Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσο-ουκρανική κρίση - Ο Putin επιχειρεί αλλαγή στους όρους του παιχνιδιού, μεθοδεύοντας... πραξικόπημα στην Ουκρανία - Τι θα κάνουν ΕΕ-ΗΠΑ;

Ρωσο-ουκρανική κρίση - Ο Putin επιχειρεί αλλαγή στους όρους του παιχνιδιού, μεθοδεύοντας... πραξικόπημα στην Ουκρανία - Τι θα κάνουν ΕΕ-ΗΠΑ;
Πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ - Βρετανίας, αναφέρουν πως η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, με τον «πρώην βουλευτή Evgeni Murayev να θεωρείται δυνητικός υποψήφιος, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία»

«Καλούμε το ΥΠΕΞ της Βρετανίας να σταματήσει να διασπείρει ανοησίες», ήταν η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στη σοβαρή καταγγελία της Βρετανίας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών προς ΗΠΑ - ΕΕ, πως η Ρωσία επιδιώκει να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ουκρανία υποδαυλίζοντας πραξικόπημα προκειμένου να ανέβει μια άλλη φιλορωσική κυβέρνηση, λίγες ώρες προτού το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Anthony Blinken, εκτιμήσει την έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ουκρανικά σύνορα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε επίσημα το Σάββατο 22/1, τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας, την επομένη των αμερικανορωσικών συνομιλιών, με το Κρεμλίνο να διαψεύδει, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις καταγγελίες του Λονδίνου.
Σε ανακοίνωσή της σε εξαιρετικά οξύ τόνο, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, η Liz Truss, κατήγγειλε «το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία».
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, με τον «πρώην βουλευτή Evgeni Murayev να θεωρείται δυνητικός υποψήφιος, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία».

Οι αρεστοί στη Μόσχα Μνηστήρες

Το Foreign Office, υποστηρίζει πως δεν είναι ο μόνος: «οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας» διατηρούν «δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς».
Το βρετανικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον Sergei Abruzov (πρωθυπουργό από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικό πρωθυπουργό), τον Andrej Kluyev (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Victor Yanukovic), τον Volodimir Sivkovic (πρώην αναπληρωτή γραμματέα του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και τον Mikola Azarov (πρωθυπουργό από το 2010 ως το 2014).
«Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε το Foreign Office.
Για τις ΗΠΑ, οι βρετανικές κατηγορίες είναι «βαθιά ανησυχητικές».
«Αυτό το είδος συνωμοσίας είναι βαθιά ανησυχητικό.
Ο ουκρανικός λαός έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλευρό των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων μας στην Ουκρανία», ανέφερε η Emily Horn, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Το σενάριο κατά το οποίο η Ρωσία μπορεί να καταλάβει τη γειτονική της χώρα χαρακτηρίστηκε «παραλογισμός» από τον επικεφαλής του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, τον αντιναύαρχο Kai Ahim Senbach. Αυτό και άλλα σχόλια που έκανε οδήγησαν στην ανακοίνωση, από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, της παραίτησής του χθες βράδυ.

Oι «ειλικρινείς» συνομιλίες

Οι βρετανικές κατηγορίες διατυπώθηκαν μερικές ώρες μόλις αφού ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, ο Sergei Soygu, δέχθηκε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον βρετανό ομόλογό του Ben Wallace.
Όμως η διμερής αυτή συνάντηση –θα ήταν η πρώτη από το 2013–, με σκοπό να «εξερευνηθούν όλες οι οδοί για να φθάσουμε στη σταθερότητα και σε μια επίλυση της ουκρανικής κρίσης», όπως ανέφερε χθες πηγή προσκείμενη στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τις βρετανικές κατηγορίες.
Το Κρεμλίνο, που κατηγορείται από τους δυτικούς πως έχει συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία ενόψει επίθεσης, διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να εισβάλει, αλλά συναρτά την αποκλιμάκωση με τη σύναψη συμφωνιών για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, ειδικά τη μη διεύρυνση του NATO, πάνω απ’ όλα στην Ουκρανία.
Απαράδεκτο, απαντά η Δύση, που απειλεί τη Ρωσία με συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που επιτεθεί.
Παρότι οι θέσεις των δύο πλευρών μοιάζουν επί του παρόντος ασυμβίβαστες, επιχειρείται εκτόνωση των εντάσεων με τη Μόσχα έπειτα από αρκετές εβδομάδες φραστικής κλιμάκωσης· Ρώσοι και Αμερικανοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ειλικρινείς» συνομιλίες τους στη Γενεύη, όπου πήγαν οι Sergei Lavrov και Anthony Blinken.
Η εξέλιξη ώθησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να εκφράσει την ελπίδα πως «δεν θα γίνει» εισβολή ή παρείσφρηση ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Στρατηγικό λάθος η εισβολή»

Οι βρετανικές καταγγελίες είναι σε συμφωνία με αμερικανικές πληροφορίες.
Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις Ουκρανούς, ανάμεσά τους δύο βουλευτές εν ενεργεία, κατηγορώντας τους πως συνεργάζονται με τη ρωσική υπηρεσία κατασκοπείας FSB, μιλώντας περί «αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων» στην Ουκρανία.
Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έβαλε στο στόχαστρο τους κοινοβουλευτικούς Taras Kozak και Aleg Valosyn –κατηγορούνται πως έλαβαν από την FSB εντολή να στρατολογήσουν «νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους για να προετοιμαστούν να αναλάβουν τον έλεγχο της κυβέρνησης και των υποδομών της χώρας με μια ρωσική δύναμη κατοχής»–, καθώς και τον Volodimir Sivkovic, που αναφέρεται επίσης στο δελτίο Τύπου του Foreign Office.

ΗΠΑ: Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή»

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή».
Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Liz Truss προειδοποίησε χθες τον Vladimir Putin εναντίον της διάπραξης του «μείζονος στρατηγικού σφάλματος» που θα αποτελούσε «οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία», απειλώντας πως σε τέτοια περίπτωση τα αντίποινα της χώρας της θα είχαν «οδυνηρά κόστη».
Ήδη την Παρασκευή η κυρία Truss αξίωνε η Ρωσία να προχωρήσει «σε αποκλιμάκωση» κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Σίδνεϊ, προειδοποιώντας ότι εάν εισβάλει θα μπει σε «φοβερά περίπλοκη κατάσταση και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών», όπως όταν η πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ είχε εμπλακεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και όταν είχαν ξεσπάσει οι συρράξεις στην Τσετσενία.

Η έκρυθμη κατάσταση, οι «καυτές πατάτες» και το διακύβευμα για την ΕΕ - Ες αύριον 24/1, τα σπουδαία

H επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας της Ευρώπης και η έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Anthony Blinken μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Anthony Blinken αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov στη Γενεύη.
Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί η γραπτή απάντηση στη ρωσική πρόταση.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κρίνουν τις ρωσικές αξιώσεις «απαράδεκτες» και «ανατρεπτικές» για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Η συζήτηση θα κινηθεί στη βάση των 10 αρχών που ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην άτυπη συνάντηση που είχαν πριν από μερικές ημέρες στη Δρέσδη.
Με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας και με τον κίνδυνο ενός ατυχήματος να είναι ορατός, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει επειγόντως την ένταση που έχει προκαλέσει, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Δεν θα συζητηθούν κυρώσεις», σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η απάντηση που θα δώσει η ΕΕ θα είναι «άμεση» και «ανάλογη της ρωσικής πρόκλησης».
Την ίδια στιγμή, είναι εμφανές ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις οικονομικές κυρώσεις που σχεδιάζονται κατά της Ρωσίας, οι οποίες προς το παρόν δεν ανακοινώνονται.
Όπως σημείωναν ευρωπαίοι διπλωμάτες, «η κάθε χώρα έχει τις δικές της ευαισθησίες».
Τέλος, ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν τη σημασία συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία, σε διάφορα φόρα, τόσο μέσω του ΝΑΤΟ (21 κράτη-μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ), αλλά ακόμη περισσότερο μέσω του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης