Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προειδοποιήσεις Erdogan σε Ελλάδα: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί στις στρατιωτικές ενέργειες σας στα νησιά - Η απάντηση Δένδια

Προειδοποιήσεις Erdogan σε Ελλάδα: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί στις στρατιωτικές ενέργειες σας στα νησιά - Η απάντηση Δένδια
Η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες για τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς είπε ο Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραμείνει σιωπηλή στις στρατιωτικές δραστηριότητες στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου και υπέγραψε συνολικά 13 διμερείς συμφωνίες.
«Δεν πρόκειται να παραμείνουμε σιωπηλοί στις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.
Φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ.
Θα το διατηρήσουμε στην ατζέντα και το επόμενο διάστημα.
Ο υπουργός μας τους προειδοποίησε.
Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί.
Γνωρίζετε ότι το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο
Για αυτό το λόγο, ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση.
Και καλά έκανε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan.

Πυρά και για το προσφυγικό

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε πυρά κατά της Ελλάδας και για τη στάση της απέναντι στο προσφυγικό - μεταναστευτικό.
«Στα ελληνικά σύνορα, έχουν πεθάνει από το κρύο 19 άνθρωποι.
Αυτό δεν μπορεί να χωνευθεί.
Φυσικά και τα λέμε αυτά στους Ευρωπαίους.
Φυσικά και λέμε τι κάνουμε εμείς για τους μετανάστες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Erdogan.

Δένδιας: Οι δηλώσεις Erdogan δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς - Έχουν απορριφθεί από ΕΕ και ΗΠΑ

Τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών αλλά και τις απειλές πως εάν η Αθήνα δεν αλλάξει στάση, τότε θα υψώσει το θέμα στο «υψηλότερο ζήτημα», απορρίπτει η Αθήνα.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνέδεσε την τουρκική προκλητικότητα με την ουκρανική κρίση και υπογράμμισε ότι πρόκειται για απαράδεκτες δηλώσεις.
«Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να καταδειχθεί με κάθε μορφή, είναι πολύ περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών από το Ελσίνκι μετά τη συνάντηση του με τον Φιλανδό ομόλογο του.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε, από το Ελσίνκι, εντελώς απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου. «Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα επιδιώκει μεν τον διάλογο με την Τουρκία αλλά έναν διάλογο βασισμένο στο Διεθνές Δίκαιο.

Επιστολή Cavusoglu

Οι αναφορές Erdogan αφορούν τον υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος πρόσφατα επανέφερε το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο, λέγοντας ότι η Τουρκία έστειλε σχετική επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.
Μάλιστα ο Cavusoglu είχε προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η στρατικοποίηση των νησιών παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση τους και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας.
«Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς απο τη δεκαετία του 60», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Cavusoglu.

Στο παιχνίδι και τα ΜΜΕ - Νέα αντιπαράθεση με περιοδεία Χαρδαλιά

Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα συντηρεί με κάθε τρόπο την ένταση στο Αιγαίο.
Η πρόσφατη περιοδεία του υφυπουργού Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, σε 17 ακριτικά νησιά είχε ωθήσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu να κάνει λόγο για «προβοκάτσια».
«Προκοβατόρικες επισκέψεις στο Αιγαίου από τον Έλληνα υφυπουργό Άμυνας» ήταν ο τίτλος σχετικούς δημοσιεύματος.
Στο δημοσίευμα μάλιστα στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι «η στρατιωτική δραστηριότητα σε νησιά, που μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων».
«Η Τουρκία δια της διπλωματικής οδού απαντά σε αυτήν την παράνομη, προβοκατόρικη και προκλητική στάση των Ελλήνων.
Η περιοδεία σε 3, 5 νησιά με ελικόπτερο, ούτε ωφελεί τον ελληνικό λαό δεν αποτελεί παράδειγμα πολιτικής ή στρατιωτικής ευφυΐας.
Με την "εχθρική" στάση που επιδεικνύει η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με απογοητευτικά αποτελέσματα, όπως και στο παρελθόν» ήταν το επιχείρημα των στρατιωτικών πηγών..
Κινούμενο στη γραμμή της Άγκυρας αλλά και έπειτα από την ακραία ρητορική των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, και Hulusi Akar αντίστοιχα, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, επιτίθενται κατά της Ελλάδας, με αφορμή την επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων σε νησιά και νησίδες, που η Άγκυρα επιχειρεί να «γκριζάρει».

State Department: Καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών

Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο διαμηνύει το State Department με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε, ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται.
Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Foreign Office: Ελλάδα και Τουρκία να επλύσουν διαφορές και εντάσεις μέσω διαλόγου

«Δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών.
Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου» ήταν η λιτή δήλωση εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (Foreign Office) στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας.
Στην ανακοίνωση του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο μέσω διαλόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης