Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING, Barclays, Nomura και Pantheon Mac εκτιμούν: Η οικονομία της Ευρωζώνης επιβιώνει από την Omicron, ταχεία ανάκαμψη την άνοιξη 2022

ING, Barclays, Nomura και Pantheon Mac εκτιμούν: Η οικονομία της Ευρωζώνης επιβιώνει από την Omicron, ταχεία ανάκαμψη την άνοιξη 2022
Αν και τα ποσοστά μόλυνσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας,οι οικονομικές επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες
Σχετικά Άρθρα

Η παραλλαγή Omicron του Covid προκαλεί πολύ μικρότερη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία από τα προηγούμενα κύματα του δείχνει μια ανάλυση δεδομένων υψηλής συχνότητας, κυρίως χάρη στην ικανότητα που απέκτησαν οι Ευρωπαίοι να ζουν με τον ιό.
Αν και τα ποσοστά μόλυνσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας, οι πωλήσεις εισιτηρίων κινηματογράφου, οι κρατήσεις ξενοδοχείων, οι αγγελίες θέσεων εργασίας και τα δεδομένα κινητικότητας έχουν μειωθεί πολύ λιγότερο από ό,τι σε προηγούμενες αναζωπυρώσεις του κορωνοϊού.
Το 2020, οι επισκέψεις σε καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια είχαν πέσει περισσότερο από 40% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Το 2021 αντίθετα, οι επισκέψεις έχουν μειωθεί λιγότερο από το μισό του 40%, σύμφωνα με τα δεδομένα κινητικότητας της Google.

Εξασθενούν οι οικονομικές επιπτώσεις

«Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εξασθενούν από το κύμα της Omicron», δήλωσε ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ING.
«Τα σχετικά υψηλά επίπεδα κινητικότητας είναι θετικά για την οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε.
Η Silvia Ardagna, οικονομολόγος της Barclays, προβλέπει ότι παρά την Omicron, η οικονομία της Ευρωζώνης θα επεκταθεί κατά 0,2%, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 όπως και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Αναμένει επίσης «στερεή ανάπτυξη το 2022-2023 με γνώμονα την εγχώρια ζήτηση».
Δεν υπάρχουν επιπλέον ενδείξεις, πως η Omicron έχει πλήξει σημαντικά την αγορά εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία από την Indeed, έναν ιστότοπο αναζήτησης εργασίας.
Η ανεργία στην ευρωζώνη είχε ήδη μειωθεί τον Νοέμβριο 2021, κάτω από τον μέσο όρο του 2019 πριν από την πανδημία.

Νέα υποχώρηση της ανεργίας

Η ανεργία «θα πέσει σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί» στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, ο οποίος αναμένει ότι οι σφιχτές αγορές εργασίας σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη μπορεί να τονώσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε σε ιστορικό υψηλό του 5% τον Δεκέμβριο.
Ακόμα κι έτσι, η εκθετική αύξηση των ποσοστών μόλυνσης έχει πλήξει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι περιορισμοί ανάγκασαν τους ανθρώπους να απομονωθούν και περιόρισαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις.
Αυτό έχει πλήξει ιδιαίτερα τις καταναλωτικές δαπάνες.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου 2022, τα έσοδα των ευρωπαϊκών κινηματογράφων στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ ήταν περίπου 20% χαμηλότερα από την ίδια περίοδο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mojo, μιας αμερικανικής ιστοσελίδας που παρακολουθεί τις παγκόσμιες πωλήσεις εισιτηρίων.
Οι κρατήσεις σε γερμανικά εστιατόρια ήταν επίσης 30% χαμηλότερες στα μέσα Ιανουαρίου από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019.
Ομοίως, ο τουρισμός και τα διεθνή ταξίδια παραμένουν αδύναμα.
01_20.JPG
Οι αριθμοί πτήσεων μειώθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με τα ποσοστά πριν από την πανδημία του 2019.
Οι κρατήσεις ξενοδοχείων έχουν επίσης υποχωρήσει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά την άνοιξη του 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα της Sojert, μιας πλατφόρμας ψηφιακού marketing.
Ωστόσο, αυτή είναι μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε αυτήν την περίοδο το 2021 όταν οι κρατήσεις μειώθηκαν πολύ περισσότερο.
Οι αναλυτές λένε ότι μια διαφορά με αυτό το κύμα είναι ότι απαιτούνται περιορισμοί - όπως τα πιστοποιητικά για Covid σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά καθώς αποτελούν μειοψηφία, η υπόλοιπη οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ανοιχτή.
02_13.JPG

Ταχεία ανάκαμψη

«Τα κρούσματα Covid έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη, έχουν εφαρμοστεί περιορισμοί και η κινητικότητα έχει μειωθεί», δήλωσε ο George Buckley, οικονομολόγος στη Nomura.
«Παρόλα αυτά, υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι», πρόσθεσε, προβλέποντας ταχεία ανάκαμψη την άνοιξη 2022.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένας άλλος λόγος για το μικρότερο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα φέτος ήταν πως τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων αυξάνονται πολύ λιγότερο από τις λοιμώξεις.
Το 2021, πολύ χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης έσυραν την Ευρωζώνη σε ύφεση.
Ο Jack Allen-Reynolds, οικονομολόγος της Capital Economics, αναμένει ότι «το τρέχον κύμα λοιμώξεων που προκαλείται από την Omicron θα τερματιστεί πιο γρήγορα από τα προηγούμενα κύματα, επιτρέποντας την χαλάρωση των περιορισμών τον Φεβρουάριο».
03_4.JPG
Και πράγματι μία σειρά χωρών, όπως η Γαλλία, άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς ενώ γενικότερο είναι το συμπέρασμα πως οι Ευρωπαίοι έχουν μάθει να προσαρμόζονται με την κατάσταση και αυτό ελαχιστοποιεί τις ζημίες.
04_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης