Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Ουκρανία, έπεσε η Χερσώνα, στόχος η Οδησσός και το ναυτικό, σε κλοιό το Κίεβο – Νέες επαφές 3/3

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Ουκρανία, έπεσε η Χερσώνα, στόχος η Οδησσός και το ναυτικό, σε κλοιό το Κίεβο – Νέες επαφές 3/3
Η στρατηγικής σημασίας παραθαλάσσια πόλη Χερσώνα στην Ουκρανία έπεσε και επίσημα στα χέρα των ρωσικών δυνάμεων που προελαύνουν πλέον προς την Οδησσό, όπου βρίσκεται η βάση του ουκρανικού στόλου.
Σχετικά Άρθρα

(upd6)Το Ουκρανικό μέτωπο συνεχίζει να δέχεται άγριο σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες έχουν εξαπολύσει πάνω από 450 πυραυλικές επιθέσεις.
Με βάση ρωσικές πηγές έως τώρα 498 ρώσοι έχουν σκοτωθεί έναντι 2.870 ουκρανών και 3.700 τραυματίες από την εισβολή στην Ουκρανία.

Όλες οι ενδείξεις αποδεικνύουν ότι η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει τον βαρύ της οπλισμό και ότι οι επιθέσεις κατά των Ουκρανικών πόλεων πραγματοποιείται με πυραύλους μεσαίας βλητικής απόδοσης.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο είναι ραγδαίες.
Η στρατηγικής σημασίας παραθαλάσσια πόλη Χερσώνα (Kherson) στην Ουκρανία έπεσε και επίσημα στα χέρα των ρωσικών δυνάμεων που προελαύνουν πλέον προς την Οδησσό, όπου βρίσκεται η βάση του ουκρανικού στόλου.
Η Χερσώνα, ένα βασικό στρατηγικό σημείο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, καταλήφθηκε από τη Ρωσία, καθιστώντας την την πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.
Μεγάλος αριθμός ρωσικών πολεμικών πλοίων έφυγε από την Κριμαία και κατευθύνονται προς την Οδησσό.
Μια αμφίβια επίθεση στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας θα μπορούσε να γίνει εντός ωρών αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Στην Οδησσό να σημειωθεί βρίσκεται η βάση του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στις 3 Μαρτίου 2022 ο νέος γύρος επαφών για κατάπευση του πυρός

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι να λέει ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης 3 Μαρτίου 2022, καθώς η ουκρανική αντιπροσωπεία αποχωρεί από το Κίεβο.
Η τοποθεσία έχει αναγνωριστεί ως η πόλη της Βρέστης στη Λευκορωσία στα σύνορα με την Πολωνία.
Από τη ρωσική πλευρά υπάρχουν αναφορές ότι στην ημερήσια διάταξη της νέας διαπραγμάτευσης βρίσκεται η «κατάπαυση του πυρός».

Οι οικονομικές επιπτώσεις

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Fitch υποβάθμισε την Ρωσία σε Β από ΒΒΒ ήταν σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ την ίδια στιγμή το πετρέλαιο Brent έφθασε στα 116 δολάρια με τις προοπτικές να αναφέρουν ότι θα μπορούσε να φθάσει έως τα 125 δολάρια το βαρέλι.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ κατέθεσε πρόταση ώστε να επιβληθούν κυρώσεις σε όλες τις κρατικές εταιρίες στην Ρωσία.
Η Ρωσία από την πλευρά της λαμβάνει μέτρα στήριξης των πολιτών από τις κυρώσεις.
Το σύστημα διατραπεζικών επαφών SWIFT ενημέρωσε ότι οι τράπεζες της Ρωσίας θα αποσυνδεθούν από το σύστημα λόγω των κυρώσεων... στις 12 Μαρτίου 2022.

Οι απώλειες για τους Ουκρανούς ανέρχονται σε 2.870

Οι απώλειες της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανήλθαν σε περισσότερους από 2.870 νεκρούς, οι απώλειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι 498 στρατιώτες.
Αυτό ανακοίνωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Igor Konashenkov.
Μεταξύ των εθνικιστών και των στρατιωτών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου της Ουκρανίας, οι απώλειες είναι:
περισσότεροι από 2.870 νεκροί και περίπου 3.700 τραυματίες.
Μόνο σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία, ο αριθμός των αιχμαλώτων στρατιωτών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου της Ουκρανίας είναι 572 άτομα.
Μεταξύ των Ρώσων που συμμετέχουν σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση, υπάρχουν απώλειες 498 Ρώσοι στρατιώτες πέθαναν στη γραμμή του καθήκοντος, αναφέρουν ρωσικές πηγές.
Παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων, επίσης 1.597 ρώσοι τραυματίστηκαν.

Τι προηγήθηκε


Κλιμακώνονται όσο περνούν οι ώρες οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, με τις συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών αξιωματούχων να παίρνουν αναβολή για την Πέμπτη 3 Μαρτίου.
Παράλληλα, σφοδρές μάχες σώμα με σώμα διεξάγονται στη Χερσώνα, την πρώτη μεγάλη πόλη που η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατελήφθη.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως, έπειτα μια εβδομάδα επιχειρήσεων, το Κρεμλίνο δεν έχει επιτύχει ακόμη τον στόχο του, να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Αντίθετα, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, «έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.000 αμάχους, καταστρέφοντας νοσοκομεία, νηπιαγωγεία και σπίτια».

Επίσης, η ρωσική εισβολή έχει οδηγήσει περισσότερους από 870.000 ανθρώπους σε φυγή πέρα από τα σύνορα της πατρίδας τους, ενώ οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν κλονίσει την παγκόσμια οικονομία, με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου να επιδεινώνει τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό.

Ο βομβαρδισμός στο Χάρκοβο, μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων στην Ανατολή, τη μετέτρεψε σε έρημο από ερειπωμένα κτίρια και συντρίμμια.
«Οι Ρώσοι… απελευθερωτές ήρθαν» θρήνησε σαρκαστικά ένας Ουκρανός εθελοντής, καθώς ο ίδιος και άλλοι τρεις προσπαθούσαν να μεταφέρουν το νεκρό σώμα ενός άνδρα τυλιγμένο σε ένα σεντόνι έξω από τα ερείπια σε μια κεντρική πλατεία.
Μετά από αεροπορική επιδρομή το πρωί της Τετάρτης, η στέγη ενός κτιρίου της αστυνομίας στο κέντρο του Χάρκοβο κατέρρευσε καθώς τυλίχθηκε στις φλόγες.
Οι αρχές δήλωσαν ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στην πόλη τις τελευταίες 24 ώρες και άλλοι τέσσερις το πρωί της Τετάρτης.
Στον αντίποδα, η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει αμάχους και λέει ότι σκοπεύει να αφοπλίσει την Ουκρανία, μια χώρα 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, η Apple, η Exxon, η Boeing και άλλες εταιρείες έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από τότε που ο Πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
«Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αιματοκυλήσει την Ουκρανία και ότι ο κόσμος θα το δεχόταν.
Αντίθετα, συνάντησε ένα τείχος που ποτέ δεν μπορούσε να προβλέψει ή να φανταστεί: συνάντησε τον ουκρανικό λαό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden σε ομιλία του.
Η Ρωσία είπε ότι έστειλε αντιπροσώπους για τον δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στη Λευκορωσία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είπε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εάν θέλει να διαπραγματευτεί.

Η μάχη της Χερσώνας

Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέλαβε τη Χερσώνα, την πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας, με περίπου 250.000 κατοίκους, που καταλαμβάνει στρατηγική θέση, εκεί που ο ποταμός Ντνίπρο εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα.

Μάλιστα, αργά το βράδυ, ο δήμαρχος της πόλης, Igor Kolykhayev, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη, σύμφωνα με το BBC Russian και τους New York Times. «Δεν υπάρχει ουκρανικός στρατός εδώ» είπε ο δήμαρχος της Igor Kolykhaev, σε συνέντευξή του. «Η πόλη είναι περικυκλωμένη».
Ο δήμαρχος είπε ότι μια ομάδα περίπου δέκα ένοπλων Ρώσων αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή των δυνάμεων, μπήκε στο κτίριο του δημαρχείου. Σύμφωνα με με τον ίδιο οι Ρώσοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νέα διοίκηση, παρόμοια με αυτές σε δύο αυτονομιστικούς θύλακες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.
Επίσης στον Νότο, η Ρωσία βομβάρδισε το λιμάνι της Μαριούπολης, το οποίο λέει ότι έχει περικυκλώσει.
Ο δήμαρχος της πολιορκημένης πόλης είπε ότι υπήρξαν μαζικές απώλειες, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για τα θύματα - ενώ προσέθεσε ότι ήταν αδύνατη η απομάκρυνση των τραυματιών και πως η παροχή νερού είχε διακοπεί.
«Οι εχθρικές δυνάμεις κατοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κάνει τα πάντα για να εμποδίσουν την έξοδο αμάχων από την πόλη του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων», δήλωσε ο δήμαρχος Vadym Boichenko σε ζωντανή μετάδοση στην ουκρανική τηλεόραση.
Στα άλλα δύο κύρια μέτωπα στα ανατολικά και τα βόρεια, η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει πολλά να επιδείξει για την προέλασή της, με τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, το Κίεβο και το Χάρκοβο, να αντέχουν απέναντι στους ολοένα και πιο έντονους βομβαρδισμούς.
«Θα δούμε... τη βαρβαρότητά του Putin να αυξάνεται», είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Βen Wallas σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
«Θα περικυκλώνει πόλεις, θα τις βομβαρδίζει ανηλεώς τη νύχτα… και μετά θα προσπαθήσει τελικά και να εποικίσει τις πόλεις».
4_140.JPG

«Προσπαθεί να καταστρέψει»

Στο Κίεβο, την πρωτεύουσα των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων όπου οι κάτοικοι έχουν καταφύγει τη νύχτα στο υπόγειο μετρό, η Ρωσία ανατίναξε τον κεντρικό πύργο της τηλεόρασης κοντά σε ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος την Τρίτη, σκοτώνοντας περαστικούς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelenskiy, στην τελευταία του ενημέρωση προς το έθνος του, είπε ότι η επίθεση απέδειξε ότι οι Ρώσοι «δεν ξέρουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας.
Αλλά έχουν εντολή να διαγράψουν την ιστορία μας, να σβήσουν τη χώρα μας, να μας διαγράψουν όλους».
Νωρίτερα, ένας κουρασμένος και αξύριστος Zelenskiy, που φορούσε στρατιωτικά ρούχα, από ένα βαρέως φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα, είπε στο Reuters και στο CNN σε συνέντευξή του ότι ο βομβαρδισμός πρέπει να σταματήσει αν οι Ρώσοι, πραγματικά, επιθυμούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες:
«Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Η προέλαση της Ρωσίας στην πρωτεύουσα έχει παγώσει, λένε οι δυτικές κυβερνήσεις.
Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε την Τρίτη προβλήματα, όπως ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων, καθώς και σημάδια κάμψης στο ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων.
«Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν μετακινηθεί στο κέντρο της Χερσώνας στον Νότο, τα κέρδη στους άξονες έχουν περιοριστεί τις τελευταίες 24 ώρες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου: «Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε έναν συνδυασμό συνεχιζόμενων υλικοτεχνικών δυσκολιών και ισχυρής ουκρανικής αντίστασης».
Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Κρεμλίνου να ξεκινήσει πόλεμο -μετά από μήνες άρνησης τέτοιων σχεδίων- έχει σοκάρει τους Ρώσους που έχουν συνηθίσει να βλέπουν τον Putin, τον επί 22 χρόνια κυβερνήτη τους, ως μεθοδικό στρατηγό.
Αποτέλεσμα; Αναγκάστηκαν να κάνουν ουρές στις τράπεζες για να σώσουν τις αποταμιεύσεις τους, απόηχος της μετασοβιετικής οικονομικής κατάρρευσης της δεκαετίας του 1990.
Η Ουκρανία είπε ότι περισσότεροι από 1.000 εθελοντές από 16 χώρες ήταν καθ' οδόν για να πολεμήσουν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων και ότι θα απελευθέρωνε όλους τους Ρώσους αιχμαλώτους των οποίων οι μητέρες έρχονται να τους πάρουν πίσω στη χώρα.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε τα πρώτα στοιχεία για τις απώλειες που υφίσταται κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.
Οπως αναφέρει, 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.597 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών ΜΜΕ.
Η εκτίμηση είναι πολύ χαμηλότερη από τα στοιχεία που έχει δώσει η Ουκρανία για τις ρωσικές απώλειες - το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχουν σκοτωθεί 5.840 Ρώσους στρατιώτες.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε επίσης ότι περισσότεροι από 2.870 Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.700 τραυματίστηκαν.
Το Κίεβο δεν έχει δώσει σχετικό νούμερο.
Νωρίτερα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανέφεραν ότι περισσότεροι από 2.000 πολίτες και 10 μέλη του προσωπικού των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.
32P3AJ2675N5HO4VGSWLIH3KZU_1.jpg

Iσχυρή έκρηξη στο Κίεβο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. 

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση «απαιτεί» από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα.
Το ψήφισμα απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να «θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις πυρηνικές της δυνάμεις».
Το ψήφισμα στοχεύει στη διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας στο παγκόσμιο στερέωμα.
Το κείμενο του ψηφίσματος «αποδοκιμάζει» την «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η τελευταία φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης ήταν το 1982, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ.
Τριάντα πέντε μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, απείχαν και πέντε χώρες, η Ρωσία, η Συρία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία καταψήφισαν το ψήφισμα. Ενώ τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, έχουν πολιτικό βαρύτητα.
«Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή», είπε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. «Τώρα, περισσότερο από καθε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορίας, τα Ηνωμένα Έθνη τίθνεται υπο αμφισβήτηση», είπε και έκανε έκκληση: «Ψηφίστε ναι αν πιστεύετε ότι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ - συμπεριλαμβανομένου του δικού σας - έχουν δικαίωμα στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Ψηφίστε ναι αν πιστεύετε ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της».
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης