Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σπάνε ταμεία οι startups των Ελλήνων - Προσείλκυσαν επενδύσεις 4,5 δισ. δολ. το 2021

Σπάνε ταμεία οι startups των Ελλήνων - Προσείλκυσαν επενδύσεις 4,5 δισ. δολ. το 2021
Ο συνολικός αριθμός επενδύσεων το 2021 ανήλθε στις 177, αυξημένος κατά 14% σε σχέση με τις 155 επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2020

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ κατέρριψαν οι startups των Ελλήνων προσελκύοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 (ετήσια αύξηση 239%), σύμφωνα με έρευνα του Marathon Venture Capital.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σχετικά, ο αριθμός των εξαγορών και δημόσιων εγγραφών σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 27 συνολικά - αυξανόμενος αριθμός κορυφαίων venture capital & private equity funds διεθνώς συμμετείχε σε επενδύσεις σε όλα τα στάδια, ενώ επιχειρηματικοί κολοσσοί πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις και εξαγορές.
Αντίστοιχες τάσεις παρατηρήθηκαν διεθνώς, σε μικρότερη ωστόσο κλίμακα, καθώς οι επενδύσεις σε startups παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 90% και στην Ευρώπη κατά 159%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω συνολικό ύψος επενδύσεων ισοδυναμεί με αύξηση 10x σε σχέση με το 2015 και 87x σε σχέση με το 2010.
Ο συνολικός αριθμός επενδύσεων το 2021 ανήλθε στις 177, αυξημένος κατά 14% σε σχέση με τις 155 επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2020.
Προκύπτει ότι το συνολικό ποσό επενδύσεων διογκώθηκε πρωτίστως εξαιτίας μεγαλύτερων ποσών σε κάθε επενδυτικό γύρο, παρά εξαιτίας ενός σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού επενδύσεων.

Έδρα

Οι Έλληνες ιδρυτές συνιστούν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, και οι startups που δημιουργούν ακολουθούν κατά πόδας αναφορικά με τη γεωγραφία τους. Η τελευταία μάλιστα καθίσταται λιγότερο σημαντική με την άνοδο της εργασίας εξ' αποστάσεως. Στα παρακάτω γραφήματα επιχειρούμε να διαχωρίσουμε τη λίστα εταιρειών της μελέτης, μεταξύ αυτών που διατηρούν παρουσία απασχολώντας εργαζομένους στην Ελλάδα ή όχι.
Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις σε εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών χωρίς παρουσία στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 296%, φτάνοντας τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύοντας το 78% του συνολικού επενδυμένου ποσού.
Σύμφωνα με τη Marathon, το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της ευκαιρίας προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού startups με Έλληνες ιδρυτές στη χώρα, όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη με αριθμό εταιρειών με ή χωρίς Έλληνες ιδρυτές.

Επενδυτές

Η επενδυτική δραστηριότητα του 2021 οδηγήθηκε κυρίως από ξένα funds, τα οποία και ηγήθηκαν 150 επενδύσεων, ήτοι 86% του συνόλου των επενδυτικών γύρων.
Οι γύροι των οποίων ηγήθηκαν άγγελοι επενδυτές αυξήθηκαν από 9 σε 13.
Αντιστρόφως, ο αριθμός επενδύσεων των οποίων ηγήθηκαν ελληνικά funds μειώθηκε από 27 σε 12, σε ποσοστό 56% έναντι του 2020 και 75% έναντι του μέγιστου που παρατηρήθηκε το 2019.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως, μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται πλέον με αυξανόμενη συχνότητα κάποια από τα κορυφαία funds σε όλο τον κόσμο.
Το 2021 αποδείχθηκε ως το πιο παραγωγικό έτος μέχρι σήμερα αναφορικά με τις εξαγορές και δημόσιες εγγραφές σε χρηματιστήρια startups Ελλήνων ιδρυτών.
Σε όρους συνολικής αξίας εξαγορών, το συνολικό ποσό μειώθηκε από 2,7 δις δολάρια το 2020 σε 1,4 το 2021.
Το ποσό αυτό διαμορφώνεται ως επί το πλείστον από την τιμή των μεγαλύτερων συναλλαγών, κατά συνέπεια παρατηρείται σημαντική διακύμανση από έτος σε έτος.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως το συνολικό ποσό των εξαγορών σε startups με παρουσία στην Ελλάδα διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021, ανερχόμενο σε 378 εκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης