Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι JP Morgan – Goldman διαπραγματεύονται αθόρυβα.. για την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Οι JP Morgan – Goldman  διαπραγματεύονται αθόρυβα.. για την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
J P Morgan και Goldlan Sachs βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στις ρωσικές μετοχές και ομόλογα

Για τους κατόχους ρωσικών μετοχών, το τελευταίο διάστημα δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια σουρεαλιστική, σύγχρονη εκδοχή του 10ου κύκλου της κόλασης του Dante, όπου σε διάστημα λίγων ημερών σχεδόν όλες οι ρωσικές μετοχές είδαν την αξία τους να εξαϋλώνομαι ως αποτέλεσμα ενός μπαράζ δυτικών κυρώσεων που έχουν αποσυνδέσει τις ρωσικές μετοχές από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και τις ροές χρήματος.
Χαρακτηριστική περίπτωση η μετοχή της ρωσικής Novatek PJSC, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου της Ρωσίας και της έβδομης μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου στον κόσμο σε όγκο παραγωγή, που κατέρρευσε από 215 δολάρια στις 16 Φεβρουαρίου σε 0,65 δολάρια λίγες μέρες αργότερα.

Η κατάρρευση ήταν άνευ προηγουμένου, και όχι μόνο για την Novetek - την πιο ευρέως διαδεδομένη ρωσική μετοχή μεταξύ των ETF και άλλων διεθνών επενδυτών - αλλά σε όλο το φάσμα των εισηγμένων εταιριών στο χρηματιστήριο της Μόσχας, οι μετοχές κατακρημνίστηκαν.
Τα ρωσικά κρατικά ομόλογα έχουν επίσης καταρρεύσει, με ορισμένες εκδόσεις να χάνουν έως και το 75% της αξίας τους σε διάστημα λίγων ημερών...
Π.χ. το 10ετές ρωσικό ομόλογο από 13,5% εκτινάχθηκε στο 19,5%.
Επίσης το ρωσικό ρούβλι υπέστη μια παρόμοια θεαματική κατάρρευση, χάνοντας το 50% της αξίας του σε ημέρες.

Και όμως, εν μέσω της εκτεταμένης κατρρευσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε συνδυασμό με ένα αυτοεπιβαλλόμενο μποϊκοτάζ ορισμένοι στη Wall Street προετοιμάζονται ήδη - και διαπραγματεύονται - την τελική ανάκαμψη στα κατεστραμμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα η J P Morgan να τους παρέχει την ανάλυσή της σχετικά με το ποια είναι τα καλύτερα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για αγορά.

Η JPMorgan σε έκθεσης με τίτλο "Russian Corps: Ifs-And-Buts-Were-Candy-And-Nuts Recovery Analysis; Move LUKOIL, NLMK, MMK to OW" στην οποία αναβαθμίζει ρωσικές εταιρίες -  της Lukoil, της Novolipetsk Steel (NLMK) και της Magnitogorsk Iron & Steel (MMK) σε Overweight – ενώ ειδικά για την Lukoil, την οποία η JPMorgan θεωρεί ως το «καλύτερο παιχνίδι ανάκαμψης» για το ταλαιπωρημένο ρωσικό εταιρικό χρέος επειδή η εταιρεία έχει σημαντικές διεθνείς δραστηριότητες και αναμένεται να ανακάμψει από τα 40 δολάρια που έχει καταρρεύσει η μετοχή.

Κατά την J P Morgan η εταιρεία με τις περισσότερες πιθανότητες ανοδικής πορείας είναι η Lukoil λόγω των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της στις διεθνείς αγορές τα οποία παρήγαγαν 3,5 δισ. δολάρια EBITDA το 2022 (περίπου το 18% του συνολικού EBITDA).
Οι αντίστοιχες εταιρείες που αξιολογούνται στη Δύση, όπως η BP, η Shell και η Total, διαπραγματεύονται με EV/EBITDA περίπου 6-7x έναντι 4 της Lukoil.
Η JPMorgan εκτιμά επίσης ότι περίπου το 63% των εσόδων της Lukoil για το 2021, ύψους 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προέρχεται από εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τις εγχώριες δραστηριότητές της.
Αντίστοιχα, έχει υποθέσει ότι το 63% των εμπορικών απαιτήσεων της εταιρείας, ύψους 6,1 δισ. δολαρίων, σχετίζονται με εξαγωγές από τη Ρωσία.

Με βάση την ανάλαυση η ανάκαμψη της Lukoil θα είναι τουλάχιστον 133% και θα μπορούσε να φτάσει το 212%.

Η JPM έχει κάνει παρόμοια ανάλυση ανάκαμψης και για άλλες ρωσικές εταιρείες, σημειώνοντας ότι τα ομόλογα Novolipetsk μπορεί επίσης να έχουν περιθώριο για ράλι, δεδομένων των διεθνών δραστηριοτήτων της εταιρείας.
Η JPMorgan είχε μια πιο απογοητευτική άποψη για εταιρείες όπως η ολλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Veon Ltd., η οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τη Ρωσία και διαπραγματεύεται τα ομόλογα περίπου 55 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που οι αναλυτές πιστεύουν ότι πλησιάζει τις δυνατότητες ανάκαμψης της εταιρείας.

Σύμφωνα με την J P Morgan, προς το παρόν οι ρωσικές εταιρείες δεν περιορίζονται από την κυβέρνησή τους να εξυπηρετούν χρέος σε ξένο νόμισμα.
Από την άλλη πλευρά, η J P Morgan προειδοποιεί ότι λόγω των αυστηρών διεθνών περιορισμών, οι εξαγωγικές δραστηριότητες αυτών των εταιρειών θα μπορούσαν να συρρικνωθούν ουσιαστικά, περιορίζοντας τις δυνατότητες ανάκαμψης κυρίως στην αξία που προέρχεται από αυτόνομες διεθνείς δραστηριότητες.

Είτε η ανάλυση της JPMorgan αποδεικνυχθεί τελικά σωστή ή όχι (έχουν αναφερθεί ότι 3 funds, αγόρασαν ρωσικά ομόλογα με βάση αυτήν την έρευνα, αναμένοντας απόδοση 100%+ σε ένα εύλογο χρονικό ορίζοντα με την ελπίδα να επαναληφθεί αυτό που έκανε η Elliott Management στην Αργεντινή).

Σίγουρα, δεν άργησε η εχθρός της Wall Street, η Elizabeth Warren, η πιο ένθερμη επικριτής της Wall Street στο Κογκρέσο, να επικρίνει τις τράπεζες επειδή «υπονόμευαν» τις κυρώσεις στη Ρωσία , εξαγοράζοντας τα εταιρικά ομόλογα της χώρας και προτείνοντας στους πελάτες να αγοράσουν φθηνά περιουσιακά στοιχεί.

Σε δήλωση της η Elizabeth Warren κάλεσε την JPMorgan και την Goldman Sachs μετά από αναφορά του Bloomberg ότι οι δύο τράπεζες αγόραζαν ρωσικά ομόλογα να σταματήσουν να σαμποτάρουν τις κυρώσεις.

«Οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street, όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs, δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να γίνουν πλουσιότεροι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να κεφαλαιοποιήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να υπονομεύσουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ρωσικές επιχειρήσεις », δήλωσε η Warren.

a1_2.jpg

a2_2.jpg
a3_1.jpg
a4.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης