Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κουρεμένα ενοίκια: Εκκαθάριση του «στοκ» έως τα τέλη Φεβρουαρίου

Κουρεμένα ενοίκια: Εκκαθάριση του «στοκ» έως τα τέλη Φεβρουαρίου
Μετά το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» διασταυρώσεις για να εντοπίσει εκμισθωτές ακινήτων που εισέπραξαν παράνομα αποζημιώσεις.
Σχετικά Άρθρα

Κλείνει τον λογαριασμό των πληρωμών με τα «κουρεμένα» ενοίκια το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλοντας έως τα τέλη Φεβρουαρίου τις κρατικές αποζημιώσεις που εκκρεμούν σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για να πάρουν σειρά οι διασταυρώσεις.

Ειδικότερα οι κατηγορίες των εκμισθωτών που «περιμένουν στην ουρά» για τις αποζημιώσεις σχεδόν δύο χρόνια είναι:

Όσοι έχουν υπεκμισθώσει το σύνολο ενός ακινήτου.
Σημειώνεται ότι δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον, ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και την κείμενη νομοθεσία, και υπέβαλε «Δήλωση COVID».
Εφόσον, ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε και έλαβε αποζημίωση, δεν δύναται να ωφεληθεί και από την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος.
Σε περίπτωση που ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μίσθωμα στον υπεκμισθωτή και ο τελευταίος δεν υπέβαλε «Δήλωση COVID», ή υπέβαλε «Δήλωση COVID», η οποία είναι απορριπτέα διότι ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (ισχύει για τους μήνες Mάρτιο – Δεκέμβριο 2020), δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης, είναι ο εκμισθωτής, υπό την προϋπόθεση, ότι ο υπεκμισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε στον εκμισθωτή μειωμένο μίσθωμα ή δεν κατέβαλε μίσθωμα και ο τελευταίος υπέβαλε «Δήλωση COVID».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσονται και μισθώσεις/υπομισθώσεις ακινήτων που ενδεικτικά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Οσοι έχουν υπεκμισθώσει μερικώς το ακίνητο τους.
Σε περίπτωση μερικής υπεκμίσθωσης, όπου τόσο ο μισθωτής / υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι, δικαιούχοι των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών, καθίστανται τόσο ο εκμισθωτής όσο και ο υπεκμισθωτής του εν λόγω ακινήτου για το ποσοστό επί του μισθώματος που απώλεσαν και αντιστοιχεί στη χρήση μέρους του ακινήτου.
Προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό ποσό υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης COVID» και οι δύο (εκμισθωτής - υπεκμισθωτής).

Όσοι τροποποίησαν το ενοίκιο τους εν μέσω πανδημίας.

Μετά το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» διασταυρώσεις για να εντοπίσει εκμισθωτές ακινήτων που εισέπραξαν παράνομα αποζημιώσεις.
Στο στόχαστρο βρίσκονται φορολογούμενοι που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για απώλειες ενοικίων που υπέστησαν έως τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν.
Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ με το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο και σε περίπτωση που δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει ήδη να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τα ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία τα ενοίκια είχαν «κουρευτεί» κατά 100% και η αποζημίωση για τους εκμισθωτές έφθανε στο 80% του ποσού του ενοικίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης