Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράθυρο Zelensky για συμβιβασμό; - Έχουμε μια πιθανή λύση για το πρόβλημα της Κριμαίας και του Donbass - Δεν θα σταματήσει ο Putin

Παράθυρο Zelensky για συμβιβασμό; - Έχουμε μια πιθανή λύση για το πρόβλημα της Κριμαίας και του Donbass - Δεν θα σταματήσει ο Putin
Έχω χάσει το ενδιαφέρον μου για το ΝΑΤΟ υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως η Ουκρανία έχει μια «πιθανή λύση» για το πρόβλημα της Κριμαίας και του Donetsk και Luhansk φέρεται να διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR – TASS ο Zelensky υποστήριξε ότι «η Ουκρανία έχει μια «πιθανή λύση» για το πρόβλημα της αναγνώρισης του εδάφους της Κριμαίας, του Donetsk και του Luhansk.
Σύμφωνα με το ITAR - TASS ερωτηθείς για το εάν το Κίεβο εξακολουθεί να απορρίπτει τους όρους που θέτει η Μόσχα για να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις (αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk καθώς και τροποποίηση του Συντάγματος για να κηρύξει ουδετερότητα και άρα να εγκαταλείψει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ), ο Zelensky υποστήριξε ότι αυτό είναι ακόμα ένα τελεσίγραφο από τη Ρωσία.

Όχι σε τελεσίγραφα, ναι στο διάλογο

«Δεν είμαστε έτοιμοι για τελεσίγραφα.
Ωστόσο έχουμε μια πιθανή λύση για αυτά τα καίρια ζητήματα.
Αυτό που χρειάζεται να κάνει ο πρόεδρος Putin είναι να αρχίσει το διάλογο» ανέφερε ο Zelensky, τοποθέτηση που αν μη τι άλλο δείχνει μια τάση για διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς με τη Ρωσία, αν και δεν έκανε κάποια εξειδίκευση σε τι ακριβώς αναφέρεται.
«Μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος.
Όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές.
Για εμένα,  το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας.
Ποιος θέλει να τους αποδεχθεί στην Ουκρανία;
Επομένως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση» τόνισε ο Zelensky, αναφέροντας πως «το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση».

Έχω χάσει το ενδιαφέρον μου για το ΝΑΤΟ

Ερωτηθείς για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που περιλαμβάνεται άλλωστε στο Σύνταγμα της Ουκρανίας, ο Zelensky υποστήριξε ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον του για αυτό το θέμα.
«Το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να αποδεχθεί την Ουκρανία.
Η Συμμαχία φοβάται τη τη σύγκρουση με τη Ρωσία» φέρεται να είπε ο Zelensky.

Δεν θα σταματήσει ο Putin

Στην ίδια συνέντευξη ο Zelensky υποστήριξε πως ο Vladimir Putin δεν θα σταματήσει, εάν καταλάβει την Ουκρανία.
«Είμαστε οι πρώτοι.
Εσείς θα είστε οι δεύτεροι.
Όσο πιο πολύ τρώει το θηρίο, τόσο πιο πολύ θέλει ακόμα» ανέφερε ο Zelensky, ο οποίος περιέγραψε την Ουκρανία ως μια «ζώνη ελευθερίας» που πρέπει να διατηρηθεί.
«Σήμερα ο πόλεμος είναι στην Ουκρανία.
Αύριο θα είναι στη Λιθουανία και μετά σε Πολωνία και Γερμανία» υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Είναι σε φούσκα ο Ρώσος πρόεδρος

«Ο Putin πρέπει να αρχίσει το διάλογο, αντί να ζει σε μια διεθνή φούσκα χωρίς οξυγόνο.
Είναι σε μια φούσκα.
Πιστεύω ότι είναι ικανός να σταματήσει τον πόλεμο που άρχισε…» ανέφερε ο Zelenksy, ο οποίος επαίνεσε τους Ουκρανούς πολίτες και στρατιώτες που αντιστέκονται στα ρωσικά στρατεύματα.
«Είμαστε όλοι στις θέσεις μας και εργαζόμαστε.
Η ομάδα μου είναι στο Κίεβο μαζί με εμένα.
Πολεμάμε όλοι, συνεισφέρουμε όλοι στη νίκη που θα έρθει» τόνισε ο Zelensky.

Τι είπα στον Biden

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Joe Biden, ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να είναι μόνο αυτή δραστήρια εκεί, επειδή μας βομβαρδίζει, μας σφυροκοπά, στέλνει ρουκέτες, ελικόπτερα, μαχητικά.
Και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, δεν έχουμε πρόσβαση.
Δεν ελέγχουμε τον εναέριο χώρο μας» είπε ο Zelensky, αναφέροντας πως ο Biden και οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την Ουκρανία.

Zelensky στην βρετανική βουλή: Το ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα του ήταν «να ζεις ή να μη ζεις»

Το απόγευμα της Τρίτης 8/03, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky έγινε δεκτός με εμφατικό χειροκρότημα από τους βουλευτές στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων στην αρχή και στο τέλος μιας ομιλίας που εκφωνήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Zelensky είπε στους Βρετανούς βουλευτές ότι το ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα του ήταν "να ζεις ή να μη ζεις" μετά τη ρωσική εισβολή και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για περισσότερη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Μόσχας.
"Το ερώτημα για εμάς τώρα είναι να ζούμε ή να μη ζούμε", είπε ο Zelensky στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη 8/3/2022, την πρώτη φορά που ένας πρόεδρος άλλης χώρας απευθύνεται στην κύρια αίθουσα του Γουέστμινστερ.
"Μπορώ να σας δώσω μια οριστική απάντηση: σίγουρα να ζεις".

Medinsky (Ρώσος διαπραγματευτής): Θα βρούμε μια λύση για την αναγνώριση Κριμαίας και την κυριαρχία του Donbass

Την θέση πως η Ρωσία θα καταφέρει σταδιακά να βρει μια λύση με την Ουκρανία για την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και της ανεξαρτησίας των Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk διατύπωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, Vladimir Medinsky.
«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω το τι λέει η ουκρανική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μετά από αυτές.
Συμφωνήσαμε να μην τα καταστήσουμε δημόσια.
Όπως λένε, η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και της κυριαρχίας των Donetsk και Luhansk είναι «πρακτικά» αδύνατη.
Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του τι είναι αδύνατο και τι είναι «πρακτικά» αδύνατο.
Και τα δύο ζητήματα, είναι εξέχουσας σημασίας για τη Ρωσία, τους Ρώσους και προφανώς για τη θέση της αντιπροσωπείας μας.
Ελπίζω ότι σταδιακά θα βρούμε μια λύση» είπε μιλώντας στο RT ο Medinsky.
Πάντως κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, οι αντιπρόσωποι και των δύο πλευρών τόνισαν ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αν και εξέφρασαν τη θέληση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης