Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μήνυμα Blinken σε Putin από Ουκρανία: Επέλεξε την ειρηνική οδό - Οι φόβοι για εισβολή της Ρωσίας

Το μήνυμα Blinken σε Putin από Ουκρανία: Επέλεξε την ειρηνική οδό - Οι φόβοι για εισβολή της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 200 εκατ. δολαρίων επιπλέον βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα προς τη Ρωσία να επιλέξει την «ειρηνική οδό» απηύθυνε από την Ουκρανία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Antony Blinken.
«Ελπίζω σθεναρά πως θα μπορέσουμε να παραμείνουμε σε μια διπλωματική και ειρηνική οδό, αλλά σε τελευταία ανάλυση, αυτό θα είναι απόφαση του προέδρου Putin», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, δύο ημέρες πριν τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov, στη Γενεύη.
Μάλιστα, ο Blinken προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, πως εάν δεν συνεχίσει τη διπλωματική οδό και επιλέξει την αντιπαράθεση, αυτό θα έχει συνέπειες για τη Ρωσία.
«Ξέρουμε πως υπάρχουν σχέδια προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω αυτή η δύναμη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Putin, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επίσης, να λάβει νέα επιθετικά μέτρα εναντίον της Ουκρανίας», υποστήριξε ο Blinken.

Τύμπανα πολέμου

Πάνω από την Ουκρανία ηχούν τύμπανα πολέμου. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλώντας φόβους για νέα εισβολή.
Για τον Blinken, η Ρωσία -που απαιτεί κυρίως εγγυήσεις πως η Ουκρανία δεν θα γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ- ενήργησε χωρίς να έχει προκληθεί. Όπως, η Ρωσία επιδιώκει «να θέσει εν αμφιβόλω ορισμένες θεμελιώδεις αρχές που αποτελούν τη βάση όλου του διεθνούς συστήματος και είναι απαραίτητες προκειμένου να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως η αρχή σύμφωνα με την οποία μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα μιας άλλης με τη βία».
«Αν επιτρέψουμε οι αρχές αυτές να παραβιαστούν χωρίς συνέπειες, θα ανοίξουμε ένα μεγάλο κουτί της Πανδώρας. Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τι συμβαίνει εδώ», συνέχισε.

Νέα αμερικανική βοήθεια

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη (19/1/2022) την αποδέσμευση 200 εκατ. δολαρίων επιπλέον βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση «ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια πρόβλεψη για 200 εκατ. δολάρια επιπλέον αμυντικής βοήθειας ασφαλείας στους Ουκρανούς εταίρους μας», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος κατά την επίσκεψη του Blinken στο Κίεβο.
«Όπως έχουμε πει, είμαστε προσηλωμένοι στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στη χώρα την υποστήριξη που χρειάζεται», δήλωσε ο αξιωματούχος που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποφεύγοντας να αποκαλύψει τη φύση της βοήθειας.
Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 450 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο πριν από τις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία στα τέλη του περασμένου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->