Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ: Το project του Nord Stream 2 δεν έχει πεθάνει, η Γερμανία δεν έχει πει την τελευταία λέξη

Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ: Το project του Nord Stream 2 δεν έχει πεθάνει, η Γερμανία δεν έχει πει την τελευταία λέξη
Οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα μπούμερανγκ, χτυπούν πολύ συχνά αυτούς που τις επιβάλλουν επισήμανε ο Ρώσος pρέσβης στην ΕΕ Vladimir Chizhov 
Σχετικά Άρθρα

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν έχει πεθάνει, αλλά είναι απλά η «Ωραία Κοιμωμένη» δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο Euractiv ο Ρώσος Πρέσβης στην ΕΕ Vladimir Chizhov.
«Τώρα είναι μια Ωραία Κοιμωμένη, θα έλεγα.
Δεν έχει πεθάνει.
Κανείς δεν είπε ότι είναι νεκρό [πρότζεκτ].
Κανείς από τη γερμανική κυβέρνηση δεν είπε ότι είναι νεκρό.
Έχει τεθεί σε αναμονή.
Ποιος όμως θα υποφέρει;
Η Ρωσία θα βρει πελάτες για το φυσικό της αέριο», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Πρόσθεσε ότι η ενέργεια είναι ένας τομέας όπου ο βαθμός αλληλεξάρτησης Ρωσίας και ΕΕ είναι μεγάλος.
Στο πλάισιο αυτό να σημειωθεί ότι ο καγκελάριος Olaf Scholz φέρεται σύμφωνα με τα διαθνή ΜΜΕ να είναι ο τελευταίος ηγέτης κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμη συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διεθνή μηχανισμό πληρωμών SWIFT.
Για τη στάση του αυτή αντιμετωπίζει μάλιστα δριμεία κριτική από το ίδιο του το κόμμα αλλά και ασφυκτικές πιέσεις και από τις ΗΠΑ.

Για την ομοφωνία…

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ είναι ενωμένη στην Ουκρανική κρίση, απάντησε: «Κατανοούμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται σε αυτόν τον τομέα λαμβάνονται ομόφωνα.
Πράμα που δείχνει ότι υπάρχει κάποιος βαθμός πειθαρχίας.
Το εάν αυτό αντικατοπτρίζει όλες τις εθελοντικές θέσεις οποιασδήποτε μεμονωμένης χώρας, αυτό μένει να το δούμε».

Γιατί πήραμε το Τσερνόμπιλ

Ο Chizhov εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Μόσχας για τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky που φέρεται να σκοπεύει να καταργήσει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 και να προχωρήσει στην επαναφορά της Ουκρανίας στο πυρηνικό καθεστώς.
Το μνημόνιο της Βουδαπέστης της Ουκρανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1994.
Το έγγραφο καθιέρωσε εγγυήσεις ασφάλειας σε σχέση με την προσχώρηση της Ουκρανίας στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.
«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ πυρηνικό καθεστώς, ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης που ήταν πυρηνική δύναμη.
Επομένως, δεν παίρνει πίσω κάτι που ανήκε στην Ουκρανία.
Αλλά η Ουκρανία έχει τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν, συν έναν πέμπτο – το Τσερνόμπιλ. Και έχει διατηρήσει αρκετή επιστημονική τεχνογνωσία. Τουλάχιστον να κάνει τη λεγόμενη βρώμικη βόμβα», είπε.
Ερωτηθείς εάν αυτό είναι «σοβαρό», απάντησε:
«Ελπίζω όχι.
Διότι αν είναι, θα πρέπει να ρωτήσει κανείς την ΕΕ και τις ΗΠΑ, εκείνους τους ανθρώπους που είναι απασχολημένοι με τη σύνταξη περαιτέρω σειρών κυρώσεων, αν κάνουν το ίδιο με την Ουκρανία;
Δεν είναι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης που έχει σημασία, οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα σήμαινε ξεκάθαρη παραβίαση της συνθήκης περί μη διάδοσης.
Αυτό είναι το νομικό μέσο.
Εάν συμβεί αυτό, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στραφεί εναντίον του Κιέβου και να παρουσιάσει ορισμένα αιτήματα».

Ελπίζουμε να μην σκοτωθεί ο Zelensky

Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι θα σκοτωθεί ο Zelensky σε κάποια στρατιωτική επιχείρηση, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι ελπίζει «όχι», αφήνοντας αιχμές για άλλες υπερδυνάμεις.
«Στην πραγματικότητα, η δολοφονία ηγετών κρατών είναι στυλ κάποιου άλλου, όχι δικό μας.
Ίσως υπάρξει κάποιο δικαστήριο για να τον αντιμετωπίσει κάποια στιγμή».
Ερωτηθείς ποιες κατηγορίες μπορούν να του απαγγελθούν, είπε «εναπόκειται στις ανανεωμένες αρχές στο Κίεβο και στο δικαστήριο τους να τον αντιμετωπίσουν».

Θα επιβιώσουμε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, υπογράμμισε ότι η Μόσχα όχι μόνο «θα επιβιώσει» αλλά στο τέλος της ημέρας θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε όσους τις επιβάλουν.
«Υπήρξαν ηγέτες από μέρη εκτός της ΕΕ που είχαν προβλέψει, με τον προηγούμενο γύρο κυρώσεων, ότι η ρωσική οικονομία θα κομματιαζόταν.
Αλλά έχει επιβιώσει.
Γνωρίζουμε πώς να υπολογίζουμε τους κινδύνους και να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες τυχόν επικείμενων κυρώσεων.
Και οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα μπούμερανγκ, χτυπούν πολύ συχνά αυτούς που τις επιβάλλουν.
Όχι λόγω των αντικυρώσεων, αλλά γιατί σε αυτόν τον πολύ διασυνδεδεμένο κόσμο, σε αυτήν την παγκόσμια οικονομία, θα γυρίσουν μπούμερανγκ».

«Η Ρωσία έχει ήδη αρκετό έδαφος…»

Τέλος, επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καμία διάθεση να παραμείνουν στην Ουκρανία.
«Πρόθεσή μας δεν είναι να μείνουμε για πάντα.
Ο ρωσικός στρατός θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση, ελπίζουμε νωρίτερα παρά αργότερα, και θα φύγει […] η Ρωσία έχει ήδη αρκετό έδαφος».

Γερμανία: Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, ασκεί veto στην πλήρη αποπομπή της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT – Ρήγμα στη Δύση

Τι δήλωσαν η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock και ο αντικαγκελάριος Robert Habeck

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στην κυνέρνηση της Γερμανίας για να συναινέσει στην πλήρη αποπομπή της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, με την Ιταλία να αποδέχεται την υποστήριξή της την πρόταση, παρά τους δισταγμούς της για το πλήγμα στο διμερές εμπόριο που εκφράστηκαν στους κόλπους της κυβέρνησης Draghi, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά μια παρόμοια κίνηση καθώς και την επιβολή κυρώσεων κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Στοχευμένες κυρώσεις

Η Γερμανία εργάζεται για να βρει «στοχευμένους και λειτουργικούς» τρόπους προκειμένου να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, δήλωσαν δύο ανώτατοι αξιωματούχοι, της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022.

«Εργαζόμαστε σταθερά για τον περιορισμό της παράπλευρης ζημίας από την αποσύνδεση από το SWIFT (της Ρωσίας) με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζει τους κατάλληλους ανθρώπους», δήλωσαν η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock και ο αντικαγκελάριος Robert Habeck.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών Analena Baerbock με δηλώσεις της στη γερμανική τηλεόραση νωρίτερα «έκαψε» την προοπτική να ληφθεί απόφαση πλήρους αποκοπής της Ρωσίας από το σύστημα συναλλαγών: «Αγοράζουμε το 50% του φυσικου αερίου από τη Ρωσία.
Εάν αποκόψουμε τη Ρωσία από το SWIFT, τα φώτα στη Γερμανία θα σβήσουν», δήλωσε.
Την ίδια ώρα επισήμανε ότι δημιουργούνται προβλήματα στη στήριξη της Ρωσικής κοινωνίας των Πολιτών με τη διακοπή της δυνατότητας χρηματοδότησης ΜΚΟ από το εξεωτερικό ενώ την ίδια ώρα επισήμανε τα σημαντικά προβλήματα διαβίωσης που θα προκληθούν εάν Ρώσοι πολίτες που ζούν στο εξωτερικό δεν μπορούν να στείλυον εμβάσματα στους συγγενείς τους.
Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι «πρέπει να επιλεγεί ο δρόμος για κυρώσεις στοχευμένες όχι για όσες ακούγονται μεγαλόστομες».
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης