Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο νέος CEO της EXAE, η επιβεβαίωση του ΒΝ και η βουτιά στα βαθιά από την πρώτη ημέρα

Ο νέος CEO της EXAE, η επιβεβαίωση του ΒΝ και η βουτιά στα βαθιά από την πρώτη ημέρα
Ο νέος CEO ωστόσο έχει ελάχιστη επαφή με την ελληνική πραγματικότητα αλλά και την πραγματικότητα με τη λειτουργία της ΕΧΑΕ
Σχετικά Άρθρα

Ο Γιάννος Κοντόπουλος στέλεχος της UBS και παλιότερα στέλεχος της Eurobank θα είναι πλέον ο νέος CEO της ΕΧΑΕ επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του bankingnews (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το ρεπορτάζ) και καλείται να αλλάξει ρότα σε ένα Χρηματιστήριο απαξιωμένο τα τελευταία χρόνια, αποψιλωμένο από εταιρίες και χωρίς νέες εισαγωγές.
Το βιογραφικό του νέου CEO είναι βαρύ και μη συγκρίσιμο με τους προηγούμενου.
Ο νέος CEO ωστόσο έχει ελάχιστη επαφή με την ελληνική πραγματικότητα αλλά και την πραγματικότητα με τη λειτουργία της ΕΧΑΕ.
Το πλεονέκτημά του είναι ότι γνωρίζει πολύ καλά τι θέλουν οι διεθνείς επενδυτές και τα funds από ένα Χρηματιστήριο και πως μπορεί να Χρηματιστήριο να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές. Το στοίχημα όμως είναι να μπορέσει να εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές που χρειάζεται το Χρηματιστήριο για να γίνει αποτελεσματικό και να προσελκύσει εταιρίες και να προσφέρει ποικιλία προϊόντων των οποίων η διαπραγμάτευση θα έχει ελάχιστο βάθος.
Το βέβαιο είναι ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια νοοτροπία που προκαλεί δυσλειτουργία στο Χρηματιστήριο. Θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία τα στελέχη που δεν πήγαν μπροστά το Χρηματιστήριο και να αποδείξει ότι ήταν θέμα χάραξης στρατηγικής η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΧΑΕ. Αν δεν πετύχει είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν κραδασμοί καθώς στο Χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν οι παρέες, οι φίλοι και οι κουμπάροι πράγμα που φάνηκε τους τελευταίους εντονότερα όταν έγιναν κινήσεις για να βολευτούν ημέτεροι είτε με τη δημιουργία θέσεων είτε με επιλεκτικές αυξήσεις που προκάλεσαν και την αντίδραση του σωματείου της ΕΧΑΕ.
Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου και η αλλαγή σελίδας δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα ήταν ευχής έργον ο κ. Κοντόπουλος να μην βρεθεί αντιμέτωπος όπως βρέθηκε προκάτοχός του στο παρελθόν με τον κίνδυνο να υπάρξουν δυσλειτουργίες στα συστήματα συναλλαγών όταν οι αποφάσεις του θα είναι δυσάρεστες για κάποιους.

Το βιογραφικό του Γιάνου Κοντόπουλου

Ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος είναι Partner, Chief Macro Strategist στο CQS Fund στο Λονδίνο, με προϋπηρεσία σε UBS και Merrill Lynch, ενώ έχει διατελέσει CEO στη Eurobank Asset Management. Είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Columbia και Harvard των Ην. Πολιτειών.
Ο κ. Κοντόπουλος έχει μακρά και επιτυχημένη διεθνή εμπειρία στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. ΅Εχει εργαστεί σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις της χρηματαγοράς στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Γουολ Στριτ στην Salomon Brothers. ΅Εχει διατελέσει Managing Director σε δύο από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες επενδύσεων, όπως η UBS και η Merrill Lynch, όπου δημιούργησε και διηύθυνε μεγάλες ομάδες κορυφαίων αναλυτών, χτίζοντας ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο επαφών με μεγάλους και σημαντικούς επενδυτικούς οίκους ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα, έχει εργαστεί ως Chief Investment Officer της Eurobank καθώς και ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset Management, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων στη χώρα. Εχει εργαστεί επίσης και σε καίριες θέσεις σε hedge funds του εξωτερικού με επενδύσεις δισ στην παγκόσμια αγορά.
Ο κ. Κοντόπουλος είναι κάτοχος τίτλων Ph.D., M.Phil., και M.A στα οικονομικά από το Columbia University και A.B., επίσης στα οικονομικά από το Harvard University. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης