Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία αλλάζει ενεργειακή πολιτική: Πυρηνικά και άνθρακας ξανά στο τραπέζι

Η Γερμανία αλλάζει ενεργειακή πολιτική: Πυρηνικά και άνθρακας ξανά στο τραπέζι

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε ανατροπή την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας.

Σχετικά Άρθρα
Λίγες μέρες από τότε που ο Vladimir Putin αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία, η Γερμανία – που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικό αερίου από τη Ρωσία - ανέστειλε την πιστοποίηση του νέου αγωγού Nord Stream 2 και είπε ότι όλες οι πηγές ενέργειας είναι πάνω στο τραπέζι, προκειμένου να διασφαλιστεί η γερμανική ενεργειακή ασφάλεια, αλλάζοντας ουσιαστικά την ενεργειακή της πολιτική.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αναγνώρισε τις ρωσόφωνες αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία και έστειλε στρατό για την υπεράσπισή τους, η Γερμανία ανέστειλε το Nord Stream 2, το έργο του νέου υποθαλάσσιου φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.
«Πρέπει τώρα να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση που έχει αλλάξει δραματικά», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Sholtz την περασμένη Τρίτη.
H πιστοποίηση δεν μπορεί να γίνει τώρα».
Από την περασμένη Τρίτη, ωστόσο, η κρίση κλιμακώθηκε, μετά τη γενικευμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να σχεδιάσουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Putin με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταραχθούν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω της εξάρτησης πολλών ευρωπαϊκών χωρών από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Στόχος ο τερματισμός της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

Και οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, άρχισαν να σχεδιάζουν τις δικές τους ενεργειακές πολιτικές για να τερματίσουν την ενεργειακή τους εξάρτησή από τη Ρωσία.
Κατά συνέπεια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συνειδητοποίησαν ότι το να έχεις έναν ως κυρίαρχο προμηθευτή – φυσικού αερίου ή οποιουδήποτε άλλου εμπορεύματος - δεν συνιστά βιώσιμη ενεργειακή πολιτική, ειδικά υπό το φως των πράσινων πολιτικών που οδήγησαν σε δεσμεύσεις για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέσα σε λίγα χρόνια.
Προχωρώντας σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, η Γερμανία - που μέχρι πριν από λίγους μήνες εστίαζε στα εμπορικά οφέλη που θα αποκόμιζε από το Nord Stream 2 – όχι μόνον έβαλε το έργο στον πάγο, αλλά και υποστήριξε την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και επανέφερε όλες τις πηγές ενέργειας – συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας - στο τραπέζι.
«Θα αλλάξουμε πορεία προκειμένου να μην εξαρτώμεθα από μεμονωμένους προμηθευτές ενέργειας», δήλωσε ο καγκελάριος Scholz στο Κοινοβούλιο, κατά τη συνεδρίαση που έγινε με στόχο τη συζήτηση του πολέμου στην Ουκρανία.
«Σε τελική ανάλυση, τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων μας έδειξαν ότι η υπεύθυνη, στραμμένη προς το μέλλον ενεργειακή πολιτική δεν είναι κρίσιμη μόνο για την οικονομία και το κλίμα μας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε.
Η Γερμανία θα κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG, στο Brunsbuettel και στο Wilhelmshaven, είπε ο Γερμανός καγκελάριος.
Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από τον ενεργειακό όμιλο Uniper να επανεξετάσει τα σχέδιά του για την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στο Wilhelmshaven – που είχε εγκαταλείψει πριν από δύο χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων ανέφερε η γερμανική επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.

Θα ενισχυθούν τα αποθέματα του άνθρακα, λέει ο Scholz

Εκτός από δύο τερματικούς σταθμούς LNG, η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο των αποθεμάτων της σε αποθηκευμένο φυσικό αέριο και να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο στην παγκόσμια αγορά σε συνεννόηση με την ΕΕ, δήλωσε ο καγκελάριος Scholz.
Θα ενισχυθούν επίσης τα αποθέματα του άνθρακα, πρόσθεσε. Καμία πηγή ενέργειας δεν είναι ταμπού στη νέα γερμανική ενεργειακή στρατηγική για την απομάκρυνση από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck, μέλος του Κόμματος των Πρασίνων.
Πριν από τον ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία σχεδίαζε να κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια ως το τέλος του 2022 και να αποσύρει τις περισσότερες, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μεταξύ 2022 και 2024 – αν και παλαιότεροα σχεδίαζε να τις κλείσει ως το 2030.
Πλέον όμως η παράταση της λειτουργίας των υπόλοιπων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ή η κατάργηση της χρήσης άνθρακα αργότερα από το 2030 είναι επιλογές που συζητούνται αυτή τη στιγμή, είπε ο Habeck. «Δεν υπάρχουν ταμπού στις διαβουλεύσεις», σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας από εδώ και στο εξής, δήλωσε ο Habeck στη γερμανική τηλεόραση ARD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης