Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Απειλές» ΕΕ σε Ρωσία: Δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις Βρυξέλλες - Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ

«Απειλές» ΕΕ σε Ρωσία: Δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις Βρυξέλλες - Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τη στάση της Ρωσίας

Σχετικά Άρθρα

Έμμεσες απειλές κατά της Ρωσίας εκτοξεύει κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ εν μέσων φόβων για νέα εισβολή στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Stefano Sannino, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις Βρυξέλλες κάτι που πιθανότητα θα γυρίσει μπούμερανγκ κατά της Μόσχας. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC, η ΕΕ απογοητεύεται όλο και περισσότερο επειδή έμεινε εκτός επίσημων συνομιλιών με τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα, Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με Αμερικανούς ομολόγους τους και είχαν συνομιλίες με μέλη του ΝΑΤΟ. Αν και ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, κορυφαίοι διπλωμάτες της ΕΕ δεν συμμετείχαν σε αυτές τις άμεσες συνομιλίες με τη Μόσχα.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ΕΕ έχει προσπαθήσει να αποκλιμακωθεί η ένταση με τη Ρωσία συναντώντας Ουκρανούς αξιωματούχους και μιλώντας τακτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ορισμένων από τα κράτη μέλη της, δηλαδή της Γερμανίας. Η Annalena Baerbock, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε τη Μόσχα, για παράδειγμα, την Τρίτη, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό της Sergey Lavrov.
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την ΕΕ, ο Sannino είπε απάντησε: «Όχι».
Η σχέση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας έχει επιδεινωθεί μετά το 2014, όταν το Κρεμλίνο προσάρτησε παράνομα την Κριμαία. Οι σχέσεις χτύπησαν κόκκινο όταν ο Lavrov ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ ήταν ένας «αναξιόπιστος εταίρος», με τον Josep Borrell, τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, να στέκεται ακριβώς δίπλα του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αυτή είναι μια επιλογή που έχουν κάνει (η Ρωσία), αλλά δεν είναι προς το συμφέρον τους, με την έννοια ότι ονειρεύονται έναν κόσμο που να απαρτίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα. Και δυστυχώς, ο κόσμος είναι πιο περίπλοκος», δήλωσε ο Sannino.
«Η Ρωσία κοιτάζει λίγο πίσω στο τέλος του 19ου αιώνα, ίσως στις αρχές του 20ού αιώνα, αντί να κοιτά τον σύγχρονο κόσμο και αυτό που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα», πρόσθεσε.
«Μπορεί να έχουμε τα προβλήματά μας και τις δυσκολίες. Δεν το αρνούμαι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει, ή δεν είναι σημαντικός παίκτης, από όλες τις απόψεις. Είμαστε αυτό που είμαστε, 500 εκατομμύρια άνθρωποι και η μεγαλύτερη αγορά», είπε.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Sannino δήλωσε «Οι κυρώσεις είναι κάτι που είναι σημαντικό να βρίσκεται στο συρτάρι και να το βάλουμε στο τραπέζι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Και πιστεύω ότι αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα. Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για διάλογο και για διπλωματία». Εάν δεν ισχύει αυτό το σενάριο, «τότε είμαστε έτοιμοι να βάλουμε στο τραπέζι ένα αξιόπιστο και ουσιαστικό πακέτο».
Ερώτημα αποτελεί τι θα είναι αυτό που θα ωθούσε την ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις. «Πρέπει να δείτε, ποια είναι η εξέλιξη της κατάστασης στο πεδίο. Αλλά νομίζω ότι σίγουρα κάθε είδους στρατιωτική παρουσία στο πεδίο ή κάθε είδους προσπάθεια για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα συνεπαγόταν μια πολύ ισχυρή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη Δύση, για άλλη μια φορά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης