Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Morgan Stanley υιοθετεί τον Lenin και προειδοποιεί… η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους αλλά με τεράστιο κόστος

H Morgan Stanley υιοθετεί τον Lenin και προειδοποιεί… η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους αλλά με τεράστιο κόστος
Το επόμενο βήμα θα είναι η επιτάχυνση της «επιβράδυνσης», με σαφείς επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι καταναλωτές κατανέμουν τους πόρους στο μέλλον αναφέρει η Morgan Stanley.
Σχετικά Άρθρα

«Υπάρχουν δεκαετίες όπου δεν συμβαίνει τίποτα, και υπάρχουν εβδομάδες όπου συμβαίνουν τόσα πολλά όσα σε δεκαετίες» αυτό είχε αναφέρει ο Βλαντιμίρ Λένιν (Lenin)
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση ο Michael Zezas, Επικεφαλής Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής στη Morgan Stanley αναφέρει τα εξής:

«Αν και σίγουρα δεν θεωρώ τον εαυτό μου θαυμαστή του Lenin, οφείλω να ομολογήσω ότι κατάλαβε τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στη γεωπολιτική μπορούν να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη εν ριπή οφθαλμού.
Πιθανότατα θα προσδιόριζε τις ενέργειες της πατρίδας του τη Ρωσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες ως μία από αυτές τις καταλυτικές στιγμές.
Και ενώ δικαίως όλοι εστιάζονται στον τρομερό ανθρωπιστικό σοκ, οι επενδυτές αναζητούν την επόμενη ημέρα:
Το επόμενο βήμα θα είναι η επιτάχυνση της «επιβράδυνσης», με σαφείς επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι καταναλωτές κατανέμουν τους πόρους στο μέλλον.

Τα προφανή αποτελέσματα της εισβολής στην Ουκρανία:

1)Μια πιο ενοποιημένη «Δύση» από ότι έχουμε δει σχεδόν σε μια γενιά:
Οι παίκτες πόκερ θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της εισβολής ως μια «μπλόφα» που πήγε στραβά.
Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να είχε υποθέσει ότι τα δυτικά έθνη ήταν πολύ αποδιοργανωμένα και πολύ εσωστρεφή για να απαντήσουν με ισχυρές κυρώσεις και ουσιαστική υποστήριξη για την Ουκρανία.
Φαίνονται να κάνουν λάθος, δεδομένων των συντονισμένων ενεργειών που φαινόταν απίθανες μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.
Αυτά περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων κατά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, την εγκατάλειψη της πολιτικής της Γερμανίας να μην εξάγει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων και την Τουρκία που διακόπτει την πρόσβαση του ρωσικού στρατού στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρωσία μπορεί τελικά να επιτύχει την αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία, αλλά με κόστος την ενίσχυση της ενότητας της Δύσης και με τον κίνδυνο μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας.

2)Ημιτελής η συνεργασία Κίνας-Ρωσίας:
Το μήνυμα της Κίνας για την Ουκρανία επικεντρώνεται σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.
Σίγουρα η Κίνα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα συνεργασίας με τη Ρωσία σε ένα οικονομικό μπλοκ που ανταγωνίζεται τη Δύση (δηλαδή, ένας κόσμος, με δύο παράλληλες αξίας, δύο συστήματα πληρωμών κ.λπ.).
Ωστόσο, η Κίνα μπορεί να προτιμήσει να παίξει το παιχνίδι, θεωρώντας την παγκόσμια σταθερότητα ως μέρος της οικονομικής της υπεροχής και της αυξανόμενης γεωπολιτικής διαπραγματευτικής της δύναμης.
Η εισβολή της Ρωσίας μπορεί να εναντιώνεται στα μελλοντικά σχέδια των Κινέζων.

3)Πιθανή επιτάχυνση της «επιβράδυνσης»:
Οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν ντε φάκτο συνειδητοποιήσει τα όρια της παγκοσμιοποίησης.
Για να το θέσουμε με όρους επενδύσεων, οι εξουσίες ενεργούν σαν να βρισκόμαστε πέρα από τα αποτελεσματικά σύνορα της αντιστάθμισης μεταξύ ΑΕΠ και ασφάλειας.
Αυτό είναι το μήνυμα που βλέπω από την Ευρώπη των σκληρών κυρώσεων, η οποία κινδυνεύει με υψηλότερο ενεργειακό κόστος σε αντάλλαγμα για την ασφάλεια.
Οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο, μεταξύ άλλων, περιορίζοντας τις εξαγωγές ημιαγωγών και ενδεχομένως προωθώντας την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού παγκόσμιου συστήματος πληρωμών.
Όλα αυτά αποτελούν μέρος των βιβλίων πολιτικής για την «επιβράδυνση» και τον «πολυπολικό κόσμο» που επισημάναμε για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια.

4)Για τους επενδυτές που προσπαθούν να κοιτάξουν πέρα από τα βραχυπρόθεσμα, αυτό το τελευταίο σημείο είναι κρίσιμο – μπορεί να δούμε ραγδαίες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία που να καταλήγει σε επιβράδυνση:
Από την αντίδραση του κόσμου στην κρίση της Ουκρανίας καθίσταται κατανοητό ότι δημιουργούνται οικονομικές σφαίρες επιρροής και αυτό θα αλλάξει τον κόσμο.

5)Θα αυξηθούν οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο:
Οι ΗΠΑ πιέζουν εδώ και καιρό τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, μάταια. Αλλά ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη συμφωνία του ΝΑΤΟ του 2006.
Βλέπουμε και άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, υπολογίζεται ότι ο προϋπολογισμός για αμυντικές δαπάνες στις χώρες του ΝΑΤΟ θα αυξηθεί κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Οι τομείς της άμυνας και του λογισμικού θα μπορούσαν να είναι βασικοί ωφελημένοι.

6)Αυξημένο κόστος εμπορευμάτων για κάποιο χρονικό διάστημα:
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι βασικοί παραγωγοί αρκετών ενεργειακών και γεωργικών προϊόντων αλλά και μετάλλων.
Ενώ οι κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες σχεδιάστηκαν για να επιτρέπουν πληρωμές για διάφορα εμπορεύματα, εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί και προβλήματα.
Σκεφτείτε το πετρέλαιο, όπου η προσφορά ήταν ήδη περιορισμένη. Με τη Ρωσία να παράγει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν μειωθεί.
Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου θα παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια ΗΠΑ εξέλιξη που θα προσφέρει σημαντικά κέρδη στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

7)Αυξημένο κόστος στις αλυσίδες εφοδιασμού για κάποιο χρονικό διάστημα:
Ενώ πολλές πολυεθνικές επενδύουν ήδη στη γεωγραφική διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού τους στον απόηχο των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας, τα πρόσφατα γεγονότα μπορεί να επιταχύνουν αυτή την τάση.
Οι κυρώσεις και η απάντηση της Ρωσίας σε αυτές περιελάμβαναν νέους μη δασμολογικούς φραγμούς και ελέγχους κεφαλαίων.
Αυτά αναδεικνύουν τους κινδύνους δικαιοδοσίας στις αναδυόμενες αγορές.
Επίσης θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις κόστους, υπογραμμίζοντας την άποψη της ομάδας στρατηγικής μετοχών μας ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη μπορεί να είναι πολύ υψηλές και, κατά συνέπεια, οι αγορές μετοχών συνολικά μπορεί να παραμείνουν ασταθείς, ακόμη και όταν οι τομείς που αναφέρουμε παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απόδοση καταλήγει η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης