Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κανονικά σήμερα 3/3 διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας - Υπό πολιορκία Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη - Στόχος και η Οδησσός

Κανονικά σήμερα 3/3 διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας - Υπό πολιορκία Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη - Στόχος και η Οδησσός
Χαμηλές οι προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις - Πάνω από 1 εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες - Να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ζητά το Κίεβο
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τη Ρωσία να συνεχίζει για 8η συνεχόμενη ημέρα το ανηλεές σφυροκόπημα των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο όμως να έχει καταφέρει να κάμψει την ουκρανική αντίσταση και να τις καταλάβει – με εξαίρεση την Χερσώνα - ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες για σήμερα Πέμπτη 3/3 διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. 
Είχε προηγηθεί ένα διπλωματικό θρίλερ, αφού αρχικά
ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, δήλωσε ότι αναβλήθηκαν, κατηγορώντας για αυτήν την εξέλιξη τόσο το Κίεβο όσο και την Ουάσινγκτον, ενώ κατόπιν έγινε γνωστό πως οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στο Μπρεστ, στη Λευκορωσία.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους πολίτες που είναι στις πόλεις, με το Κίεβο να ζητά διεθνή βοήθεια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη εγκαταλείψει την χώρα.
Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και για τον Vladimir Putin, ο οποίος βλέπει αφενός τη στρατιωτική επιχείρηση να μην προχωρά με το ρυθμό που θα ήθελε και τις απώλειες στο στράτευμα να αυξάνονται και αφετέρου τις κυρώσεις της Δύσης να πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και τη ρωσική οικονομία, καθιστώντας το πολεμικό εγχείρημα ιδιαίτερα δαπανηρό.
Μέσα σε αυτό το απόλυτο αδιέξοδο, όπου δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι προβλέψεις για το τι πρόκειται να επακολουθήσει όχι μόνο είναι επισφαλείς, αλλά μάλλον αδύνατες.

Κανονικά οι διαπραγματεύσεις

Ύστερα από το πρωινό θρίλερ, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ να υποστηρίζει πως οι προγραμματισμένες για σήμερα 3/3 διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναβλήθηκαν, πλέον αναφέρεται πως οι συνομιλίες θα γίνουν κανονικά το απόγευμα (περίπου στις 16:00 ώρα Ελλάδας) στη Μπρεστ στη Λευκορωσία.
Την πραγματοποίηση των συνομιλιών επιβεβαίωσε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος και ανήρτησε στο twitter φωτογραφία με συνεργάτη του κατά την επιβίβαση τους στο ελικόπτερο που θα τους μεταφέρει στην τοποθεσία των διαπραγματεύσεων.
8_15.jpg
«Η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να αναβάλει τις συνομιλίες, μάλλον πήρε πάλι γραμμή από Ουάσιγκτον» είπε νωρίτερα ο Lavrov.
«Ένας είναι ο όρος μόνο που θέτουμε:
Να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις.
Ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να αποστρατιωτικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία.
Θέλουμε να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να κάνουν τις επιλογές τους» επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν σήμερα.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας
είχε αναφέρει ότι τόπος των συνομιλιών θα είναι το περίφημο «Σπίτι του Κυνηγού», εκεί όπου στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν κρυφά τις συνθήκες εκείνες που επί της ουσίας έβαλαν τέλος στη Σοβιετική Ένωση με τη γέννηση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.
Ωστόσο, η ουκρανική πλευρά φέρεται να διατύπωσε ενστάσεις με την τοποθεσία αυτή.
9_15.jpg
Υπό πολιορκία Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη

Στο μέτωπο οι Ρώσοι εξακολουθούν να σφυροκοπούν ανελέητα τις μεγάλες πόλεις.
Το Κίεβο εξακολουθεί να παραμένει υπό πολιορκία, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν 4 μεγάλες εκρήξεις χωρίς ακόμα να έχει γίνει σαφές ποιοι ήταν οι στόχοι και εάν υπήρξαν θύματα.
Όσον αφορά το τεράστιο στρατιωτικό κομβόι, μήκους 65 χιλιομέτρων, που βρίσκεται βόρεια του Κιέβου αυτό φαίνεται να μην μπορεί να κινηθεί και να παραμένει περίπου 30 χιλιόμετρα, μακριά από το κέντρο της πόλης.

 

Υπό πολιορκία και διαρκές σφυροκόπημα παραμένουν τόσο το Χάρκοβο όσο και η Μαριούπολη, την οποία οι φιλορώσοι αυτονομιστές βομβαρδίζουν ανηλεώς με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για εκατοντάδες νεκρούς αμάχους.
32P3AJ2675N5HO4VGSWLIH3KZU_1.jpg
Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι όλες οι πόλεις παρά τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις παραμένουν στα χέρια των Ουκρανών. Εξαίρεση αποτελεί η Χερσώνα στο νότο, η οποία είναι και η μόνη μεγάλη πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων.
Εάν η Μαριούπολη πέσει στα χέρια των Ρώσων, τότε η Ρωσία θα έχει καταφέρει να ενώσει χερσαίως την Κριμαία με την υπόλοιπη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες κάνουν λόγο για κίνηση ρωσικών πολεμικών πλοίων και προς την Οδησσό, με Αμερικανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες.
333333.JPG
Οι Αρχές της Οδησσού ετοιμάζονται για μια ρωσική επίθεση με αμφίβια μέσα, ναρκοθετόντας τις παραλίες και ετοιμάζοντας την άμυνα της πόλης, καθώς γίνεται λόγος για 8 ρωσικά πλοία που συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό αποβατικών και άλλων υποστηρικτικών πλοίων.

 
Podolyak (σύμβουλος Zelensky): Η Ουκρανία χρειάζεται ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Την θέση πως η Ουκρανία χρειάζεται ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους θα στηρίζουν οργανισμοί όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) λόγω της εισβολής της Ρωσίας διατύπωσε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Vododymyr Zelensky.
«Τα χωριά και οι πόλεις όπου φτάνουν τα ρωσικά στρατεύματα μετατρέπονται αμέσως σε μέρη λεηλασίας, κλοπών, φόνου.
Χρειαζόμαστε ανθρωπιστικούς διαδρόμου, τρόφιμα, φάρμακα, ασθενοφόρα, εκκενώσεις.
Χρειαζόμαστε ενεργή βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΑΣΕ.
Αρκετά με τα λόγια» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Podolyak.
001_1.JPG
Fitch, Moody's: Υποβάθμιση της Ρωσίας κατά 6 βαθμίδες σε junk

Σε υποβάθμιση της Ρωσίας κατά 6 βαθμίδες στην κατηγορία «junk», προχώρησαν οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's, επισημαίνοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος και αποδυναμώνουν την οικονομία.
Στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ρωσίας έχει προκληθεί αναταραχή λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ρωσική εισβολή στη Ρωσία έχει πυροδοτήσει μια σειρά κινήσεων από τους οίκους αξιολόγησης και τρομερές προειδοποιήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας. Άλλωστε, η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ρωσίας στην κατηγορία junk την περασμένη εβδομάδα.
Επίσης, οι πάροχοι δεικτών FTSE Russell και MSCI ανακοίνωσαν πως θα αφαιρέσουν τις ρωσικές μετοχές από όλους τους δείκτες τους. Στις αρχές της εβδομάδας κορυφαίο στέλεχος της MSCI χαρακτήρισε «μη επενδύσιμη» την αγορά μετοχών της Ρωσίας.
Η FTSE Russell είπε πως η απόφαση θα ισχύσει από τις 7 Μαρτίου και η MSCI πως η απόφαση θα εφαρμοστεί με ένα βήμα σε όλους τους δείκτες MSCI από το κλείσιμο της 9ης Μαρτίου.
Η Fitch υποβάθμισε τη Ρωσία σε «Β» από «ΒΒΒ» και θέτει την αξιολόγηση σε «rating watch negative», ενώ η Moody's, που την περασμένη εβδομάδα είχε επισημάνει την πιθανότητα υποβάθμισης, μείωσε επίσης την αξιολόγηση της χώρας κατά 6 βαθμίδες σε Β3 από Baa3.

Κίνα: Fake news ότι γνωρίζαμε για τη ρωσική εισβολή

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι fake news.
Το ΥΠΕΞ της Κίνας κάνει λόγο για απαράδεκτες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν καλέσει ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από την λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Οι απώλειες Ρώσων - Ουκρανών στο πεδίο της μάχης

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες ανέρχονται σε 498, έναντι 2.870 νεκρών Ουκρανών στρατιωτών.
Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για 1.597 Ρώσους τραυματίες και για 3.700 Ουκρανούς τραυματίες.
Πάντως, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστήριξε ότι οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες ανέρχονται σε περίπου 9.000.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Έρευνα για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Έρευνα για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αρχίζει ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Karim Khan, υπάρχουν «εύλογες αιτίες» για την έναρξη της έρευνας.
«Ειδοποιώ το προεδρείο του ΔΠΔ για την απόφασή μου να αρχίσω αμέσως να διενεργώ έρευνα για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Το έργο μας για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων άρχισε» ανέφερε ο Βρετανός Khan, ο οποίος σημείωσε πως η έρευνα αφορά όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία «από την 21η Νοεμβρίου 2013» και πως αυτή θα συμπεριλάβει«όλες τις καταγγελίες, παρελθούσες και παρούσες, για εγκλήματα πολέμου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία από όλα τα μέρη στην επικράτεια της Ουκρανίας, από τον οποιονδήποτε».
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έχει κατηγορήσει την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου ύστερα από την αεροπορική επίθεση σε βάρος αμάχων στο Χάρκοβο ενώ αντίστοιχες κατηγορίες κατά του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin εξαπέλυσε και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.
Η Ρωσία έχει αποσύρει την υπογραφή της από το Καταστατικό της Ρώμης, το κείμενο με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ, συνεπώς το Δικαστήριο δεν μπορεί να διώξει παρά μόνο Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην επικράτεια κράτους που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.
555_1.jpg
Πάνω από 1 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία τις πρώτες επτά ημέρες του πολέμου

Πάνω από ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι πολίτες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία τις πρώτες επτά ημέρες του πολέμου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.
«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, Filippo Grandi, ο οποίος υποστήριξε ότι «για πολλά εκατομμύρια άλλους, μέσα στην Ουκρανία, είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές».
Σημειώνεται πως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Τετάρτη 2/3, με συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισμα που «απαιτεί η Ρωσία να σταματήσει αμέσως την καταφυγή στη βία εναντίον της Ουκρανίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης