Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τρεις και είναι ακόμα Ιανουάριος - Νέες δημόσιες προτάσεις συρρικνώνουν περαιτέρω το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Τρεις και είναι ακόμα Ιανουάριος - Νέες δημόσιες προτάσεις συρρικνώνουν περαιτέρω το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Ίσως είναι η πρώτη φορά που και για τις τρεις δημόσιες προτάσεις, ήδη ο βασικός μέτοχος έχει ποσοστό άνω του 90%
Σχετικά Άρθρα

Το κύμα φυγής έχει συνέχεια και το 2022 αν και είμαστε ακόμα στον Ιανουάριο, αφού ήδη για 3 εισηγμένες υπάρχει δημόσια πρόταση από τους βασικούς μετόχους.
Μάλιστα ίσως είναι η πρώτη φορά που και για τις τρεις δημόσιες προτάσεις, ήδη ο βασικός μέτοχος έχει ποσοστό άνω του 90%, επομένως αποτελεί τυπική διαδικασία το squeeze out αν αποφασιστεί να γίνει.

Στις δύο από τις τρεις (Καραμολέγκος, Νίκας) έχει εκφραστεί πρόθεση εξόδου από το ΧΑ, ενώ αναμένεται η δημόσια πρόταση της Πειραιώς για την Trastor για να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει στην τρίτη.
Για την Νίκας, υπήρχε μία κρυφή… ελπίδα να μείνει, αφού κατά την δημόσια πρόταση του 2017 που είχε γίνει από την Chipita στα 0,3640 ευρώ, είχε τότε διατυπωθεί η πρόθεση να μείνει στο χρηματιστήριο.
Η τωρινή ωστόσο δημόσια πρόταση στα 1,24 ευρώ, είναι με πρόθεση εξόδου.

Ήδη στο ταμπλό του ΧΑ, έχουν τοποθετηθεί εντολές αγοράς από τους δύο εκ των τριών βασικών μετόχων που κατέθεσαν δημόσια πρόταση.
Εκκρεμούν τα ενημερωτικά δελτία για τη δημόσια πρόταση, αλλά ήδη μαζεύουν μετοχές από την αγορά οι βασικοί μέτοχοι των Καραμολέγκος και Νίκας.
Στην Trastor η αγορά του ποσοστού της WRED από την Τράπεζα Πειραιώς οδήγησε τη μετοχή σε υψηλότερα επίπεδα και αύξησε και τους όγκους των συναλλαγών.
Αρκετοί έχουν δώσει τα κομμάτια τους μέχρι και τα 1,20 ευρώ, προκειμένου να μην περιμένουν τη δημόσια πρόταση.
Η μετοχή της Νίκας, στη συνεδρίαση της 24/1, έκανε μεγάλο όγκο συναλλαγών, αφού τοποθετήθηκε για πρώτη φορά η εντολή αγοράς.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν η τάση φυγής θα συνεχιστεί με δεδομένη την πρόσφατη άνοδο των τιμών των μετοχών.

To 2021 έγιναν δημόσιες προτάσεις σε ΓΕΚΕ, ΙΑΣΩ, Ειδησεοφωνική Ελλάς, Paperpack αλλά και Forthnet με επιτυχία και έξοδο από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ έγιναν και σε ΟΛΘ και Ideal αλλά χωρίς επιτυχία, αφού δεν υπήρχε και πρόθεση εξόδου.
Η αγορά επίσης περιμένει τις εξελίξεις στην Alpha Αστικά Ακίνητα, αφού η Alpha Bank, έχει δηλώσει πρόθεση να μετατρέψει την εταιρεία σε επενδυτική πλατφόρμα με διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία ακίνητης περιουσίας σχηματίζοντας κοινοπραξία με διεθνή στρατηγικό επενδυτή.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ο σχεδιασμός, αλλά ήδη η Alpha Bank ελέγχει πάνω από 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Αστικά Ακίνητα και δεν αποκλείεται να ζητήσει την έξοδο από το ΧΑ.
Επιπλέον η επικείμενη συγχώνευση Attica Group με ΑΝΕΚ, θα μειώσει κατά μία τις εισηγμένες, ενώ στο παρασκήνιο ακούγονται και κάποια άλλα ονόματα που αποτελούν στόχους εξαγοράς, χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιωθεί κάποια πληροφορία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης