οδό για την έξοδο από την κρίση και τον τερματισμό της εισβολής» υποστήριξε ο Kirby.

Αύξηση δυνάμεων


Παράλληλα, οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν 500 στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την άμυνα του ΝΑΤΟ, ενώ συνολικά έχουν αναπτύξει 12.000 επιπλέον στρατιωτικούς - από αυτούς που σταθμεύουν κανονικά – από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ σημειώνουν πως οι αποστολές επιπλέον δυνάμεων στην Ευρώπη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν εμπλοκή των στρατιωτών αυτών σε επιχειρήσεις, καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διαβεβαιώνουν πως δεν θέλουν να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία.
9_30.JPG
Σύντομα ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών

Την ίδια στιγμή πάντως, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών να αναμένονται σύντομα.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Μ. Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των άμαχων, αν και τόνισε ότι δεν υπήρξε κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.
Ωστόσο, ο Ρώσος διαπραγματευτής Vladimir Medinsky είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών ενώ ο Leonid Slucski από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.
«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Slucski.
Παράλληλα, οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.
«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Leonid Slucski μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.
«Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη», είπε ο Slucski ενώ ο Ρώσος διαπραγματευτής,  Vladimir Medinsky, είπε ότι ο τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας.
«Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε ο Medinsky.

Συνάντηση Putin - Zelensky θέλει το Κίεβο

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, ο οποίος την ερχόμενη Πέμπτη 10/3 αναμένεται να συναντηθεί στην Τουρκία με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβοή, υποστήριξε ότι το Κίεβο θέλει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Volodymir Zelensky και του Ρώσου Vladimir Putin επειδή ξέρει ότι ο Putin είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.
«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Vladimir Putin επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα.
Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Putin.
Εάν ο Putin δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν» υπογράμμισε ο Kuleba.

Κρεμλίνο: Έχουμε τέσσερις όρους για να σταματήσουμε

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov υποστήριξε ότι η Μόσχα θα σταματήσει τις επιχειρήσεις εάν η Ουκρανία σταματήσει τις μάχες, τροποποιήσει το Σύνταγμά της για να δηλώσει ουδετερότητα και αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, αλλά και την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Ο Ed Arnold, αναλυτής του βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Ενωμένων Υπηρεσιών, είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να προσπαθήσει να εδραιώσει τα κέρδη που έχει ήδη πετύχει και να σταματήσει για να κινητοποιήσει περισσότερες δυνάμεις εκτός κι αν επιταχυνθεί ο ρυθμός της επίθεσής της.
«Με τον τρέχοντα ρυθμό των ρωσικών απωλειών... έχουμε ενδείξεις ότι αυτή η επιχείρηση θα ήταν μη βιώσιμη εντός περίπου τριών εβδομάδων» τόνισε ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης