Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική μελέτη του University of Minnesota: Οι πολλές μεταλλάξεις της Omicron καθιστούν τα εμβόλια αναποτελεσματικά

Σημαντική μελέτη του University of Minnesota: Οι πολλές μεταλλάξεις της Omicron καθιστούν τα εμβόλια αναποτελεσματικά
Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron έχει μεγάλο αριθμό μοναδικά ειδικών μεταλλάξεων που της επιτρέπουν να αποφύγει τα προϋπάρχοντα αντισώματα στο ανθρώπινο σώμα
Σχετικά Άρθρα

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι 46 μεταλλάξεις που βρέθηκαν στην παραλλαγή του Covid -19 Omicron έχουν καταστήσει τα αντισώματα αναποτελεσματικά, γεγονός που ευθύνεται για τον υψηλό αριθμό επαναμολύνσεων και πρωτοφανών κρουσμάτων.
Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron έχει μεγάλο αριθμό μοναδικά ειδικών μεταλλάξεων που της επιτρέπουν να αποφύγει τα προϋπάρχοντα αντισώματα στο ανθρώπινο σώμα, γεγονός που ευθύνεται για το υψηλό ποσοστό μόλυνσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (University of Minnesota).
Η μελέτη με αξιολόγηση από ομοτίμους με τίτλο «Omicron SARS-CoV-2 μετάλλαξη: Μοναδικά χαρακτηριστικά και ο αντίκτυπός τους σε προϋπάρχοντα αντισώματα» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Journal of Autoimmunity και εκπονήθηκε από την Kamlendra Singh, καθηγήτρια στο University of Missouri College.

Όλα τα δεδομένα

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε να συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με τις μεταλλάξεις που βρέθηκαν στην πρωτεΐνη ακίδας (S-protein) της παραλλαγής Omicron.
Μια πρωτεΐνη S αναφέρεται σε μια μεγάλη δομή που προεξέχει από την επιφάνεια του εξωτερικού στρώματος του ιού και συνήθως συνδέονται με όλες τις μορφές κυττάρων κορωνοϊού.
Η ερευνητική ομάδα βρήκε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη S Omicron.
Ανέλυσαν τις διαθέσιμες αλληλουχίες του ιού μαζί με τα δομικά δεδομένα για την πρωτεΐνη ακίδας προκειμένου να κατανοήσουν την πιθανή επίδραση που θα μπορούσε να έχει ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στη σύνδεση των αντισωμάτων στον ιό, γράφει σε δημοσίευμά της η Jerusalem Post.
Τα αντισώματα επιτρέπουν στο ανθρώπινο σώμα να καταπολεμήσει τους ιούς που εισέρχονται στο σύστημα, εμποδίζοντάς τους να εισέλθουν στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αναποτελεσματικός ο εμβολιασμός

Ενώ νωρίτερα στην πανδημία πιστευόταν ότι η μόλυνση με τον Covid ή ο εμβολιασμός εναντίον του θα παρείχε αρκετά αντισώματα για να αποτρέψει την επαναμόλυνση, η παραλλαγή Omicron απέδειξε το αντίθετο, καθώς υψηλά ποσοστά ανθρώπων επαναμολύνονται , ή μολυνθεί παρά το γεγονός ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Χρησιμοποιώντας πλήρεις αλληλουχίες της παραλλαγής Omicron, η ερευνητική ομάδα εντόπισε συνολικά 46 μεταλλάξεις εντός της παραλλαγής, 23 από τις οποίες ήταν εντελώς μοναδικές και δεν είχαν εντοπιστεί σε καμία από τις προηγούμενες εκδοχές του ιού.
Δύο από τις μεταλλάξεις είχαν καταγραφεί για πρώτη φορά στην παραλλαγή Delta ή Delta Plus που προηγήθηκε της Omicron κατά αρκετούς μήνες.
Από τις 46 μεταλλάξεις που βρέθηκαν, οι 30 εντοπίστηκαν στην πρωτεΐνη S ενώ οι υπόλοιπες εντοπίστηκαν αλλού στο κύτταρο του ιού.
Έχοντας εντοπίσει τις μοναδικές μεταλλάξεις που βρέθηκαν στην παραλλαγή Omicron, η ομάδα στράφηκε στην έρευνα για το εάν ήταν υπεύθυνες ή όχι για την έλλειψη απόκρισης αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής.
Χρησιμοποιώντας μια προϋπάρχουσα δομή S-protein που ελήφθη από την Protein Data Bank, η οποία θεωρητικά θα απέτρεπε τη σύνδεση αντισωμάτων σε έναν ιό, εργάστηκαν για να εκτιμήσουν εάν οι μεταλλάξεις Omicron θα επηρέαζαν παρόμοια ή όχι την πρωτεΐνη, καθιστώντας έτσι τα αντισώματα αναποτελεσματικά.

Αντιμετωπίζει τα αντισώματα

Μέσω αυτής της μεθόδου, η ομάδα ανακάλυψε ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις δημιουργούν παρεμβολές στην επιφάνεια του ιού, αποτρέποντας τη δέσμευση αντισωμάτων σε αυτόν, ενώ άλλες έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια της αλληλεπίδρασης μεταξύ των αντισωμάτων και του ιού, καθιστώντας έτσι τα αντισώματα αναποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής.
Αυτό, αξιολόγησε η μελέτη, υποδηλώνει ότι η προϋπάρχουσα ανοσοποίηση (είτε από εμβολιασμό είτε από προηγούμενη μόλυνση) μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να παρέχει βέλτιστη προστασία έναντι της παραλλαγής Omicron, επιτρέποντάς της να παρακάμψει τα αντισώματα και να εισέλθει στο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Ο σκοπός των αντισωμάτων είναι να αναγνωρίσουν τον ιό και να σταματήσουν τη δέσμευση, κάτι που αποτρέπει τη μόλυνση», δήλωσε η Shing.
«Ωστόσο, βρήκαμε ότι πολλές από τις μεταλλάξεις στην παραλλαγή Omicron βρίσκονται ακριβώς εκεί που υποτίθεται ότι δεσμεύονται τα αντισώματα, επομένως ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται με τρόπο που μπορεί ενδεχομένως να διαφύγει ή να αποφύγει τα υπάρχοντα αντισώματα να συνεχίσει να μολύνει τόσους πολλούς ανθρώπους». σημείωσε η καθηγήτρια.

post.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης