Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι θιασώτες των lockdowns…υπέστησαν βαριά ήττα – 24 μελέτες αποδεικνύουν οι καραντίνες μείωσαν την θνητότητα 0,2%

Οι θιασώτες των lockdowns…υπέστησαν βαριά ήττα – 24 μελέτες αποδεικνύουν οι καραντίνες μείωσαν την θνητότητα 0,2%
Όχι μια όχι δύο αλλά 24 μελέτες αποδεικνύουν ότι οι καραντίνες, τα σκληρά περιοριστικά μέτρα έχουν μηδενική επίδραση στην δημόσια υγεία
Σχετικά Άρθρα

Οι θιασώτες των lockdowns έχουν υποστεί βαριά.
Όχι μια όχι δύο αλλά 24 μελέτες αποδεικνύουν ότι οι καραντίνες, τα σκληρά περιοριστικά μέτρα έχουν μηδενική επίδραση στην δημόσια υγεία.

Τα μέτρα lockdown που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τη μείωση του αριθμού των θανάτων από την πανδημία είχαν μικρή ή καθόλου επίδραση στη θνησιμότητα από τον COVID-19 , σύμφωνα με τρεις ερευνητές που ανέλυσαν 24 μελέτες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Steve Hanke, τον συνιδρυτή του The Johns Hopkins Institute for Applied Economics, Global Health, and the Study of Business Enterprise, εξέτασαν 18.590 μελέτες για να επιλέξουν τις 24 μελέτες που θα χρησιμοποιούσαν για την τελική ανάλυση.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα lockdowns στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν τη θνησιμότητα από τον COVID-19 κατά 0,2%.
Τα μέτρα για περιορισμό στο σπίτι μείωσαν την θνησιμότητα κατά 2,9% κατά μέσο όρο.

«Ενώ αυτή η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα lockdown είχαν ελάχιστες έως καθόλου επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, είχαν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος όπου υιοθετήθηκαν».

«Συνεπώς, οι πολιτικές lockdown είναι αβάσιμες και θα πρέπει να απορριφθούν ως μέσο πολιτικής για την πανδημία».

Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εντολών μασκών και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, αντί για εθελοντικά μέτρα.

Από όλα τα μέτρα lockdown που αναλύθηκαν, το κλείσιμο μη βασικών επιχειρήσεων φάνηκε να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, μειώνοντας τη θνησιμότητα από COVID-19 κατά 10,6% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κλείσιμο των μπαρ.

«Μόνο το κλείσιμο επιχειρήσεων δείχνει σταθερά στοιχεία αρνητικής σχέσης με τη θνησιμότητα από τον COVID-19, αλλά η διακύμανση στην εκτιμώμενη επίδραση είναι μεγάλη.
Τρεις μελέτες βρίσκουν ελάχιστα έως καθόλου αποτελέσματα και τρεις βρίσκουν σημαντικά αποτελέσματα.
Δύο από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις σχετίζονται με το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων», αναφέρει η μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα lockdown και οι περιορισμοί στις συγκεντρώσεις αύξησαν ελαφρώς τη θνησιμότητα από COVID-19 κατά 0,6% και 1,6% αντίστοιχα.

«Συνολικά, συμπεραίνουμε ότι τα lockdown δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, τουλάχιστον όχι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19».

Το εύρημα της ανάλυσης είναι σύμφωνο με μια ανάλυση 100 μελετών COVID-19 που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα «ότι τα lockdown είχαν, στην καλύτερη περίπτωση, μια οριακή επίδραση στον αριθμό των θανάτων Covid-19».

Εν τω μεταξύ, το συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με μεγάλη ανάλυση στα τέλη του 2020 που διαπίστωσε ότι τα lockdown μείωσαν επιτυχώς τη θνησιμότητα από τον COVID-19.
Οι ερευνητές στη μελέτη Johns Hopkins επισημαίνουν ότι η ανάλυση του 2020 χρησιμοποίησε αρκετές μελέτες μοντελοποίησης «οι οποίες είχαν αποκλίσεις και έχουν αποκλειστεί επιστημονικά».

Αν και είχαν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στη θνησιμότητα από τον COVID-19, τα lockdown είχαν σημαντική επίδραση σε άτομα που πάσχουν από άλλες ασθένειες.
Τα lockdown οδήγησαν περίπου το 40% των Αμερικανών ενηλίκων να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν να λάβουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη τον Ιούνιο του 2020.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με το lockdown στις διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα δυνητικά οδήγησαν σε 2.500 επιπλέον θανάτους, σύμφωνα με ανάλυση του UK Lung Cancer Coalition.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης