Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία επιτρέπουν τις συναλλαγές φυσικού αερίου με τη Ρωσία παρά την απαγόρευση του SWIFT

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία επιτρέπουν τις συναλλαγές φυσικού αερίου με τη Ρωσία παρά την απαγόρευση του SWIFT
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, ανέφερε εμφατικά… «αγοράζουμε το 50% του λιγνίτη και άλλων ενεργειακών προιοντων από τη Ρωσία - Εάν εξαιρέσουμε τη Ρωσία από το SWIFT, τα φώτα στη Γερμανία θα σβήσουν»

Καθώς οι ρωσικές τράπεζες έκλεισαν και τα ΑΤΜs μετά το σοκ των κυρώσεων και τις συναλλαγές ανοιχτής αγοράς, για να αποφύγουν ή να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι η Δύση δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία - όχι ότι θα μπορούσαν ακόμα κι αν το έκαναν.

Το πρόβλημα, όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, συνοψίζεται στον έλεγχο της Ρωσίας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Ένας αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης των τραπεζών της από το σύστημα SWIFT, οι γερμανικές εταιρείες θα μπορούν να βρίσκουν τρόπους να πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας στους Ρώσους.

Υπάρχουν ακόμη μηχανισμοί μέσω των οποίων μπορούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί φυσικού αερίου της Γερμανίας παρά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το κύριο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

Ταυτόχρονα, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο συνολικός αντίκτυπος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στη γερμανική οικονομία αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, η ένταση του πανικού και οι δραματικές σκηνές από το μέτωπο ήταν αρκετές για να εκτοξεύσουν την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πάνω από 40%.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: Ο Putin και η Ρωσία ήταν καλά προετοιμασμένοι για τις διεθνείς κυρώσεις και εδώ και καιρό ήταν απασχολημένοι με την εξεύρεση τρόπων για να τις παρακάμψουν. Επιπλέον, οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι απλώς πολύ δελεαστικοί για τους αγοραστές.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους είχαν συμφωνήσει στα εξής για την Ρωσία:

  • «Επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες» θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT: «Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα έχουν την ικανότητά να λειτουργούν παγκοσμίως.
  • Επιβλήθηκαν «περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων».
  • «Ελήφθησαν μέτρα κατά των ανθρώπων και των οντοτήτων που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία» λαμβάνοντας μέτρα για τον περιορισμό της έκδοσης ιθαγένειας, τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια, που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες.
  • Δημιουργείται «μιας διατλαντική ομάδας εργασίας που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ατόμων και εταιρειών που στοχοποιήθηκαν από τις κυρώσεις».

Η Γερμανία παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Φυσικά, η Γερμανία δεν θα βρισκόταν σε αυτή την δύσκολη θέση - όπου πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αγορά ενέργειας από την Ρωσία ή στο στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, εργοστάσια ενέργειας που κινούνται με πυρηνική ενέργεια που παροπλίστηκαν.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, ανέφερε εμφατικά… «αγοράζουμε το 50% του λιγνίτη και άλλων ενεργειακών προιοντων από τη Ρωσία.
Εάν εξαιρέσουμε τη Ρωσία από το SWIFT, τα φώτα στη Γερμανία θα σβήσουν».

Τι είναι το SWIFT

Υπενθυμίζουμε ότι η Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, ή SWIFT, είναι η υποδομή χρηματοοικονομικών μηνυμάτων που συνδέει τις τράπεζες του κόσμου.
Το σύστημα με έδρα το Βέλγιο διευθύνεται από τις τράπεζες μέλη του και χειρίζεται εκατομμύρια καθημερινές οδηγίες πληρωμής σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη και 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα είναι εκτός αυτού του συστήματος. Όμως, παρά την τεράστια επιρροή του, το γεγονός παραμένει: είναι απλώς μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων.
Δεν ρέουν δολάρια ή ευρώ μέσω των συστημάτων της.
Και τέλος, λόγω της στάσης των ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα διαθέτουν δικές τους υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων τύπου SWIFT που αποκλείουν τις ΗΠΑ από αυτά τα συστήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης